2020-09-29 00:15:43
Φωτογραφία για e-syntagografisi: Ξεκίνησε σήμερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης
Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης. Φέτος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον αντιγριπικό εμβολιασμό, μεσούσης της πανδημίας της COVID-19.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας έχει ήδη μεριμνήσει για τη διαθεσιμότητα 4,2 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, 1,1 εκατ. δόσεις επιπλέον σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά της εποχικής γρίπης αναμένεται να συμβάλλει στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας στην κοινότητα, περιορίζοντας την επιβάρυνση για το σύστημα Υγείας (μειωμένη ανάγκη νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ).

Πότε θα ξεκινήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Αν και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου ξεκίνησε από σήμερα, ο εμβολιασμός θα αρχίσει μετά τα μέσα Οκτωβρίου δεδομένου ότι στην Ελλάδα η «κυκλοφορία» της εποχικής γρίπης ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου με μέσα Δεκεμβρίου και διαρκεί έως και τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς. Αν κάποιος λοιπόν εμβολιαστεί περί τα μέσα Οκτωβρίου θα προλάβει ο οργανισμός του να αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και να είναι καλυμμένος για όλο το εύρος της κυκλοφορίας του ιού της γρίπης στην κοινότητα.


Ποιοι συστήνεται να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων 2020 το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται να γίνεται ετησίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Ειδικότερα,

Χορηγείται σε άτομα ≥6 μηνών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Βρέφη και παιδιά ηλικίας

Σε βρέφη ηλικίας ≥6 μηνών, χορηγούνται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση) τετραδύναμου αντιγριπικού εμβολίου σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών.

Ευπαθείς ομάδες νοούνται οι εξής:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

- Μεταμόσχευση οργάνων

- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- Χρόνια νεφροπάθεια

- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

- Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες

Ενήλικες με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος, ΔΜΣ >40 kg/m 2 ) και παιδιά με ΔΜΣ >95η ΕΘ

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά

Οι κλειστοί πληθυσμοί όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Κατά προτεραιότητα, λοιπόν, θα εμβολιαστούν τα άτομα που ανήκουν στις προαναφερόμενες ομάδες και έπειτα οι υπόλοιποι πολίτες.

Λεπτομέρειες για το θέμα θα γίνουν γνωστές κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Παιδίατρο - Λοιμωξιολόγο, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, στις 14:00 μ.μ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ