2020-06-22 11:09:52
Φωτογραφία για ΑΡΤΕΜΙΔΑ: Τι θέλεις τελικά...συμπολίτη μου;
Φωτογραφία Αρχείου Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Αρτέμιδας μία διαμάχη, ενώ θα έπρεπε να είναι κουβέντα, για το θέμα της χρέωσης των ομπρελών στις καφετέριες που έχουν πάρει άδεια.

Η Αρτέμιδα είναι μία ευλογημένη πόλη από την φύση και καταραμένη από τον άνθρωπο. Η φύση την ευλόγησε με μία παραλία αρκετών χιλιομέτρων με πλάτος που φτάνει και τα 50μ με καταπληκτική άμμο, σε τέτοιο βαθμό, που χρόνια πριν, την κατάκλεψαν με νταλίκες και μετέφεραν την άμμο της στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Όλη η παραλιακή βοτσαλάκι και ο Αστέρας...άμμο!

Αν πάτε με έναν σάκο να πάρετε άμμο από την θάλασσα θα καταλήξετε στο αυτόφωρο. Για τον Αστέρα όμως μεταφέρθηκαν τα 2/5 της παραλίας μας και φυσικά δεν άνοιξε...ρουθούνι!

Όσοι μεγαλώσαμε εδώ θυμόμαστε πως από τα Froggys, για παράδειγμα, δεν έβλεπες την θάλασσα, από την Palazzo δεν έβλεπες την θάλασσα κτλ κτλ.


Αυτήν την ευλογία της φύσης, δυστυχώς ο άνθρωπος την έχει καταραστεί. Εξηγώ Πολλά χρόνια πριν, όταν εμείς οι 40ρηδες ήμασταν πιτσιρίκια, μας έβγαλαν στους δρόμους για να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε, μαζί με τους μεγάλους, για να μην μετατραπεί το λεωφορείο από αστικό σε υπεραστικό. Χαμός! Νικήσαμε, νομίζαμε! Όμως είχαμε χάσει και το βλέπουμε έντονα πια. Ραφήνα, Πόρτο Ράφτη, Νέα Μάκρη, δεν αποτελούσαν την πρώτη επιλογή των... αστών. Ήθελες πολλά λεφτά για να πας για μπάνιο εκεί, συν αυτά που θα χάλαγες, οπότε τι έκανες; Έπαιρνες το 305 ή το 304 κι ερχόσουν στην Λούτσα (δεν είχαμε γίνει ακόμη Αρτέμιδα). Όλος ο λαϊκός κόσμος από όλη την Αθήνα ερχόταν στην Λούτσα. Η θάλασσα του λαού. Ωραία ακουγόταν τότε και τι πρόβλημα υπάρχει που έρχονται πιο λαϊκοί άνθρωποι; Κανένα, αν πρόκειται για σποτ του ΚΚΕ. Στην πραγματικότητα όμως η περιοχή υποβαθμίστηκε και την υπογραφή την είχαν βάλει οι ίδιοι οι κάτοικοι της, υπό την παραπλάνηση εκείνων που τότε ήταν στα πράγματα, όπως λέμε.

Δεύτερο έγκλημα, ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, όταν δύο φορές υπήρξε ενδιαφέρον από μεγάλο της εποχής επιχειρηματία, με τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία τότε, που έπαιρνε όλες τις κρατικές δουλειές, για να "κλείσει" την παραλία και να την κανει... Γιαμπανάκι, Ακάνθους, Μπάλουξ, Μπολιβάρ και άλλα που τα λέτε και τρέχουν τα σάλια σας. Όμως τότε ήμασταν και πάλι οι...έξυπνοι της υπόθεσης και όλοι οι άλλοι οι βλάκες. Τί αγώνας έγινε τότε για να μην γίνει η ιδιωτικοποίηση...

Νικήσαμε... χάνοντας και τότε.

Για να αποποιηθούν κάποιοι τις ευθύνες χαρακτήρισαν αστικό μύθο το ενδιαφέρον...τώρα γιατί φωνάζαμε να μην γίνει αφού ήταν αστικός μύθος κάνεις δεν ξέρει. Βασικά ξέρει...

Τα χρόνια πέρασαν και στα χαρτιά η Λούτσα έγινε Αρτέμιδα! Όμως οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν παραμείνει...Λουτσιώτες. Ξέρετε δεν έχω πρόβλημα με την Λούτσα, σ αυτή μεγάλωσα άλλωστε. Όμως το "Λουτσιωτης" είναι πλέον νοοτροπία και ως τέτοια την χρησιμοποιώ.

Νοοτροπία "νταβατζιλικι", "εγώ μένω εδώ 40 χρόνια" σε οτιδήποτε μπορεί να εμφανιστεί. "Πετάω τα σκουπίδια μου όπου βρω γιατί ο Δήμος δεν έχει μεριμνήσει", αλλά δεν ξέρω τι δεν έχει μεριμνήσει, αφού αυτό απλά μας έμαθαν στο ποίημα.

Η μεγαλύτερη κατάρα της περιοχής είναι η νοοτροπία και μία έκφραση που πλέον μου... τρύπα τον εγκέφαλο. "Έλα τώρα, για την Λουτσα μιλάμε"!! Θεέ μου, πόσο τραγική νοοτροπία. Πόσο κακή για πολίτη... Πραγματικά αυτούς με ΑΥΤΗΝ τη νοοτροπία αν μπορούσα θα τους έστελνε να μείνουν αλλού.

Εμφανίζονται λες και είναι "σεταρισμένοι" κάθε φορά που υπάρχει μία νέα ιδέα, όταν υπάρχει μία αλλαγή προς το καλύτερο κάτι που θα αλλάξει αυτό που έχουν στο μυαλό τους.

Η Αρτέμιδα πρέπει να αλλάξει, πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και πρέπει να γίνουν καθολικά. Από τους πολίτες, από τους επιχειρηματίες και φυσικά από όλους όσοι εμπλέκονται στα κοινά. Δημοτική αρχή, αντιπολίτευση κτλ κτλ

Θα πρέπει όλοι αυτοί να καταλάβουν πως ότι κάνουν για την περιοχή, όταν θα φύγουν από το αξίωμα τους, δεν θα το βάλουν στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου τους και θα το πάρουν σπίτι τους. Θα μείνει για πάντα στην πόλη.

Η παραλία είναι το μεγάλο μας όπλο. Είναι η δύναμη τούτης της πόλης. Είναι αυτό που ΚΑΜΙΑ άλλη γειτνιάζουσσα πόλη δεν το έχει. Εκεί πρέπει να "πατήσουμε".

Εκεί πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Ήμουν και παραμένω υπέρ της χρέωσης της ομπρέλας, αλλά δεν έχω μαγαζί. Όμως έχω φίλους που έχουν. Πολλούς.

Υπάρχουν πολίτες που θα πάνε να κάτσουν στην ομπρέλα που πλήρωσε ο καταστηματάρχης, στην ξαπλώστρα που πλήρωσε ο καταστηματάρχης, στον χώρο που πλήρωσε ο καταστηματάρχης και θεωρούν πως επειδή "είναι μόνιμοι κάτοικοι" ή "είμαι 40 χρόνια εδώ" δεν χρειάζεται να παραγγείλουν κάτι ή μπορούν να φέρουν και από το περίπτερο προϊόντα. Ζήσε τον μύθο σου στην Αρτέμιδα, πραγματικά.

Πιστεύουν επίσης πως όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν ομπρέλες στην παραλία, τις έχουν επειδή κάποιος τους τις χάρισε, ότι κάποιος τους έδωσε τζάμπα τον χώρο, ότι έχουν καταπατήσει την περιοχή και άλλα τέτοια, επειδή ας μην ξεχνάμε, είμαστε και οι εξυπνότεροι του κόσμου. Δεν θα μας κοροϊδεύουν εμάς!

Δεν ξέρω τι θα κάνουν τελικά οι επιχειρηματίες της περιοχής αλλά το λέω ξεκάθαρα είμαι υπέρ της χρέωσης της ομπρέλας ως σετ ΕΣΤΩ τα Σαββατοκύριακα!

Ας πάμε και πιο πάνω όμως. Στους δρόμους. Αν υπάρχει κάποιος με μαγαζί στο Μοναστηράκι που διαβάζει αυτό το κείμενο, ας έρθει μέχρι την Αρτέμιδα, διότι δίπλα στους κάδους, θα βρει από το σκρίνιο της γιαγιάς, το κομοδίνο του παππού (μπορεί μαζί με το ποτήρι και τη μασέλα μέσα), μέχρι ψυγείο και παλιό υπολογιστή! Δεν μας ενδιαφέρει που θα πάνε αρκεί να βγουν από το σπίτι. Ας τα πάρει ο Δήμος κι ας μην είναι δουλειά του. Θα τους κράζω μέχρι να βγει ο ήλιος από την Δύση, ε κάποια στιγμή θα έρθουν. Ε, αφού ήρθαν για τον δίπλα, θα έρθουν και για εμένα. Ωραίος φαύλος κύκλος!

Το ένα δεν μας αρέσει, το άλλο, μας βρωμάει, το τρίτο το βλέπουμε με στραβό μάτι. Τι θες τέλος πάντων συμπολίτη μου;

Η νοοτροπία μας σαν πολίτες αυτής της πόλης είναι το μεγαλύτερο και πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα της.

Αν αλλάξουμε νοοτροπία εμείς θα "παρασύρουμε" και τους υπόλοιπους.

Μόνο αν αγαπήσουμε εμείς οι ίδιοι τον τόπο μας θα αποκτήσει το κύρος που του πρέπει και θα έχει την εξέλιξη που του αξίζει.

Υγ δεν ήθελα να δημοσιεύσω το κείμενο αυτό σε κάποια από τις σελίδας που ασχολούνται με τα θέματα της περιοχής καθώς είναι καθαρά προσωπική άποψη, κάπως σκληρή και δεν ήθελα να την χρεωθεί κάνεις. Τώρα αν κάποιοι συμφωνούν, η αναδημοσίευση είναι ελεύθερη.

Dionysis Stroumpos
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ