2020-05-08 23:55:27
Φωτογραφία για Με ορειβασία έκαναν λαθρανασκαφές σε Αρκαδία και Κορινθία
Από τις 15 Φεβρουαρίου και ως τις 29 Απριλίου, οι αρχαιοκάπηλοι πραγματοποίησαν συνολικά 26 λαθρανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες και παραμείνει άγνωστο αν και πόσα αρχαία αντικείμενα είχαν βρει

Ορειβατικές γνώσεις, αλλά και πλήρη εξοπλισμό με ιμάντες αναρρίχησης, γάντζους, κρίκους και σκάλες διέθετε μια οργανωμένη σπείρα αρχαιοκαπήλων που έκαναν συστηματικές λαθρανασκαφές σε απόκρημνες και δύσβατες περιοχές της Αρκαδίας και της Κορινθίας αναζητώντας πολύτιμα αρχαία αντικείμενα!

Την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας που δρούσε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο, πέτυχε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας που οργάνωσε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις μαζί με αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε., της Ασφαλείας Καλαμάτας, Πάτρας, Τρίπολης και Κορίνθου σε περιοχές της Αρκαδίας, Αχαΐας και Κορινθίας. Κατά την διάρκειά τους, συνελήφθησαν πέντε Έλληνες ηλικίας 50 ως 66 χρόνων, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη δύο Έλληνες ηλικίας 19 και 46 χρόνων και ένα 38χρονο αλλοδαπό.


Από τις 15 Φεβρουαρίου και ως τις 29 Απριλίου, οι αρχαιοκάπηλοι πραγματοποίησαν συνολικά 26 λαθρανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες και παραμείνει άγνωστο αν και πόσα αρχαία αντικείμενα είχαν βρει. Σε μια απόκρημνη, δύσβατη και βραχώδη πλαγιά μιας κοινότητας του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας, εντοπίστηκαν δύο χώροι σε όπου είχαν γίνει πρόσφατα λαθρανασκαφές. Λόγω της επικινδυνότητας, χρειάστηκε η συνδρομή κλιμακίου του Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης για να φτάσουν οι αστυνομικοί στο σημείο, όπου βρήκαν πλήθος από σκαπτικά και οικοδομικά μηχανήματα, εξειδικευμένο ορειβατικό εξοπλισμό, κιάλια, σκάλες και μία γεννήτρια παραγωγής ρεύματος.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, υπαίθριους χώρους και αγροτεμάχια, βρέθηκαν συνολικά εννέα ανιχνευτές μετάλλων, τρία παλμικά μηχανήματα εδάφους, τρία μηχανήματα ραβδοσκοπίας, ένας φορητός υπολογιστής, ένας φορητός ασύρματος, μία πυξίδα, ένας φακός κεφαλής, διάφορα εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων, όπως κεραίες, μπαταρίες, φορτιστές, ακουστικά, τηλεκοντρόλ και μεταλλικοί ράβδοι στήριξης.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν με προσοχή τις ιδιόχειρες σημειώσεις που βρήκαν και περιλαμβάνουν σύμβολα που παραπέμπουν σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς και επιλεγμένα σημεία για λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες. Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρίπολης. Ερευνάται, όμως, όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητάς τους και η τυχόν εμπλοκή περισσοτέρων ατόμων στο κύκλωμα και η ενδεχομένη διασύνδεση του με άλλες εγκληματικές ομάδες.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ