2020-06-19 00:01:22
Φωτογραφία για Το Ανώτατο Δικαστήριο «κατέρριψε» τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατάργηση του προγράμματος DACA Μία μείζονα δικαστική ήττα υπέστη σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ και μάλιστα στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο της εσωτερικής του ατζέντας, ιδιαίτερα εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την Πέμπτη ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιό του για την κατάργηση του προγράμματος για τις αφίξεις παιδιών, γνωστό ως DACA, το οποίο εισήγαγε to 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα και προστατεύει από την απέλαση περίπου 800.000 νέους, κυρίως ισπανόφωνους, τους αποκαλούμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), που εισήλθαν στις ΗΠΑ παράνομα όταν ήταν παιδιά.

Η απόφαση αναφέρει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να δώσει επαρκή δικαιολογία για τον τερματισμό του ομοσπονδιακού προγράμματος. Δεν αποτρέπει τον Λευκό Οίκο από το να προσπαθήσει εκ νέου, με μια πιο λεπτομερή εξήγηση, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε ένα σημείο κλειδί της καμπάνιας του Τραμπ έχει πλέον «καταρριφθεί» νομικά.


H απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 5-4. Ο συντηρητικός επικεφαλής δικαστής Τζον Ρόμπερτς συντάχθηκε με τέσσερις φιλελεύθερους ανώτερους δικαστές για να διαπιστώσει ότι οι αγωγές της διοίκησης Τραμπ είναι «αυθαίρετες» βάσει ενός ομοσπονδιακού νόμου που ονομάζεται «Νόμος περί διοικητικής διαδικασίας».

«Εμείς δεν θα πούμε εάν το DACA ή η κατάργησή του ήταν τεκμηριωμένες πολιτικές. Η «σοφία» αυτών των αποφάσεων δεν εμπίπτει στη δική μας αρμοδιότητα», γράφει ο Τζον Ρόμπερτς στο σκεπτικό της απόφασης. «Αναζητήσαμε μονάχα να μάθουμε εάν η κυβέρνηση ακολούθησε τις υποχρεώσεις της διαδικασίας και παρείχε μια λογική εξήγηση των πράξεών της», συνέχισε. Και σε αυτό το θέμα «απέτυχε», κατέληξε.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη πως οι δικαιούχοι του προγράμματος DACA μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στις ΗΠΑ χωρίς τον καθημερινό φόβο της απέλασης», αναφέρει η αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο, ωστόσο, έδωσε στη διοίκηση τη δυνατότητα να δώσει πιο λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τον τερματισμό του προγράμματος και να προσπαθήσει ξανά. Όμως, θεωρείται απίθανο να γίνει αυτό και η αμερικανική κυβέρνηση να μπορέσει να βάλει τέλος στο DACA πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όπου ο Τραμπ διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο.

«Η Αμερική είναι η γη της ελπίδας και των ευκαιριών και χάρη σε αυτήν την απόφαση, θα παραμείνει φωτεινός φάρος για τόσους πολλούς», σημείωσε η γενική εισαγγελέας της

Η απόφαση σημαίνει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που γεννήθηκαν στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, και είναι εγγεγραμμένοι στο DACA θα παραμείνουν προστατευμένοι από την απέλαση και θα είναι επιλέξιμοι να λάβουν ανανεώσιμες διετείς άδειες παραμονής και εργασίας.

Πρόκειται για το δεύτερο σε μία εβδομάδα δικαστικό «ράπισμα» στον Τραμπ από τον Ανώτατο Δικαστήριο. Τη Δευτέρα οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανσέξουαλ εργαζόμενοι προστατεύονται βάσει του ομοσπονδιακού εργατικού δικαίου.

Ο Τραμπ αντέδρασε και πάλι μέσω Τwitter κάνοντας λόγο για πολιτικά κατευθυνόμενη απόφαση. «Ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητώ μια νομική λύση για την DACA, όχι πολιτική, σύμφωνα με το κράτος δικαίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι πρόθυμο να μας τη δώσει, οπότε τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά αυτήν τη διαδικασία» έγραψε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε άλλωστε να γράψει ανοιχτά ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου αποδεικνύουν ότι χρειάζεται μία νέα γενιά συντηρητικών δικαστών στο Σώμα και ο ίδιος δηλώνει πρόθυμος να φτιάξει μία λίστα με τέτοιους, εν όψει των εκλογών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ