2022-04-29 07:41:33
Φωτογραφία για Ιξόρα. Ένας ιδιαίτερα ανθεκτικός και όμορφος θάμνος για γλάστρες και παρτέρια
Ένας όχι ιδιαίτερα γνωστός στην χώρα μας αλλά πολύ εντυπωσιακός θάμνος, με παρατεταμένη ανθοφορία. Η ανθεκτική Ιξόρα είναι ιδανική για να προσθέσετε χρώμα σε κήπους και μπαλκόνια σχεδόν σε όλη την διάρκεια του χρόνου εκτός από τον χειμώνα. 

   

Γενικά χαρακτηριστικά

Αειθαλής θάμνος της οικογένειας Rubiace, με καταγωγή από τις χώρες της τροπικής Ασίας, όπου χρησιμοποιείται και στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων της παραδοσιακής ιατρικής



Το γένος περιλαμβάνει περισσότερα από 500 είδη με πιο δημοφιλή για ερασιτεχνική καλλιέργεια την ποικιλία Ixora coccinea, η οποία συχνά αναφέρεται και ως "Γεράνι της ζούγκλας" ή "Φλόγα του δάσους". 

Ανάλογα με την ποικιλία τα εντυπωσιακά λουλούδια έχουν λευκό, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Η ποικιλία Ixora coccinea διαθέτει αποκλειστικά κόκκινα άνθη. 

Το ύψος των κανονικών ποικιλιών κυμαίνεται από 1-2 μέτρα, με αντίστοιχη παράπλευρη ανάπτυξη, ενώ δεντρώδεις ποικιλίες μπορούν να ξεπεράσουν τα 3 μέτρα ύψος.


Τα δερματώδη και επιμήκη φύλλα έχουν μήκος περίπου 10cm, ενώ τα σωληνοειδή άνθη αποτελούνται από τέσσετα πέταλα και φύονται σε συστάδες στην άκρη των βλαστών.  

Η καλλωπιστική της Ιξόρα οφείλεται στην ιδιαίτερα έντονη και παρατεταμένης διάρκειας ανθοφορία, αφού σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες η ανθοφορία της μπορεί να διαρκεί ακόμη και σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Φυτό κατάλληλο για φυτεύσεις σε παρτέρια και δημιουργία φράχτη αλλά και για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης. 

Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να σχηματοποιηθεί σε μορφή μπάλας, όπως και να διατηρηθεί σε μικρότερο ύψος για την δημιουργία χαμηλής μπορντούρας σε παρτέρια. 

Όπως όλα τα τροπικό φυτά και η Ιξόρα είναι ευαίσθητη μόνο στον παγετό.  

Κατά την διάρκεια του χειμώνα και αν παρατεταμένα επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από 10°C, το φυτό θα πρέπει να προστατεύεται με αντιπαγετικό ύφασμα ή να μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο και σε ηλιόλουστη θέση. 

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για την Ιξόρα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες ηλιοφάνειας και ζεστές θέσεις, διαφορετικά η ανθοφορία της είναι μειωμένη. Ιδανικές και οι ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. 

Πότισμα:  Σαν τροπικό φυτό έχει ανάγκη από έντονη υγρασία και συχνό πότισμα, κάθε 2 ημέρες απο τα μέσα της άνοιξης, ενώ στην διάρκεια ζεστών περιόδων του καλοκαιριού και εφ΄όσον το χώμα της έχει αρχίσει να στεγνώνει θα πρέπει να ποτίζεται ακόμη και καθημερινά. 

Το χώμα της θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Στα φυτά σε γλάστρα  αδειάζετε το νερό στο πιατάκι, ώστε εκτός από το επιφανειακό χώμα και οι ρίζες να στεγνώνουν μεταξύ των ποτισμάτων. 

Φρεσκοφυτεμένα φυτά, έως να εγκλιματιστούν πλήρως στις θέσεις τους, χρειάζονται ελαφρά περισσότερο νερό αλλά χωρίς το χώμα να διατητείται μόνιμα νωπό. 

Κλάδεμα: Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας κλαδέψτε αρκετά ώστε το φυτό να διατηρήσει το συμπαγές του σχήμα και σε όλη την διάρκεια της χρονιάς αφαιρέστε τυχόν αδύναμους - μαραμένους βλαστούς. 

Γενικά ανήκει στα είδη που τα ευννοεί και τα δυναμώνει το ετήσιο "γενναίο" κλάδεμα. 

Λίπανση: Ένα γενικό σκεύασμα για ανθοφόρα από την άνοιξη έως τις αρχές του φθινοπώρου βοηθά σημαντικά στην ανθοφορία της. Αποφύγετε λιπάνσεις τα διαστήματα που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Ιξόρα ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης έως και το φθινόπωρο. 

Φυτά σε περιοχές με ήπιες και ζεστές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να παραμείνουν ανθισμένα όλο τον χρόνο, με εξαίρεση 1-2 μήνες στην διάρκεια του χειμώνα. 

Ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει με σπόρους αλλά και με μοσχεύματα σε νερό.

Χρησιμοποιείστε τρυφερούς βλαστούς που να διαθέτουν 1-2 "μάτια" και μπουμπούκια.

Τοποθετείστε τους σε βάζο με νερό και σε ηλιόλουστο σημείο. Σε 3-4 εβδομάδες τα μοσχεύματα θα έχουν ριζώσει και μπορούν να μεταφυτευθούν σε χώμα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ