2020-03-26 22:04:48
Φωτογραφία για Ισπανία: Τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα κλείνουν και κάνουν περικοπές προσωπικού εν μέσω πανδημίας
Όποιοι δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού πάνε σπίτι τους, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικής Υγείας στην Ισπανία

Ο αντίκτυπος της κρίσης του κορωνοϊού στην ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη έχει δύο όψεις στην Ισπανία, σύμφωνα με άρθρο της El Pais. Από τη μία, τα ιδιωτικά κέντρα παρέχουν μέρος των πόρων τους στη διάθεση του κράτους για να βοηθηθούν μολυμσένοι ασθενείς. Από την άλλη, όμως έχουν ανασταλεί όλες οι διαδικασίες που δεν αφορούν την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων και των συναντήσεων με το κοινό, ενώ τα έσοδα έχουν πέσει κατά περίπου 80%, σύμφωνα με τους εργοδότες.

Αρκετά είναι τα κέντρα που επέλεξαν να μειώσουν το προσωπικό τους και γνωστή αλυσίδα ιδιωτικών ιατρικών κέντρων έκλεισε επτά πολυκλινικές στη Μαδρίτη επ' αόριστον. Οι εταιρίες ισχυρίζονται ότι πρέπει να εξοικονομήσουν χρήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν και υποστήριξαν ότι οι εργαζόμενοί τους δεν βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» του αγώνα της πανδημίας.


«Χρειαζόμαστε μία αναδιοργάνωση στον εργασιακό τομέα, διότι αν δεν το κάνουμε πολλά κέντρα θα σταματήσουν να λειτουργούν», δήλωσε ο Κάρλος Ρους, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικής Υγείας στην Ισπανία.

Η προαναφερθείσα γνωστή αλυσίδα ιατρικών κέντρων έχει 17 νοσοκομεία, 4 ειδικά κέντρα και 21 πολυκλινικές στην Ισπανία και παραδέχτηκε ότι έχει αποστείλει επιστολές «σε όλο το προσωπικό της που δεν έχει σχέση με την υγεία και το μη απαραίτητο προσωπικό» καλώντας τους να δουλεύουν εθελοντικά και με διαφορετικούς τρόπους. «Είναι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν με τον ίδιο τρόπο στη διαχείριση της πανδημίας και των οποίων ο φόρτος εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά ή είναι ανύπαρκτος».

Τα συνδικάτα αναρωτιούνται εάν οι υπάλληλοι στην ιδιωτική υγεία στέλνονται στα σπίτια τους σε τέτοιες συνθήκες κρίσης. «Όλα τα χέρια είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ακόμα και οι σύμβουλοι των διοικητικών στελεχών, για παράδειγμα, που δεν δουλεύουν τώρα, μπορούν να παρακολουθούν και να ενημερώνουν τις οικογένειες των ασθενών», υποστηρίζει ο Σαμουέλ Μοσκέρα, εκπρόσωπος της Ιδιωτικής Υγείας στις Επιτροπές Εργαζομένων.

Ο Μοσκέρα εξηγεί ότι η θεραπεία ενός ασθενούς από τον κορωνοϊό είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί που απαιτείται να πληρούνται για την προστασία του προσωπικού. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι περιοχών που δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα με τον κορωνοϊό θα πρέπει να ανακατανεμηθούν σε περιοχές που το πλήγμα από τον ιό είναι μεγαλύτερο.

Υπάρχουν αρκετά κέντρα που παρουσίασαν αρχεία προσωρινής διακοπής της λειτουργίας. Στην Καταλονία, εργοδότες ιδιωτικών νοσοκομείων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους (περίπου 30) διαβεβαιώνουν ότι κανένα από αυτά δεν αναλάμβανε την υγειονομική περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό. «Είναι κέντρα αισθητικής χειρουργικής και παρόμοιου είδους, τα οποία δεν έχουν τώρα δουλειά και για αυτό έκλεισαν», λέει εκπρόσωπος των κλινικών που έκλεισαν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στην Καταλονία η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη βοηθάει όπως μπορεί για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού, αλλά «αν υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι ανενεργοί και δεν ανήκουν σε αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας, είναι καλύτερο να μείνουν σπίτι».

Τα ιδιωτικά κέντρα υγεία ωστόσο, όταν ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του στην Ισπανία και άρχισε να εξαπλώνεται παρέπεμπαν όσους βρίσκονταν θετικοί στον ιό σε δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον, εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης δεν έχουν ορίσει το πόσο θα χρεώσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ιδιωτικό κέντρο.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
VW Transporter E
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
VW Transporter E
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ