2023-11-02 19:36:26
Φωτογραφία για Σπειραία. Εύκολη καλλιέργεια και εντυπωσιακή ανθοφορία
Πολύ όμορφης εμφάνισης πόα με εντυπωσιακή ανθοφορία, που σε κάποιες ποικιλίες διαρκεί επαναλαμβανόμενα όλες τις εποχές. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Spiraea japocina  η βοτανολογική της ονομασία και πρόκειται για φυλλοβόλο πολυετή θάμνο με καταγωγή από την ΝΔ Κίνα. 

Διαθέτει ψηλές και χαμηλότερες ποικιλίες που αναπτύσσονται από 50-80cm έως τα 2-3 μέτρα, με λίγο μικρότερη παράπλευρη ανάπτυξη. 

Το φύλλωμα αποτελείται από ορθόκλαδους μίσχους που αναπύσσονται σε περίπου σφαιρικό σχήμα.

Οι βλαστοί έχουν ελαφρά καφέ απόχρωση, τα φύλλα είναι οδοντωτά και ανοιχτοπράσινα ή και ελαφρά κιτρινωπά ενώ τα εντυπωσιακά άνθη σχηματίζουν ταξιανθίες στην κορυφή των βλαστών σε λευκό, ροζ, μωβ ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία. 

Η καλλωπιστική αξία της Σπειραίας οφείλεται κυρίως στην πλούσια ανθοφορία της που δίνει στο φυτό ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση και η οποία διαρκεί για αρκετούς μήνες.


Είναι κατάλληληλη τόσο για μεμονωμένες όσο και μαζικές φυτεύσεις, για χρήση σαν φυτό πρώτης σειράς σε παρτέρια, δημιουργία διαδρόμων, διαχωριστικών και νησίδων κήπου ενώ ευδοκιμεί το ίδιο ικανοποιητικά και με δοχεία φύτευσης. 

Οι πολύ χαμηλές ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εδαφοκάλλυψη. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Σπειραία ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται σε πλήρως ηλιόλουστες ή ελαφρά ημισκιερές θέσεις, όπου όμως η ανθοφορία της είναι μειωμένη.

Ιδανικά σημεία για να τοποθετήσετε την Σπειραία τα σημεία που θα δέχεται άπλετο ηλιακό φως σε όλη την διάρκεια της ημέρας εκτός από τις μεσημεριανές ώρες, ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Πότισμα: Έχει ανάγκη από τακτικό πότισμα, ειδικά έως την πλήρη εγκατάστασή της, τα δύο πρώτα χρόνια από την φύτευση.  

Κάθε 1-2 ημέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν και ακόμη και καθημερινά τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού. 

Μετά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της θα πρέπει να ποτίζεται μέτρια, κάθε 2-3 ημέρες τις ζεστές περιόδους και σχεδόν καθόλου τις υπόλοιπες εποχές.  

Κλάδεμα: Πρόκειται για είδος μέτριας προς αργής ανάπτυξης γι αυτό και δεν θα πρέπει να κλαδεύεται σχεδόν καθόλου τα πρώτα 1-2 χρόνια από την φύτευσή της, εκτός από την αφαίρεση τυχόν ξερών - ασθενικών βλαστών. 

Στην συνέχεια και μετά το τέλος κάθε ανθοφορίας μπορεί να κλαδευτεί, κόβοντας τους βλαστούς σε σημεία που διασταυρώνονται οι μίσχοι, με σκοπό την διατήρηση συμπαγούς σχήματος και αφαίρεση των βλαστών που ξεφεύγουν άναρχα από το γενικό σχήμα του φυτού. 

Λίπανση: Ένα πλήρες ενισχυτικό για ανθοφόρα από το τέλος του  χειμώνα έως το φθινόπωρο κάθε 3-4 εβδομάδες συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ανθοφορίας και την γενική ευρωστία του φυτού. 

Αποφύγεται, γενικά, τις λιπάνσεις τα διαστήματα που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η ψηλές ποικιλίες Σπειραίας ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού. Οι περισσότερες πιο χαμηλές ποικιλίες παρουσιάζουν συνεχόμενες ανθοφορίες σε όλη την διάρκεια του έτους και διατηρούν άνθη ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. 

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα στην διάρκεια του καλοκαιριού, με βλαστούς που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία ή τα αναπτυγμένα τουλάχιστον επί 2-3 έτη με διαίρεση των ριζών. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ