2012-06-23 18:43:44
Φωτογραφία για Η φυλακή έγινε το πανεπιστήμιό μου
"Έκπληξη" χαρακτηρίζουν οι Financial Times την τοποθέτηση του Βασίλη Ράπανου, ενός "κρατικού λειτουργού καριέρας με γνώση των οικονομικών της χώρας" που διαθέτει "ριζοσπαστικό αριστερό παρελθόν", στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του 64χρονου οικονομολόγου η εφημερίδα μιλά με συνάδελφό του, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος αναφέρει ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει "ισχυρές πεποιθήσεις σχετικά με την είσπραξη φόρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής". "Ελπίζουμε ότι τώρα θα τις θέσει σε εφαρμογή" αναφέρει.Οι FT αναφέρουν ότι η πρώτη του εμπειρία διαχείρισης ευρωπαϊκών θεμάτων ήταν το 2000, όταν ανέλαβε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην νομισματική επιτροπή της ΕΕ που προετοίμαζε την είσοδο των χωρών στο ευρώ.

Την ίδια περίοδο, σημειώνει η εφημερίδα, ήταν κορυφαίος σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών προωθώντας πολιτικές που βοήθησαν τη χώρα να διατηρήσει ανάπτυξη πάνω από 4% και σταθερή άνοδος στα φορολογικά έσοδα.


Προσθέτει ότι το 2009 διορίστηκε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, την μεγαλύτερη της χώρας, ενώ εργάστηκε επίσης για δύο δημόσιες επιχειρήσεις.

Σημειώνει ότι είναι γνωστός στην Ελλάδα για την συμμετοχή του σε αριστερή ομάδα που εξαπέλυε βομβιστικές επιθέσεις κατά στόχων της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η δράση του οδήγησε στη σύλληψή και στην καταδίκη του σε τέσσερα χρόνια φυλάκισής ενώ ήταν ακόμη φοιτητής.

Κατά τη διάρκεια της κάθειρξής του στο Γεντί Κουλέ γνώρισε τον "μέντορά" του, όπως λέει, τον κορυφαίο αριστερό οικονομολόγο, Σάκη Καράγιωργα που επίσης εξέτιε ποινή για αντιδικτατορική δράση μέσω της οργάνωσης "Δημοκρατική Άμυνα", ο οποίος βασανίστηκε άγρια μέσα στη φυλακή.

"Η φυλακή έγινε το πανεπιστήμιό μου" αναφέρει ο κ. Ράπανος στους Financial Times. "Ήταν μία ευτυχής συγκυρία. Διάβαζα πολλά βιβλία και ανακάλυψα πόσο δυνατός μπορεί να φανεί κανείς κάτω από τέτοιες συνθήκες".

Ο κ. Ράπανος απελευθερώθηκε το 1973 με τη γενική αμνηστία στους πολιτικούς κρατουμένους.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον Καναδά στο πανεπιστήμιο Lakehead, ενώ στη συνέχεια τις διδακτορικές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Queen’s. Μετά τις σπουδές του ξεκινά επιτυχημένη καριέρα, η οποία καταλήγει τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές για την πορεία της χώρας.

"Μετά από 30 χρόνια δουλειάς πάνω στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας, νομίζω ότι πια τα γνωρίζω καλά" αναφέρει ο νέος υπουργός Οικονομικών στους Financial Times.

http://www.nooz.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ