2020-03-10 02:18:04
Φωτογραφία για Μέρκελ: «Η Ελλάδα έχει την πλήρη υποστήριξή μας»
«Δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της

προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο

Ρίχνοντας το... γάντι στον Τούρκο Πρόεδρο, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να υπολογίζει στην κατανόηση της Ευρώπης με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει.

Το μήνυμα του Βερολίνου ήταν σαφές αφού όμως αναγνώρισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφος της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα που αναλαμβάνει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων για όλη την Ευρώπη. Υπογράμμισε επίσης ότι η λύση είναι η συμφωνία «Τουρκίας-ΕΕ», που αποτελεί άλλωστε υπόδειγμα και για άλλες ανάλογες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, έστω κι αν οι σχετικές προβλέψεις του 2016 χρειάζονται ανανέωση.


«Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το 2020 δεν είναι 2015», ωστόσο η Μέρκελ δήλωσε ότι, «τα προβλήματα παραμένουν: από τον πόλεμο στη Συρία ως τις συγκρούσεις στη Λιβύη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε ότι χθες ο «Groko», ο «μεγάλος συνασπισμός» στο Βερολίνο (Χριστιανοδημοκράτες- Σοσιαλδημοκράτες) αποφάσισε να υποδεχθεί ένα μέρος από τους 1.500 ανήλικους πρόσφυγες, κάτω των 14 ετών, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζάιμπερτ: Ευθύνη της Τουρκίας η κατάσταση στον Έβρο

«Η Τουρκία απολύτως ξεκάθαρα φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι οδήγησε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους σε αδιέξοδο», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και τόνισε ότι η Τουρκία «φόρτωσε δυστυχώς στην πλάτη αυτών των ανθρώπων τις σοβαρές ανησυχίες της, τις οποίες η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί και για τις οποίες πρέπει να μιλήσει με την Τουρκία». Επανέλαβε δε την αλληλεγγύη και την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά και τάξη στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών. «Αυτό σημαίνει ότι παράνομο πέρασμα των συνόρων δεν μπορεί να επιβληθεί και μάλιστα δια της βίας». Όλα τα κρατικά μέσα πρέπει ωστόσο να σέβονται την αναλογικότητα και αυτό ισχύει και για το κρατικό μονοπώλιο εξουσίας, διευκρίνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Μόνο οι κρατικές δυνάμεις πρέπει να φροντίζουν για την τάξη κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ενώ αυτοαποκαλούμενες ομάδες άμυνας από πολίτες και σίγουρα ακραίοι δεξιοί, οι οποίοι φθάνουν εκεί από το εξωτερικό, δεν έχουν καμία δουλειά».

Η Ελλάδα έχει ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μια σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη δουλειά, να ελέγξει και να προστατεύσει αυτά τα σύνορα, συνέχισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι σε αυτό έχει (η Ελλάδα) δικαίωμα στην στήριξη και την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της. «Η Ελλάδα έχει την γερμανική στήριξη και αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά τόσο την φύλαξη των συνόρων όσο και την φιλοξενία και την φροντίδα προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα», κατέληξε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ