2020-08-21 23:12:35
Φωτογραφία για Πρόβλημα η αγορά μεταχειρισμένου Ι.Χ στην Τουρκία
Η υπερβολική αύξηση των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έφερε την κυβέρνηση της Τουρκίας στην επιβολή νέων μέτρων.

Η τροπολογία, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή αθέμιτων όρων ανταγωνισμού, ελήφθη μετά την εκκωφαντική αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τα οποία βρίσκονται εν μέσω υψηλής ζήτησης, κυρίως μετά την συνεχόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Ruhsar Pekcan οι νέοι κανονισμοί αποσκοπούν στην καταπολέμηση των τεχνητών αυξήσεων των τιμών και στην εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παρατυπίας στο εμπόριο μεταχειρισμένων οχημάτων. Να σημειώσουμε ότι το 2018 στην γείτονα χώρα ταξινομήθηκαν 6,23 εκατομμύρια μεταχειρισμένα οχήματα, ένας αριθμός πενταπλάσιος από το 2017, ενώ τα καινούργια μοντέλα ήταν μόλις 387.000.

Οι μη εξουσιοδοτημένοι έμποροι μεταχειρισμένων οχημάτων θα πρέπει να λάβουν το επίσημο έγγραφο έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ οι πωλήσεις περισσότερων από τριών οχημάτων σε ένα ημερολογιακό έτος θα θεωρηθεί εμπορική δραστηριότητα και θα επιβληθούν κυρώσεις σε άτυπες δραστηριότητες, σύμφωνα με τους κανονισμούς που δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα του κράτους
. Οι κανονισμοί αποσκοπούν στο να επιτρέψουν ένα εύκολο, γρήγορο και ασφαλές περιβάλλον για το εμπόριο μεταχειρισμένων οχημάτων υπό συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού, δήλωσε ο Pekcan, τονίζοντας ότι θα διασφαλίσει επίσης την υγιή λειτουργία του κλάδου. Επίσης, η χρήση ενός ασφαλούς συστήματος πληρωμών έχει καταστεί υποχρεωτική για την αγορά και την πώληση μεταχειρισμένων οχημάτων.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση γίνεται, καθώς η ζήτηση για αγορά αυτοκινήτων αυξήθηκε από τις αρχές Ιουνίου, όταν τρεις κρατικές τράπεζες (Ziraat Bank, VakifBank και Halkbank) πρόσφεραν πακέτα με δάνεια χαμηλού επιτοκίου για μεμονωμένους και εταιρικούς πελάτες. Στα παραπάνω προσθέστε ότι λόγω της πανδημίας Covid-19 σταμάτησε η παραγωγή στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη ικανού αποθεματικού νέων αυτοκινήτων, η οποία προκάλεσε από τον Μάρτιο του 2020 μία αύξηση τιμών στα μεταχειρισμένα μοντέλα σε ποσοστό σχεδόν 40%.

Μάλιστα για να αντιληφθείτε το πόσο ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτου της Τουρκίας οι τρεις τράπεζες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι δεν θα εκδώσουν πλέον δάνεια για αγορές αυτοκινήτων έξι διαφορετικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault και Toyota, λόγω των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών στα νέα τους μοντέλα. Όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, η απόφαση αποκλεισμού των συγκεκριμένων αυτοκινητοβιομηχανιών θα ωθήσει τους αγοραστές προς τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και θα αυξηθούν περαιτέρω τις τιμές τους.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ