2020-01-22 09:20:40
Φωτογραφία για Ελληνοτουρκικά - Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Άγκυρα: “Μόνο η ΚΔ έχει δικαίωμα θαλάσσιων διεκδικήσεων από εδάφους της – Να αποχωρήσει το Γιαβούζ”

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε πως «μόνο στη Λευκωσία ανήκει το δικαίωμα θαλάσσιων διεκδικήσεων από εδάφους της», απευθύνοντας κάλεσμα την ίδια στιγμή στην Άγκυρα να απέχει από κάθε είδους γεωτρητική δραστηριότητα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισε πως η ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει γεωτρύπανο στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, νοτίως της πόλης της Λεμεσού και εντός της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, συνιστά πρόκληση, που ενδεχομένως να πυροδοτήσει καινούριες εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο και ως εκ τούτου, τέτοιου είδους δραστηριότητες θα πρέπει να σταματήσουν.

Η αναγνώριση των δικαιωμάτων της ΚΔ, με σκοπό την αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων εντός της ΑΟΖ της, αποτελεί την πάγια θέση της Ουάσινγκτον, η οποία καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προς ειρηνική επίλυση των διαφορών τους στη βάση του Δικαίου της θαλάσσης, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αυτοσυγκράτηση, για προώθηση της συνεργασίας, της διεξαγωγής του διαλόγου και διασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της οικονομικής  ευημερίας στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν την εύρεση μίας λύσης, η οποία θα λειτουργεί προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, με στόχο τον ισομερή καταμερισμό των πλεονεκτημάτων στη βάση μίας συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Let's block ads! (Why?)


ΠΗΓΗ
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ