2020-05-21 23:01:29
Φωτογραφία για Κορωνοϊός – Μάσκες: Το ύφασμα που εξοντώνει τον ιό σε ένα λεπτό
Με τον αριθμό τω επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού να πλησιάζει πλέον τα τέσσερα εκατομμύρια, η χρήση του προσωπικού προστατευτικού

εξοπλισμού έχει γίνει απαραίτητη για τους παρόχους υγείας ενάντια στη νόσο COVID-19. Παρόλα αυτά, τα μόρια του ιού προσκολλώνται στις επιφάνειες του εξοπλισμού, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για την εξάπλωσή του.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, λοιπόν, δημοσίευσε στο ChemRxiv τα αποτελέσματα μιας σημαντικής μελέτης, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά ότι οι κορωνοϊοί εξοντώνονται με την έκθεση σε ηλεκτρισμένα υφάσματα, δηλαδή υφάσματα με ενσωματωμένο πλαίσιο μικροκυτταρικών μπαταριών που δημιουργούν ένα ηλεκτρικό πεδίο και παράγουν ασύρματα ένα χαμηλό επίπεδο ηλεκτρικής δραστηριότητας στην παρουσία υγρασίας.

Όπως είναι γνωστό, οι ιοί μπορούν να είναι ηλεκτρικά φορτισμένοι, ενώ συγκεκριμένα οι κορωνοϊοί βασίζονται σε ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις προκειμένου να μπορούν να προσκολληθούν στον ξενιστή τους και να αποκτήσουν μολυσματική μορφή
. Για να διαδοθεί, μάλιστα, η μόλυνση, πρέπει η δομή τους να παραμείνει σταθερή. Γνωρίζοντας αυτά, οι ερευνητές προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα ηλεκτροκινητικά χαρακτηριστικά του ίδιου του κορωνοϊού για να κατακερματίσουν τη μολυσματικότητά του.

Τα αποτελέσματα της εργασίας τους δείχνουν ότι η μολυσματική ικανότητα του ιού εξαλείφθηκε ολοκληρωτικά μέσα σε ένα λεπτό επαφής με το ρούχο, το οποίο διαταράσσει τις ηλεκτροστατικές δυνάμεις που χρειάζεται ο ιός. Με λίγα λόγια, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι κορωνοϊοί εξοντώνονται μέσω της έκθεσης σε ύφασμα με χαμηλό επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικού πεδίου, το οποίο προς το παρόν χρησιμοποιείται στον ρουχισμό για την ευρέως φάσματος αντιμικροβιακή φροντίδα τραυμάτων.

Ο άμεσος στόχος των ευρημάτων αυτών είναι να λάβουν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ώστε να ενσωματωθεί η χρήση τέτοιου υφάσματος συγκεκριμένα για την κατασκευή μασκών προσώπου στη μάχη ενάντια στον SARS-CoV-2, καθώς οι υπάρχουσες μέχρι στιγμής μάσκες δεν έχουν τη δυνατότητα εξόντωσης ιών ή βακτηρίων.

Φωτογραφία του υπό μελέτη «υφάσματος» Δρ. Chandan Sen, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης

Η τεχνολογία αυτή, λοιπόν, θα μπορέσει να προσφέρει σε γιατρούς, νοσηλευτές και παρόχους υγείας μία μη φαρμακευτική λύση για τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ