2020-02-27 19:56:28
Φωτογραφία για Πότε ξεκινούν οι Κρίσεις στις ΕΔ-Η ιδιαιτερότητα στο Στρατό Ξηράς
Κατά γενική ομολογία οι κρίσεις στην ηγεσία των ΕΔ ήταν ομαλές και δεν σημειώθηκαν «παρατράγουδα», με επιλογή αρχηγών μέσα από «βουτιά» στην επετηρίδα

Την Τρίτη 3 Μαρτίου ξεκινούν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή αμέσως μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας 2 Μαρτίου, με τη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Το ΣΑΓΕ αυτό αποτελείται επίσης από τους Αρχηγούς ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση και ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, και θα αποφασίσει ουσιαστικώς για τους «αντί-» (αντιστρατήγους, αντιναυάρχους και αντιπτεράρχους) του κάθε Κλάδου, οι οποίοι εν συνεχεία θα αποτελέσουν τα νέα Ανώτατα Στρατιωτικό, Ναυτικό και Αεροπορικό Συμβούλια του κάθε Κλάδου και να ξεκινήσουν έτσι οι ετήσιες κρίσεις και σε αυτούς.

Οι αποφάσεις του ΣΑΓΕ με τις τοποθετήσεις των νέων «αντι-» θα τύχουν της εγκρίσεως του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) όπως έχει μετονομαστεί πλέον το ανώτατο αυτό κυβερνητικό όργανο, όπου τα αρχικά παρέμειναν τα ίδια αλλά η λέξη «άμυνα» έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «ασφάλεια», που περιλαμβάνει και τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές» όπως είναι (ή έχει εξελιχθεί) το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η κυβερνοασφάλεια και ο κυβερνοπόλεμος κλπ.

Αν αυτό είναι το τυπικό σκέλος των ετήσιων τακτικών κρίσεων στις ΕΔ, που συμφώνως με τον νόμο ξεκινούν κατά μήνα Μάρτιο εκάστου έτους, ας δούμε και το ουσιαστικό σκέλος αυτών.

Κατά γενική ομολογία οι κρίσεις στην ηγεσία των ΕΔ, που έγινε τον Ιανουάριο του 2020, ήταν ομαλές και δεν σημειώθηκαν «παρατράγουδα», με επιλογή αρχηγών μέσα από «βουτιά» στην επετηρίδα
. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προκληθούν καθόλου σχόλια από τα πολιτικά κόμματα, εκτός μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση όχι τόσο για την επιλογή των προσώπων των νέων αρχηγών, αλλά για τον χρόνο που (δεν) παρέμειναν οι προηγούμενοι αρχηγοί που ήταν επιλογή της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2019.

Η γενική ως τώρα πεποίθηση είναι ότι οι φετινές κρίσεις θα είναι ομαλές και αυτές.

Η περίπτωση του Στρατού Ξηράς παρουσιάζει ωστόσο μία ιδιαιτερότητα, από την οποία ωστόσο εξαρτάται και το εύρος των κρίσεων που θα πραγματοποιηθούν σε αυτόν.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στο ΓΕΣ ο νέος Αρχηγός Αντιστράτηγος Χ.Λαλούσης είναι Τάξεως 1984 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ-1984). Της ίδιας Τάξεως, δηλ. ΣΣΕ 1984, είναι ΟΛΟΙ οι εν ενεργεία αντιστράτηγοι. Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να συνεχιστεί και όλα εξαρτώνται από την απόφαση του αριθμού των συμμαθητών του που θα πρέπει να εισηγηθεί στην αποστράτευσή τους ο νυν Αρχηγός. Αν είναι ο αριθμός μικρός (2-3) τότε και οι μετέπειτα κρίσεις θα είναι νορμάλ. Αν ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος (4-5), όπως έχει κάθε δικαίωμα, τότε σαφές ότι ο νέος Αρχηγός θα θέλει να δώσει το δικό του στίγμα και τη δική του φιλοσοφία.

Αυτή τη στιγμή το νυν (παλαιό) Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) αποτελείται από 9 θέσεις αντιστρατήγων συμπεριλαμβανομένου και της θέσεως του Αρχηγού. Από τις θέσεις αυτές είναι κενές οι δύο (του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού και του Διοικητή της 1ης Στρατιάς), όπου κατά τις πρόσφατες κρίσεις στην ηγεσία, ο μεν Διοικητής Στρατιάς προήχθη σε στρατηγό και είναι ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος, ο δε ως τότε ΓΕΠΣ Αντιστράτηγος Αντώνης Νομικός, ο οποίος προηγείτο του Στρατηγού Φλώρου, «ξεπεράστηκε» από αυτόν στις κρίσεις. Επίσης τώρα θα πρέπει να επιλεγεί ένας αντιστράτηγος επιπλέον ως διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), συμφώνως με το νόμο, καθώς ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ προέρχεται από τον ΣΞ και αυτός. Επομένως από τους υπόλοιπους 6 νυν αντιστρατήγους συμμαθητές του Αρχηγού και το πόσοι θα αποστρατευτούν, και οι θέσεις τους θα πρέπει να καλυφθούν με αντίστοιχες προαγωγές υποστρατήγων, εξαρτάται και το «βάθος» των φετινών τακτικών κρίσεων στο ΣΞ.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον ΣΞ λόγω του αριθμού των κρινομένων είναι στο βαθμό του συνταγματάρχη των Όπλων και Σωμάτων καθώς συμφώνως με τον ισχύοντα νόμο (προϊόν των ετών του Μνημονίου) το 2023 θα κριθούν – για πρώτη φορά – στο σύνολό τους, οι συνταγματάρχες της Τάξεως ΣΣΕ-1992. Επομένως ως τότε όλοι οι συνταγματάρχες που κρίνονταν ως τώρα «αποσπασματικώς» θα κρίνονται ως μία τάξη – άπαξ – και την επόμενη χρονιά θα κρίνεται η επόμενη τάξη κ.ο.κ.

Έτσι λοιπόν τώρα η ηγεσία έχει ουσιαστικώς 3 χρόνια (2020-2021-2022) για να κρίνει το σύνολο των συνταγματαρχών Όπλων και Σωμάτων του ΕΣ ώστε να μην κριθούν πολλοί μέσα σε σύντομο χρόνο με ανάλογο αυξημένο αριθμό αποστρατειών. Έτσι λοιπόν τώρα οι κρίσεις αναμένονται να είναι με πιο βατό ρυθμό.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη, καθώς έχουν ήδη επιλεγεί η ουσιαστική ηγεσία του Κλάδου, με την επιλογή του νέου Αρχηγού ΓΕΝ (Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ) και του Αρχηγού Στόλου (Αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ) και οι κρίσεις αναμένονται ομαλές χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Στην Πολεμική Αεροπορία, δεν είχαμε ουδεμία αλλαγή κατά τις πρόσφατες κρίσεις στην ηγεσία της καθώς παρέμειναν τόσο ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, όσο και ο ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, καθώς και οι επικεφαλής των άλλων δύο κρίσιμων Διοικήσεων (ΔΑΥ και ΔΑΕ). Το κλειδί στις επερχόμενες κρίσεις είναι το αν θα αποφασιστεί η αποστρατεία του νυν Α/ΑΤΑ ή όχι, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν θεωρείται πολύ πιθανό, αλλά σε κρίσεις στις ΕΔ, ουδείς ποτέ μπορεί να αποκλείσει τις εκπλήξεις.

Τέλος, και στο ΠΝ και στην ΠΑ υπάρχει το αντίστοιχο θέμα με τους συνταγματάρχες του ΣΞ, στους βαθμούς του πλοιάρχου και του σμηνάρχου, αλλά επειδή στους δύο αυτούς Κλάδους των ΕΔ οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με αυτόν του ΣΞ, συνακόλουθα πολύ μικρότερο είναι και το όλο «πρόβλημα».

Ως τότε αναμονή και – ασφαλώς – θα επανέλθουμε!

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ