2023-10-20 07:33:04
Φωτογραφία για Ἡ ζωὴ τοῦ Ἁγίου Παϊσίου καὶ ἡ ζωή μας, μέσα ἀπὸ τὰ βιώματα μὲ τὸν Ἅγιο – Ἱερομόναχος π. Φιλόθεος
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023” πού πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου τ.ε. έγινε ομιλία με θέμα: “Η ζωή του Αγίου Παϊσίου και η ζωή μας, μέσα από τα βιώματα με τον Άγιο” και ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Φιλόθεο, από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, Αγίου Όρους.

Στην αρχή της ομιλίας του ο π. Φιλόθεος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Παϊσίου λέγοντας: “Προσπαθούσε από μικρός αυτά που διάβαζε στους Αγίους, όπως τρόπους ασκήσεως από Οσίους μοναχούς, και αυτά που άκουγε από σύγχρονους Γέροντες, να τα ζει, να τα εκτελεί και αυτός, κατά το δυνατόν, ώστε να γίνεται μιμητής των Αγίων. Αυτά όλα που ενεργούσε και έλεγε ήταν θείος φωτισμός που ήρθε μετά από τον πολύμοχθο πνευματικό του αγώνα. Έδωσε στην κυριολεξία αίμα και έλαβε πνεύμα… Άγιο Πνεύμα”.

Στη συνέχεια του λόγου του, ο π. Φιλόθεος ξεχώρισε κάποια χαρακτηριαστικα γνωρίσματα που διέκριναν τον Άγιο: “Πρώτον, είναι η επίγνωση που γεννάται από την αυτογνωσία. Ο Άγιος Γέροντας, μας προσγειώνει και μας τονίζει ότι πρέπει να στοχεύσουμε στη μετάνοια και στη γνώση του εαυτού μας και όχι σε φώτα και θείες δωρεές.


Δεύτερο χαρακτηριστικό του Οσίου ήταν το μέτρο, καρπός και αυτό της αυτογνωσίας, δηλαδή το ότι δεν έκλινε δεξιά ή αριστερά στην πνευματική ζωή, αλλά φρόντιζε να ακολουθεί σε όλα την βασιλική οδό. Τρίτον, τον διέκρινε η λεπτότητα της ψυχής και η ευαισθησία στο να προσέχει τη συνείδηση των άλλων, να φροντίζει για όλα τα πλάσματα του Θεού και με πολύ σπουδή και σοβαρότητα να μεριμνά για την προκοπή και την οικοδομή των ανθρώπων.

Σε άμεση σχέση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι και η διάκριση που είχε. Η πνευματική αίσθηση του τι θα πει, και πότε, και πώς θα μιλήσει, και πώς θα παρέμβει στη ζωή των άλλων, ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά”.

Σε άλλο σημείο ο ομιλητής σχολίασε τη σχέση που είχε ο Άγιος με τους νέους: “Είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας με τους νέους. Προσπαθούσε με απλό τρόπο και πόνο ψυχής να τους πει κάποια πράγματα, ώστε να μπουν στο χώρο τον πνευματικό. Πρώτα πιστεύουμε στο Θεό έλεγε και ύστερα αγαπάμε τον Θεό και την εικόνα του, τον άνθρωπο. Με πολύ ωραίο και απλό τρόπο, άγγιζε τις ψυχές και τους μετάγγιζε τα στοιχεία της πνευματικής ζωής. Ο άνθρωπος έλεγε πρέπει να συλλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής, ότι αυτή η ζωή δηλ. είναι η προετοιμασία για την άλλη ζωή, την αιώνια. Πρέπει να αγωνιστούμε με φιλότιμο να σωθούμε, για να μην λυπήσουμε τον Χριστό μας”.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο π. Φιλόθεος είπε: “Σήμερα πρέπει να αφήσουμε τις θεωρίες και να κάνουμε κάτι πρακτικό.

Πρώτον, να επικαλούμαστε τους Αγίους, διότι είναι κοντά μας, ανάμεσά μας, και είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν στον αγώνα μας τον καθημερινό.

Δεύτερον, να ανατρέξουμε στους βίους των παλαιών και σύγχρονων Αγίων και να δούμε με ποιο τρόπο εκείνοι συμπεριφέρθηκαν και αντιμετώπισαν δύσκολες καταστάσεις, με ποιο τρόπο δηλ. γνώρισαν και καλλιέργησαν τη σχέση τους με τον Θεό και με τον κόσμο. Και όλα αυτά να τα μεταφέρουμε στον εαυτό μας, στο άμεσο περιβάλλον μας, στην κοινωνία μας.

Καλό για μας είναι να πάρουμε σοβαρά τη ζωή και το λόγο αυτών των Αγίων ανθρώπων, γιατί είναι το Ευαγγέλιο σαρκωμένο. Τους αναδεικνύει ο Θεός όχι για να τους χρησιμοποιούμε, αλλά για να τους ακολουθούμε”.
paraklisi
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ