2020-06-29 22:51:39
Φωτογραφία για 2077€ για πέντε μέρες θα κοστίζει η θεραπεία με το Remdesivir
Η Gilead Sciences θα χρεώνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ 390 δολάρια ανά δόση remdesivir ή 2.340 δολάρια (2077 ευρώ) για ασθενείς που χρήζουν σύντομης περιόδου θεραπείας (5 ημερών) ή 4.290 δολάρια για όσους χρειάζονται μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο για το πώς να τιμολογηθεί ένα νέο φάρμακο σε μια πανδημία», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Gilead, Daniel O’ Day.

Η τιμή των 2.340 δολαρίων ισχύει για όλες τις αναπτυγμένες χώρες, μια απόφαση που αποσκοπεί στην «άρση της ανάγκης για ύπαρξη διαπραγματεύσεων ανά χώρα αναφορικά με την τιμή», τόνισε ο O’ Day.

Η τιμή ωστόσο είναι ελαφρώς μεγαλύτερη για αυτούς που έχουν ιδιωτική ασφάλιση στις ΗΠΑ, στα 3.120 δολάρια ανά κύκλο θεραπείας.

Η μετοχή της Gilead Sciences σημείωνε άνοδο 1,1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές καθώς η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι το remdesivir, θα κοστίσει 2,340 δολάρια για έναν κύκλο θεραπείας. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο +1,6%.


Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά έλαβε μια άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τις αρχές τον Μάιο.

Το εν λόγω φάρμακο έχει εγκριθεί στην Ιαπωνία και έχει προταθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ινστιτούτο Κλινικών και Οικονομικών αξιολογήσεων, ένας οργανισμός που μελετά τον λόγο κόστος-αποτελεσματικότητα στην ιατρική, την προηγούμενη εβδομάδα επικαιροποίησε την πρότασή του για την τιμή του remdesivir, στα 2.520–2.800 δολάρια για κάθε κύκλο θεραπείας, εάν οι ασθενείς επίσης λαμβάνουν και δεξαμεθαζόνη.

Το Remdesivir είναι ένα από τα πρώτα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε πειραματικό στάδιο για τον Covid-19.

Έλαβε μια άδεια έκτακτης ανάγκης δοκιμών σε ανθρώπους από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τον Μάιο, έπειτα από δοκιμές που έδειξαν ότι το φάρμακο επιτάχυνε την ανάρρωση.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες θεραπείες και εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο καθώς οι ερευνητές αγωνίζονται να βρουν τρόπους για να σταματήσουν την παγκόσμια πανδημία που έχει προσβάλει πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους με περισσότερους από 500.000 θανάτους.

Οι ΗΠΑ διανέμουν το Remdesivir ως δωρεά από τη Gilead από τον Μάιο, όταν και εγκρίθηκε για έκτακτη χρήση. Από τον Ιούλιο η εταιρεία ετοιμάζεται να χρεώνει κανονικά για τη χρήση του.

Η εξισορρόπηση της τιμής

Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4.500 $ για ένα πρόγραμμα θεραπείας. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας καταναλωτών για τα δικαιώματα του πολίτη, έχουν δηλώσει ότι το φάρμακο θα πρέπει να κοστίζει μόλις 1 $ την ημέρα με βάση υπολογισμούς σχετικά με την κλίματα που πρόκειται να μοιραστεί από την εταιρεία.

Στη συνέντευξη του ο O’Day είπε ότι το 1 $ την ημέρα δεν είναι «μία ρεαλιστική τιμή».

Έξι φιαλίδια remdesivir χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας για πέντε ημέρες. Ωστόσο, ενδέχεται μια μικρή ομάδα ασθενών να χρειαστεί θεραπεία 10 ημερών, άρα 11 φιαλίδια, κάτι που θα αυξήσει το συνολικό κόστος πάνω από $4.290.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Mercedes CLK DTM AMG Carbiolet
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Mercedes CLK DTM AMG Carbiolet
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ