2023-08-28 00:37:56
Φωτογραφία για 8 Λειτουργικοί τρόποι τοποθέτησης καναπέ, ανάλογα με τον χώρο
Η θέση των καναπέδων είναι βασικό στοιχείο της γενικής εσωτερικής διαμόρφωσης όχι μόνο για την αισθητική αλλά κυρίως για την λειτουργικότητα στον χώρο του σαλονιού.

Ο αριθμός τους, αν πρόκειται δηλαδή για έναν ή δύο καναπέδες, ο σχεδιασμός τους, οι συνολικές διαστάσεις και σχήμα του δωματίου αλλά και οι διαφορετικές χρήσεις που ο συγκεκριμένος χώρος εξυπηρετεί σε κάθε σπίτι είναι αυτά που καθορίζουν κ την πιο κατάλληλη θέση και διάταξη για τους καναπέδες.   

Εφαπτόμενοι τοίχου

Από τις πιο συνήθεις επιλογές και με εξίσου πετυχημένο αποτελέσμα είτε πρόκειται για έναν είτε για δύο καναπέδες, ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό τους.

Ιδανική λύση για μικρά σαλόνια, αφού με την συγκεκριμένη διάταξη ο μεγαλύτερος ελεύθερος χώρος προκύπτει στο κέντρο του δωματίου.  

Η επιλογή της τοποθέτησης ενός καναπέ εφαπτόμενα στον τοίχο προσφέρει, εκτός των άλλων, και την δυνατότητα ο συγκεκριμένος τοίχος να πλαισιωθεί με ένα διαφορετικό χρώμα, κάδρα κλπ έτσι που σε συνδυασμό με τα υφασμάτινα στοιχεία του καναπέ να δημιουργούν το κεντρικό διακοσμητικό σημείο του χώρου. 


Μπροστά από μπαλκονόπορτα

Επίσης ιδιαίτερα λειτουργική επιλογή, τόσο για μικρά όσο και πιο ευρύχωρα σαλόνια, για την αξιοποίηση του σημείου που βρίσκονται μεγάλες μπαλκονόπορτες χωρίς ταυτόχρονα να εμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτές. 

Αισθητικά το ιδανικό αποτέλεσμα δημιουργείται με την τοποθέτηση δύο καναπέδων σε γωνιακή διάταξη, εκ των οποίων ο ένας θα έχει πλάτη σε τοίχο και ο άλλος στην πλευρά του κουφώματος. Αν πρόκειται για καναπέδες διαφορετικού μεγέθους προς την πλευρά της μπαλκονόπορτας τοποθετείστε τον μικρότερο. 

Τοποθέτηση του καναπέ με τρόπο που να δημιουργεί "διάδρομο"

Ιδανική διάταξη για σχετικά ευρύχωρα σαλόνια και ο τρόπος ώστε ο καναπές, τοποθετημένος ελεύθερα στον χώρο, να χρησιμοποιείται ως διαχωριστικό που δημιουργεί διαδρόμους.

Η πλάτη του καναπέ στην συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να οριοθετεί πχ έναν διάδρομο στην είσοδο του σπιτιού, ένα στενό σημείο ανάμεσα στον καναπέ και ένα χαμηλό έπιπλο που οδηγεί σε άλλο δωμάτιο κλπ 

Για την συγκεριμένη χρήση κατάλληλοι είναι τόσοι οι καναπέδες με ψηλή όσο και πιο χαμηλή πλάτη, ανάλογα με το πόσο επιθυμούμε την οπτική επαφή με τα σημεία που διαχωρίζει ο καναπές και την γενική διαμόρφωση του χώρου. 

Εκτός των άλλων η διάταξη αυτή είναι ιδιαίτερα λειτουργική και για την περίπτωση που ο καναπές τοποθετείται απέναντι από μπαλκονόπορτα, διαχωρίζοντας έτσι τον χώρο σε δύο άνισες περιοχές. 

Καναπέδες τοποθετημένοι ελεύθερα στον χώρο, σε γωνιακή διάταξη 

Από τις πλέον καλαίσθητες αλλά και λειτουργικές επιλογές για ευρύχωρους χώρους και σαλόνια με μεγάλο πλάτος.  

Τόσο τα σημεία πίσω όσο και απέναντι των καναπέδων μπορούν να αξιοποιηθούν με την τοποθέτηση επίπλων άλλου τύπου ή την δημιουργία διαδρόμων - ελεύθερου χώρου, ανάλογα με την γενική διαμόρφωση του σαλονιού. 

Η διάταξη αυτής της μορφής είναι επίσης ιδανινική για καναπέδες ιδιαίτερου σχεδιασμού αφού αυτοί "αναδεικνύονται" πολύ παραπάνω από όταν τοποθετούνται εφαπτόμενα τοίχου. 

Ένα έπιπλο τοποθετημένο στην πλάτη του καναπέ

Πρακτική διάταξη κυρίως για μακρόστενα σαλόνια, αφού η τοποθέτηση ενός τραπεζιού-κονσόλας, γραφείου κλπ στην πλάτη του ελεύθερα τοποθετημένου στον χώρο καναπέ αξιοποιεί το μεγάλο μήκος του δωματίου. 

Ο συγκεκριμένος τρόπος μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σε πιο μικρούς μακρόστενους χώρους, όταν το σημείο αυτό είναι το μοναδικό για να τοποθετηθεί ένα ανοιγόμενο τραπέζι τραπεζαρίας, ένας μπουφές ή έπιπλο γραφείου.  

Δύο καναπέδες τοποθετημένοι αντικρυστά

Η πιο λειτουργική διάταξη για μεγάλα τετράγωνα ή σαλόνια με μεγαλύτερο πλάτος σε σχέση με το μήκος τους, αφού με τον συγκεκριμένο τρόπο αξιοποιείται λειτουργικότερα ο συνολικός διαθέσιμος χώρος. 

Επιλογή που διευκολύνει την ίδια καλή οπτική επαφή και από τους δύο καναπέδες προς στον τρίτο τοίχο στον οποίο μπορεί να βρίσκεται πχ τηλεόραση, το τζάκι κλπ 

Ανάλογα με την γενική διαμόρφωση του χώρου με τον συγκεκριμένο τρόπο μπορούν να τοποθετηθούν καναπέδες εφαπτόμενοι τοίχου ή ελεύθερα τοποθετημένοι στον χώρο. 

Και στην συγκεκριμένη διάταξη ο ένας καναπές μπορεί να βρίσκεται στην πλευρά μιας μπαλκονόπορτας ενώ η "ανοιχτή" πλευρά μπορεί να συμπληρωθεί με επιπλέον καθίσματα πχ μια μεγάλη πολυθρόνα, πουφ κλπ

Ένα χαλί που θα καλύπει ολόκληρη την περιοχή που καταλαμβάνουν καναπέδες-τραπέζι σαλονιού είναι ο πιο απλός τρόπος ώστε αισθητικά τα έπιπλα να δημιουργούν οπτικά ένα ενιαίο σύνολο και να οριοθετείται το κεντρικό σημείο του σαλονιού. 

Ένας καναπές σαν διαχωριστικό μεταξύ σαλονιού - τραπεζαρίας. 

Η πιο λειτουργική διαμόρφωση για ενιαίους χώρους καθιστικού-τραπεζαρίας και όσο πιο ογκώδης ο καναπές που θα χρησιμοποιηθεί για την συγκεκριμένη χρήση τόσο πιο αισθητή η οπτική "απομόνωση" που δημιουργείται μεταξύ των δύο χώρων. 

Ανάλογα με τις διαστάσεις του δωματίου μια τέτοια διαμόρφωση μπορεί να επιτευχθεί με έναν μεγάλου μήκους ή γωνιακό καναπέ αλλά και με δύο καναπέδες τοποθετημένους κοντινά σε γωνιακή διάταξη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
elmueble.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ