2020-02-21 21:36:34
Φωτογραφία για Βρυξέλλες: Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό
Άκαρπη απέβη η προσπάθεια συνεννόησης των Κρατών-μελών όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς μετά από σχεδόν ολοήμερη διακοπή των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών, πριν από λίγο ανακοινώθηκε η λήξη της Συνόδου. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27.

Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε. ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής χθες το βράδυ, επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου με διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών που εισφέρουν στον προϋπολογισμό και αυτών που είναι ωφελούμενες. Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ενέκυψε επειδή  οι χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό επέμειναν σε μια μείωση του προϋπολογισμού, στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε.  Στον αντίποδα, χώρες της ΝΑ Ευρώπης επέμειναν σε ότι αφορά τη διατήρηση των κονδυλίων υποστήριξης της ευρωπαϊκής σύγκλισης. 

Πέραν των διμερών επαφών, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επίσης, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί και στη συνάντηση των χωρών της ομάδας Φίλων της Συνοχής.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ