2020-03-14 19:43:28
Φωτογραφία για Εποχική κατάθλιψη: Πώς θα την αντιμετωπίσετε (video)

Πολλοί άνθρωποι στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα εμφανίζουν αίσθημα αυξημένης κόπωσης.



Κάποιοι από αυτούς όμως, εκδηλώνουν πολύ εντονότερα συμπτώματα από αυτό της αίσθησης γενικής κόπωσης που πληρούν τα κριτήρια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου και τότε μιλάμε για εποχική κατάθλιψη.

Η εποχική κατάθλιψη φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την ύπαρξη φωτός και σκότους. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε χώρες που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, ενώ γίνεται όλο και συχνότερη καθώς πλησιάζουμε σε βορειότερες ή νοτιότερες χώρες των δύο ημισφαιρίων, όπου η διάρκεια των φωτεινότερων και σκοτεινότερων περιόδων του 24ώρου αλλάζει αισθητά με τις εποχές του χρόνου.

[embedded content]

Μία πιθανή εξήγηση για τους λόγους που η διάθεση κάποιων αλλάζει, αφορά τον ρόλο της μελατονίνης που ρυθμίζει το βιορυθμό στη διάρκεια του 24ώρου. Η μελατονίνη είναι το «υπνωτικό» του εγκεφάλου που παράγεται στη διάρκεια της νύχτας ή όταν βρισκόμαστε για μεγάλο διάστημα σε σκοτεινά μέρη. Στη διάρκεια της ημέρας, όπου μία μεγάλη ποσότητα φωτός φθάνει στον εγκέφαλο διαμέσου των ματιών, διακόπτεται η παραγωγή της μελατονίνης.

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει πως επηρεάζεται το σύστημα της σεροτονίνης, που παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις μορφές κατάθλιψης. Άλλες θεωρίες τέλος εμπλέκουν τον ρόλο της βιταμίνης D.

Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης δεν διαφέρουν από αυτά άλλων μορφών κατάθλιψης και περιλαμβάνουν αίσθημα έντονης κόπωσης που δεν μειώνεται παρά τον επαρκή ύπνο, ανάγκη κατανάλωσης πολλών υδατανθράκων και ειδικά ζάχαρης, δυσκολία συγκέντρωσης, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού που έχει ως αποτέλεσμα ιώσεις, φλεγμονές ή άλλες ασθένειες.

Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα είναι αναγκαίο να ακολουθήσετε τα εξής:

- Παραμένετε εκτός σπιτιού για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται, στη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

- Να είστε σωματικά δραστήριοι, περίπου 1 ώρα για 3 φορές τη βδομάδα και κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους ή στη φύση.

- Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και γενικά τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

- Αποφεύγετε το αλκοόλ γιατί εντείνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή η κακή συνήθεια στον ύπνο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Άτυπη κατάθλιψη: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Κατάθλιψη: Καταλυτικός ο ρόλος της στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο



Εαν θελετε να τα μαθαίνετε όλα για την Υγεία κάνετε like ΕΔΩ ►

Let's block ads! (Why?)

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ periergaa
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ