2023-09-04 07:47:36
Φωτογραφία για Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (†): Να γίνεσαι αναιδής με το Θεό...
Ο Λεμεσού Αθανάσιος για τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό:

Ο γέροντας μας ο Ιωσήφ στο Βατοπαίδι -θα έχετε ακούσει κάποιες συνομιλίες που έλεγε διδάσκοντάς μας πώς να προσευχόμαστε- μας έλεγε συχνά:

"Να έρχεστε σε δίκη με το Θεό. Να Του λέτε: Πανάγαθε! Μα αν ελεήσεις τους καλούς, τι χάρη να είναι αυτό το πράγμα; Αυτοί είναι καλοί και τους ελεάς.

Εμένα να με ελεήσεις που είμαι παλιάνθρωπος, που είμαι παλιοτόμαρο, που είμαι ελεεινός και τρισάθλιος! Εμένα να ελεήσεις, όχι τους καλούς! Οι καλοί είναι ελεημένοι. Εκείνοι έχουν χάρη από τα έργα τους".

Δηλαδή μια αντιδικία με το Θεό τρόπον τινά. Και έλεγε και πολλά που εγώ δεν μπορώ να τα επαναλάβω αλλά σας προτρέπω να διαβάσετε ένα βιβλίο που λέγεται

«Μυσταγωγία προσευχής» που είναι έκδοσις της Μονής Βατοπαιδίου που αναφέρεται εκεί σε πολλές τέτοιες αυτοσχέδιες προσευχές που έλεγε ο γέροντάς μας ομιλώντας μας και διδάσκοντάς μας την τέχνη της προσευχής, πώς να ερχόμαστε σε αυτήν την επαινετή αναίδεια. Έτσι την ονόμαζαν οι Πατέρες.


Να γίνεσαι αναιδής με το Θεό. Επαινετή αναίδεια. Όχι από ασέβεια και υπερηφάνεια αλλά από μία υική παρρησία. Να ζητάς, να απαιτείς από το Θεό να σε ελεήσει! Να σε σώσει!

Να κάνει αυτό το έργο για το οποίο ήρθε στον κόσμο και σε σένα και μάλιστα δωρεάν, χωρίς κόπους δικούς μας και χωρίς έργα, που δεν έχουμε!

π. Αθανάσιος Μητρ. Λεμεσού

Ή φωτογραφία είναι από την ανακομιδή των λειψάνων του γέροντα Ιωσήφ.

Πηγή: FB Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ