2020-04-22 08:00:11
Φωτογραφία για Έρχονται χρεοκοπίες χωρών και επιχειρήσεων με την παγκόσμια οικονομική κρίση
H ιστορική πτώση του αμερικανικού αργού δεν μπορεί παρά να προμηνύει κάτι πρωτόγνωρο εξίσου εφιαλτικό με τον Covid-19

Ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για το σκάσιμο τη παγκόσμιας φούσκας του χρέους το οποίο ανήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2019 στο επίπεδο ρεκόρ του 322% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή διαφορετικά στα 253 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν αποτυπώνεται αντικειμενικά από τις ισοτιμίες των νομισμάτων, τα επιτόκια των ομολόγων και τις τιμές των χρηματιστηρίων γιατί οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες "θολώνουν" την εικόνα των αγορών και άρα της οικονομίας με τις παρεμβάσεις τους.

Οι Κεντρικές Τράπεζες τυπώνουν χρήμα και αγοράζουν ομόλογα και μετοχές οπότε τις τιμές δεν τις διαμορφώνει η αγορά με την προσφορά και τη ζήτηση αλλά οι Κεντρικές Τράπεζες. Αυτό θυμίζει μια παραλλαγή του τρόπου που λειτουργούσε η σοβιετική οικονομία και δεν είναι βιώσιμος Η τακτική αυτή μοιάζει π.χ. σαν στο πρόβλημα εξάντλησης των αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου, την Τρίτη το απόγευμα οι Κεντρικές τράπεζες με επικεφαλής την FED να αποφάσιζαν να... εκτυπώσουν "χάρτινους" αποθηκευτικούς χώρους.


Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο η λύση του προβλήματος θα ήταν εικονική ενώ θα χάναμε την ουσία του ζητήματος.

Δεν θα είχαμε το μήνυμα που εκπέμπουν οι αρνητικές τιμές και το κυριότερο δεν θα γνωρίζαμε την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που κρύβουν.

Ποιο είναι το μήνυμα...

Τι σημαίνει όμως η τιμή του πετρελαίου περί τα 20 ή τα -20 δολάρια το βαρέλι;

Στην πράξη σημαίνει πως κάποιες χώρες και εταιρείες θα χρεοκοπήσουν. Ο πόλεμος μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας και ΗΠΑ εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του καθενός να χρεοκοπήσει τους άλλους για να επωφεληθεί στη συνέχεια.

Όταν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν χώρες και μεγάλες εταιρείες σε πρώτη φάση, σε δεύτερη φάση κινδυνεύουν οι τράπεζες που τις έχουν δανείσει οι οποίες συνήθως είναι διεθνείς.

Η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία δεν παράγουν πετρέλαιο, κυρίως καταναλώνουν. Λογικά επωφελούνται από την πτώση της τιμής και δεν "αγγίζονται" από τις χρεοκοπίες.

Οι κινέζικες, γερμανικές και ιαπωνικές τράπεζες όμως κινδυνεύουν από τις χρεοκοπίες χωρών και επιχειρήσεων και οι χώρες τους θα χρειαστεί να τις "σώσουν" όπως έκαναν και στο μικρότερο αναλογικά πρόβλημα της χρεοκοπίας της μικρής Ελλάδας το 2010.

Αν δεν τις σώσουν η χρεοκοπία κάποιων τραπεζών θα προκαλέσει χρεοκοπία χιλιάδων επιχειρήσεων που εξαρτώνται από αυτές, απόσυρση καταθέσεων κλπ.

Η Ελλάδα

Κάποιοι θα πιστέψουν πως οι αρνητικές τιμές του πετρελαίου σημαίνουν πως το πρατήριο της γειτονιάς θα μας παρακαλέσει να αγοράσουμε πετρέλαιο για θέρμανση και να φουλάρουμε τα αυτοκίνητα και αντί να μας ζητήσει χρήματα θα μας δώσει.

Δεν είναι έτσι. Το πρατήριο της γειτονιάς προμηθεύεται πετρέλαιο από τα ελληνικά διυλιστήρια τα οποία αυτήν τη στιγμή, το πλέον πιθανό είναι να έχουν στις δεξαμενές το πετρέλαιο που προμηθεύτηκαν πριν 3-4 και παραπάνω μήνες στις τιμές εκείνης της περιόδου.

Αν το προμηθεύτηκαν π.χ. στα 60 δολ. τώρα αναγκάζονται να το πουλήσουν σε τιμές με τις οποίες γράφουν ζημιές. Μετά ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει υπόψη πως τα 2/3 της τιμής των καυσίμων που πληρώνει είναι φόροι.

Αν οι ζημιές είναι μεγάλες θα χρειαστούν κεφάλαια για να τις αναπληρώσουν. Τα ελληνικά διυλιστήρια είναι ο πλέον δυναμικός κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών εξαγωγών. Αν αντιμετωπίσουν αυτές οι επιχειρήσεις προβλήματα "δύσπνοιας" οι υπόλοιπες θα έχουν σταματήσει να αναπνέουν...

Οι αρνητικές τιμές στο πετρέλαιο αποτυπώνουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία την άρση του οποίου δεν βλέπουν οι αγορές σύντομα.

Η στρέβλωση

Στρέβλωση της οικονομίας είναι π.χ. που η Ελλάδα, μια χρεοκοπημένη χώρα, την περασμένη εβδομάδα βγήκε και δανείστηκε με επιτόκιο κοντά στο 2%. Ποιος δανείζει μια χρεοκοπημένη χώρα με 2%;

Οι χρεοκοπημένες εμπορικές τράπεζες οι οποίες παίρνουν τα ομόλογα και τα καταθέτουν στην ΕΚΤ εισπράττοντας προμήθειες και φρεσκοτυπωμένο χρήμα.

Δεν υπάρχει όμως "τζάμπα" χρήμα ακόμη και αυτό που τυπώνει η Κεντρική Τράπεζα έχει κάποιο κόστος. Όταν ο ισολογισμός της ΕΚΤ ξεπεράσει κάποιο όριο, το Ευρώ θα υποστεί τις συνέπειες... Το ίδιο θα γίνει και με το δολάριο, το γουάν και το γιεν γιατί όλοι λύνουν τα προβλήματα με την εκτύπωση...

Η Ελλάδα όμως είναι μικρό μέγεθος και η ΕΚΤ με την Ε.Ε. θα μπορούσαν να την κρατήσουν όρθια χωρίς μεγάλο κόστος. Το πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή όλοι βουλιάζουν και χρειάζονται "σωσίβιο"...

Η πτώση της ζήτησης δημιουργεί πτώση των τιμών και αποπληθωρισμό. Οι χρεοκοπίες και η απορρύθμιση των εφοδιαστικών αλυσίδων σε συνδυασμό με την αθρόα εκτύπωση χρήματος θα οδηγήσει σε πληθωριστικά φαινόμενα...

Έσκασε η φούσκα του Παγκοσμίου Χρέους; Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους;
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ