2023-09-12 20:26:48
Φωτογραφία για Πούτιν: Όταν τελειώσουν οι πόροι η Ουκρανία θα ζητήσει συνομιλίες - Να ακυρώσουν τον νόμο που τις απαγορεύει
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 12% τον περασμένο μήνα, προειδοποιώντας ότι η οικονομία της Ρωσίας θα υποφέρει αν ξεφύγει από τον έλεγχο ο πληθωρισμός.

"Σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, είναι πρακτικά αδύνατο να διαμορφωθούν επιχειρηματικά σχέδια", δήλωσε ο Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν βλέπει προβλήματα με τη μεταβλητότητα του ρουβλίου και ότι οι αρχές διαθέτουν εργαλεία για να διατηρήσουν το νόμισμα και τις αγορές υπό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι το ρούβλι ενισχύθηκε στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου την Τρίτη, ενισχυμένο από τις σταδιακά αυξανόμενες πωλήσεις συναλλάγματος από τους εξαγωγείς και τις προοπτικές ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.


Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ισοτιμία του ρουβλίου επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από τη "συγκρατημένη" επιστροφή των κερδών σε ξένο νόμισμα από τους εξαγωγείς, αλλά είπε ότι δεν θα γίνουν ξαφνικές κινήσεις, αναφερόμενος στα capital controls και σε άλλα μέτρα για τον περιορισμό της μεταβλητότητας.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει προς το παρόν την ανάγκη να αυξήσει τους φόρους. Έχει επιβάλει έκτακτο φόρο έκτακτων σε ορισμένες εταιρείες φέτος για να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Το Κρεμλίνο ζήτησε δημοσίως αυστηρότερη νομισματική πολιτική τον περασμένο μήνα, καθώς το ρούβλι έπεσε πάνω από τα 100 ανά δολάριο, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% στις 15 Αυγούστου σε έκτακτη συνεδρίαση.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων αυτή την Παρασκευή, αλλά ορισμένοι τραπεζίτες δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν αμετάβλητα, ειδικά καθώς το ρούβλι ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα ενήργησε εγκαίρως τον περασμένο μήνα, αλλά σημείωσε ότι τα υψηλά επιτόκια περιορίζουν τον δανεισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

"Βλέπουμε ότι ο δανεισμός είναι αρκετά υψηλός", σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι πρέπει να χρησιμοποιούν ρωσικά αυτοκίνητα.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης να στείλει τανκ στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία για να καταπνίξει μαζικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν λάθος.

"Ήταν λάθος", απάντησε χαρακτηριστικά ο Πούτιν όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιλήψεις για τη Ρωσία ως αποικιοκρατική δύναμη λόγω της απόφασης της Μόσχας να στείλει τανκ στη Βουδαπέστη το 1956 και στην Πράγα το 1968.

Η ουγγρική εξέγερση του 1956 καταπνίγηκε από σοβιετικά τανκ και στρατεύματα. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βουδαπέστη. Η Άνοιξη της Πράγας το 1968 τερματίστηκε όταν οι σοβιετικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Σημειώνεται όμως ότι ο Πούτιν το 2022 έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, προκαλώντας τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακόμη, ο Πούτιν χαρακτήρισε τον συνιδρυτή της τεχνολογικής εταιρείας Yandex Αρκάντι Βολόζ ως έναν "ταλαντούχο άνθρωπο" που έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, μετά από ένα αντιπολεμικό ξέσπασμα που έκανε τον περασμένο μήνα. Ο Βολόζ άσκησε κριτική στη "βάρβαρη" εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λίγες ημέρες μετά την κριτική που δέχθηκε στη Ρωσία για τις εμφανείς προσπάθειές του να πάρει αποστάσεις από τη χώρα.

Παράλληλα, σχετικά με τις υψηλές εγχώριες τιμές των καυσίμων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιδράσει εγκαίρως στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να παρέχονται καύσιμα για τους γεωργικούς παραγωγούς.

"Ο Έλον Μασκ είναι ένας διακεκριμένος άνθρωπος", σημείωσε επίσης ο Ρώσος πρέοδρος στις δηλώσεις του.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης την Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει "αποϊδιωτικοποίηση" εταιρειών στη Ρωσία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των προεδρικών εκλογών, είπε "όταν το κοινοβούλιο ανακοινώσει τις εκλογές, θα μιλήσουμε για αυτό το θέμα".

Όσον αφορά τι ςεκλογές στις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική απέναντι στη Ρωσία, αλλά χαιρέτισε τη δήλωση του Τραμπ ότι μπορεί να λύσει την ουκρανική λύση. "Είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές όποιος και αν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Μόσχα ως μόνιμο εχθρό", είπε και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ που επιδιώκουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία". Μιλώντας για τη δίωξη του Τραμπ είπε ότι "αυτό είναι καλό για τη Ρωσία. Αυτό δείχνει πόσο σάπιο είναι το σύστημα των ΗΠΑ. Είναι δίωξη για πολιτικά κίνητρα".

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας βρίσκονται σε πρωτοφανές επίπεδο", τόνισε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος. "Η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να φτάσουν τον εμπορικό τζίρο των 200 δισ. δολαρίων φέτος. Η Ρωσία και η Κίνα δεν δημιουργούν στρατιωτικές συμμαχίες".

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη ότι σκοπεύει να μεταβεί στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, αλλά δεν είπε αν σκοπεύει να συναντήσει εκεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι έχει το δικό του πρόγραμμα για να επισκεφθεί το Βοστότσνι και "όταν φτάσω εκεί, θα το μάθετε". Ρωσικά και ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν εικάσει ότι ο Βορειοκορεάτης Κιμ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, θα επισκεφθεί το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Πούτιν το Interfax μετέδωσε - επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ - ότι Πούτιν και Κιμ θα έχουν συνάντηση τις επόμενες ημέρες, ενώ θα συμμετέχει στη συζήτηση και ο Ρώσος υπουργός Άμυανς Σεργκέι Σοϊγκού.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν έχει σημειώσει αποτελέσματα στην αντεπίθεσή της, υποστηρίζοντας ότι "η Ουκρανία υφίσταται βαριές απώλειες".

Υποστήριξε μάλιστα πως έχει την εντύπωση "ότι μόλις η Ουκρανία βρεθεί κοντά στην εξάντληση των πόρων της, ίσως θελήσει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες". "Η Ουκρανία πρέπει να ακυρώσει το νόμο που απαγορεύει τις ειρηνευτικές συνομιλίες", τόνισε.

"Η προμήθεια πυρομαχικών διασποράς, απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται στα πυρομαχικά, είναι έγκλημα. Η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει τίποτα, απλά θα παρατείνει τη σύγκρουση", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Επίσης, δήλωσε ότι η FSB συνέλαβε Ουκρανούς σαμποτέρ "που προσπαθούσαν να πλήξουν πυρηνικό σταθμό μας", ενώ υποστήριξε παράλληλα ότι οι σαμποτέρ έλαβαν οδηγίες από τις βρετανικές υπηρεσίες.

Ο Πούτιν διέψευσε ότι η Αρμενία έχει έρθει σε ρήξη με τον μακροχρόνιο σύμμαχό της, τη Ρωσία, και δήλωσε επίσης ότι το Ερεβάν έχει ουσιαστικά αποδεχτεί την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν επί της διαλυμένης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.  Η Αρμενία και η Ρωσία, που είναι σύμμαχοι στη συνθήκη, βρίσκονται σε αντιπαράθεση τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ερεβάν έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της τόσο απέναντι στην Αρμενία όσο και απέναντι στον αρμενικό πληθυσμό της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. "Δεν νομίζω ότι υπάρχει στροφή της Αρμενίας στη συμμαχία της με τη Ρωσία. Δεν έχουμε προβλήματα με την Αρμενία και τον (σ.σ. Αρμένιο πρωθυπουργό) Πασινιάν", πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία χρειάζεται να προχωρήσει σε μια νέα υποχρεωτική επιστράτευση για να ενισχύσει τη στρατιωτική της προσπάθεια στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι δεν είναι απαραίτητο, ο Πούτιν δήλωσε ότι 1.000 - 1.500 Ρώσοι υπογράφουν εθελοντικά συμβόλαια για να καταταγούν στον στρατό κάθε μέρα.

Τους τελευταίους έξι ή επτά μήνες, 270.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει εθελοντικά συμβόλαια, δήλωσε ο Πούτιν - ένας αριθμός ελαφρώς χαμηλότερος από τους 280.000 που είχε δώσει ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ερωτηθείς σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, δήλωσε ότι το ολυμπιακό κίνημα είναι "εξευτελιστικό" και ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αθλητών της.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ