2023-08-12 12:24:31
Φωτογραφία για Δημόσια γραφή (δημοσιογραφία) - Άρθρο γνώμης: Το θεμελιώδες δικαίωμα στο εκλέγειν (δικαίωμα ψήφου) και στο εκλέγεσθαι (δικαίωμα υποψηφιότητας), είναι σοβαρή υπόθεση.
* Του Βασίλειου Σούλα.

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν στον Δήμο Ξηρομέρου και στις 8 Οκτωβρίου θα κληθούμε οι δημότες, να ασκήσουμε το θεμελιώδες, με βάση το άρθρο 51 του Συντάγματος, δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Προσωπικά θεωρούμε ότι η άσκηση αυτού του δικαιώματος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και το ίδιο ισχύει και για όλους εμάς, που για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, αποφασίσαμε τελικά να ασκήσουμε μόνο το ένα από τα δύο δικαιώματα, αυτό του εκλέγειν.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να μην ασκήσει το δικαίωμα του στο εκλέγεσθαι, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό και τελικός κριτής σε κάθε περίπτωση θα είναι οι πολίτες.

Με την ψήφο μας στις 8 Οκτωβρίου θα επιλέξουμε την δημοτική παράταξη, το Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τους κοινοτικούς συμβούλους, που θα διαχειριστούν τα επόμενα 5 χρόνια θέματα που αφορούν την ίδια μας την ζωή.


Η κρίση μας και η ψήφος μας εν τέλει, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστή και αντικειμενική, αξιολογώντας πραγματικά δεδομένα.

Σε κάθε Δήμο υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς, που σήμερα στην ψηφιακή εποχή της πληροφορίας, του ΔΙΑΥΓΕΙΑ, της ζωντανής μετάδοσης των Δημοτικών Συμβουλίων, του πλουραλισμού ενημέρωσης από τα πολλά και καλά τοπικά Blogs που υπάρχουν κ.λπ, όπου όλα είναι στο άπλετο φως, οποιοσδήποτε με κοινή λογική, μπορεί να εξετάσει από μόνος του και να κρίνει με στοιχεία τι έχει συμβεί:

Στα οικονομικά του Δήμου.

Στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στις δράσεις εξωστρέφειας του Δήμου.

Στο πλήθος των δημοπρασιών.

Στο πλήθος εκπόνησης μελετών.

Στην υλοποίηση των έργων.

Στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Στην καθημερινότητα του πολίτη.

Στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, όπως παράδειγμα, η ιδρυθείσα πλέον Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, η αλόγιστη ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και το Πλατυγιάλι.

Στην αναπτυξιακή προοπτική και στις αναπτυξιακές δράσεις, όπως ένα παράδειγμα οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε) και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ), που επιτέλους για πρώτη φορά ο Δήμος Ξηρομέρου συμμετέχει κ.λπ.

Στη δημοκρατική λειτουργία και στο ύφος και στο ήθος κάθε δημοτικής αρχής.

Στη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, στην παρουσία της εντός των δημοτικών συμβουλίων, πως άσκησε την υποχρέωση της στον έλεγχο και στην κριτική, τι προτάσεις κατάθεσε, τι ψήφισε και τι δεν ψήφισε, τι στήριξε και τι δεν στήριξε.

Στις εναλλακτικές προτάσεις που θα καταθέσουν δημόσια όλες οι δημοτικές παρατάξεις και τον προγραμματικό λόγο που θα εκφέρουν στον δημόσιο διάλογο, που επιβάλλεται να γίνει.

Όλα αυτά σε μία εύκολη πράξη συν και πλην βγάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οφείλουμε όλοι και στον τρόπο που ψηφίζουμε, να ωριμάσουμε και οι επιλογές μας να είναι με κάποια ποιοτικά κριτήρια. Να φύγουμε επιτέλους από παραδοσιακούς και λαθεμένους τρόπους με τους οποίους εμπιστευόμαστε την ψήφο μας και σαν πρώτο κριτήριο μας να είναι το γενικό καλό, η συνολική πρόοδος και ανάπτυξη του τόπου μας.

* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. - Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ