2023-10-18 08:54:45
Φωτογραφία για Διαθέσιμα τα νέα εμβόλια για την Covid



 'Ανοιξε προχθες η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της Covid με το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο που συστήνεται στα άτομα 6-59 ετών με συνοδά νοσήματα, στους ανοσοκατασταλμένους και στους άνω των 60 ετών, τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή τον τελευταίο εμβολιασμό, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, του οποίου η χώρα μας έχει παραλάβει 1,6 εκατομμύριο δόσεις (μέσω της ευρωπαϊκής κεντρικής προμήθειας), θα χορηγείται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, εξήγησε χθες σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αρχικά στους 12 ετών και άνω για τους οποίους οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και από σήμερα. Ακολουθούν οι ηλικίες 6 έως 11 ετών, οι εμβολιασμοί των οποίων θα ξεκινήσουν από 23 Οκτωβρίου, ωστόσο τα ραντεβού μπορούν να προγραμματιστούν από σήμερα.





Το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο που έλαβε έγκριση στις αρχές του Σεπτεμβρίου είναι μονοδύναμο, δεν περιλαμβάνει τον αρχικό ιό, προκαλεί σημαντική ανοσιακή ανταπόκριση, ενώ τα εξουδετερωτικά αντισώματά του έχουν διασταυρούμενη ανοσία.

Το εμβόλιο δεν προορίζεται για τον γενικό πληθυσμό, διευκρίνισε η Μαρία Θεοδωρίδου: «Δεν συστήνουμε γενικά κάντε το εμβόλιο, αλλά μόνο οι ευάλωτες ομάδες, όπως: από 6 έως 59 ετών άτομα με συνοδά νοσήματα, οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατασταλμένοι»! Επισήμανε δε ότι εάν εμβολιαστούν οι παραπάνω ομάδες του πληθυσμού, θα έχουμε μείωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ κατά 30%.

«Διανύουμε τους πρώτους μήνες του τέταρτου έτους που ζούμε με τον κορονοϊό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι μαζί μας και βλέπουμε σε όλες τις χώρες να αυξάνεται ο αριθμός κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων», είπε, προσθέτοντας ότι μπορεί να μην έχουμε τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά απαιτείται προσοχή.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στη φυσιολογική κόπωση του πληθυσμού αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της Covid, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν. Θύμισε δε ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid έσωσε 20 εκατ. ζωές παγκοσμίως, με την Ειρήνη Αγαπηδάκη να αναφέρεται και στον αναγκαίο αντιγριπικό εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ