2020-07-25 21:33:11
Φωτογραφία για Σε αυτό το μέρος η θάλασσα παίρνει τα «παλάτια» των πλουσίων
Σε παγκόσμια κλίμακα, μέχρι τα τέλη του αιώνα μπορεί να εξαφανιστούν οι μισές αμμώδεις παραλίες ενώ μέχρι το 2050 κάποιες ακτογραμμές μπορεί να μην θυμίζουν σε τίποτα αυτό

που γνωρίζουμε σήμερα

Ο ωκεανός απειλεί να καταπιεί τις παραθαλάσσιες, πολυτελείς κατοικίες των πλούσιων κατοίκων σε αυτή τη συνοικία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όπως αναφέρει το CNN, οι κάτοικοι 40 και πλέον σπιτιών στην παραλία Γουάμπεραλ που βρίσκεται 90 χλμ βόρεια του Σίδνεϊ, πήραν εντολή να εκκενώσουν τις βίλες τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς η διάβρωση του εδάφους απειλεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές ή ακόμη και να γκρεμίσει ολοσχερώς τα σπίτια τους.

Η ακίνητη περιουσία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται σε έναν βράχο πάνω από τη θάλασσα, ωστόσο τα μεγάλα κύματα που σκάνε πάνω τους, «τρώνε» σιγά σιγά το έδαφος, με αποτέλεσμα όλος ο βράχος να κινδυνεύει να καταρρεύσει.


Βίντεο που τραβήχτηκαν την περασμένη Παρασκευή δείχνουν τεράστια κύματα να σκάνε πάνω στον βράχο, φτάνοντας σχεδόν στους τοίχους των σπιτιών και αφήνουν πίσω τους σπασμένα σκαλοπάτια. Οταν τραβιούνται προς τη θάλασσα μένουν πάνω στην άμμο τα συντρίμμια από τα τμήματα των σπιτιών που έχουν καταστραφεί.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, το νερό κατάπιε τις αυλές ή ακόμα και τις βεράντες κάποιων σπιτιών. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεκάδες σπίτια βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και δόθηκε διορία δύο ωρών σε κατοίκους να πακετάρουν τα πράγματά τους και να φύγουν όσο η παλίρροια είναι χαμηλή, αναφέρει το CNN.

Διακόπηκε επίσης η παροχή ρεύματος, νερού και γκαζιού και μπήκαν φράχτες στην επικίνδυνη ζώνη.

Το γεγονός είναι ότι το κακό φαινόταν να έρχεται εδώ και πολύ καιρό, καθώς το παράκτιο μέτωπο εμφάνιζε σημάδια διάβρωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τους κατοίκους να συνασπίζονται υπέρ της κατασκευής ενός προστατευτικού τείχους μετά τις καταστροφικές καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή το 2016.

Το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους χρονολογείται από τη δεκαετία του ’70 και απειλεί σχεδόν 39.000 κτήρια που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Αυστραλίας, ενώ έρευνα αναφέρει ότι μέχρι το 2100 υπό απειλή θα είναι περίπου το 50% του συνόλου της ακτογραμμής της Αυστραλίας.

Το φαινόμενο φυσικά δεν απειλεί μόνο τη συγκεκριμένη χώρα. Σε παγκόσμια κλίμακα, μέχρι τα τέλη του αιώνα μπορεί να εξαφανιστούν οι μισές αμμώδεις παραλίες, ενώ μέχρι το 2050 κάποιες ακτογραμμές μπορεί να μην θυμίζουν σε τίποτα αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ