2020-05-07 22:23:42
Φωτογραφία για Αν κόψουμε τη γλουτένη θα αδυνατίσουμε; Δείτε την απάντηση
Μια απορία πολλών είναι το αν ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή, θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή στην καλύτερη πεπτική λειτουργία. Ο ειδικός μας απαντά

Μια απορία πολλών είναι το αν ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή, θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή στην καλύτερη πεπτική λειτουργία.

Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει τονίζει ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Στέφανος Περτσεμλίδης. «Όταν κάποιος αποφασίζει να αποκλείσει από τη διατροφή του όλες τις τροφές με γλουτένη, είναι πολύ πιθανόν να νιώθει πολύ καλύτερα σε ότι αφορά κάποια φουσκώματα ή ακόμα και να χάσει βάρος, κάτι όμως που οφείλεται στο ότι αφαιρεί από τη διατροφή του όλα τα αρτοσκευάσματα αλλά και ψωμιά κακής ποιότητας που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά όπως σφολιατοειδή προϊόντα, κέικ, κρουασάν ψωμιά με πολλά διογκωτικά, λιπαρά και ζάχαρη» εξηγεί ο κ. Περτσεμλίδης.

Αντί λοιπόν να προσανατολιστείτε στον αποκλεισμό της γλουτένης, κάτι που θα σας επιβαρύνει πολύ και οικονομικά, καθώς τα gluten free προϊόντα είναι όλα ακριβότερα από τα κλασσικά, προσπαθήστε να καταναλώνετε πιο ποιοτικά και σίγουρα ολικής άλεσης δημητριακά όπως ζυμαρικά ολικής άλεσης και ψωμιά που αναγράφουν ότι είναι 100% ολικής άλεσης.


«Το ποιο δημητριακό σας ταιριάζει περισσότερο, αυτό αφήστε το να αποφασίσει το δικό σας πεπτικό σύστημα» προσθέτει ο ειδικός.

Επιπλέον πάρα πολλά σύνθετα τρόφιμα και σνακ χωρίς γλουτένη όχι μόνο δεν είναι ολικής άλεσης αλλά μπορεί να περιέχουν και αρκετά λιπαρά και ζάχαρη, με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο υγιεινά.

Παράλληλα πάρα πολλά τρόφιμα που από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη πωλούνται με τη σήμανση χωρίς γλουτένη και μάλιστα με μεγάλα γράμματα στη συσκευασία, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει λόγος αυτής της αναγραφής.

Τότε θα αναρωτηθείτε ποιοι πρέπει να επιλέγουν τα gluten free προϊόντα; Ποιος λοιπόν πρέπει να κόψει τη γλουτένη και για ποιο λόγο;

Η απάντηση είναι ότι τα τρόφιμα αυτά απευθύνονται σε αυτούς που πάσχουν από κοιλιοκάκη (coeliac disease). Πρόκειται για μία κληρονομική πάθηση, κατά την οποία αλλοιώνεται η βλεννογόνος του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσιολογική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η ασθένεια δεν είναι και τόσο σπάνια και προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Ο άνθρωπος που πάσχει από κοιλιοκάκη, όταν καταναλώνει ακόμα και ελάχιστες ποσότητες γλουτένης, αντιδρά με έντονες γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροιες, κοιλιακό πόνο, ατονία, κλπ.

Ένας υγιής άνθρωπος χωρίς δυσανεξία στη γλουτένη δεν χρειάζεται να αποφεύγει τα τρόφιμα που την περιέχουν. Αν λοιπόν οι βασικές τροφές που περιέχουν γλουτένη (ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα κλπ) δεν σας προκαλούν τις παραπάνω διαταραχές, δε νοσείτε από κοιλιοκάκη. Επομένως μπορείτε να τρώτε γλουτένη τη στιγμή που δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ