2023-12-01 17:25:35
Φωτογραφία για Χάπι αδυνατίσματος Pfizer: Τέλος στην δοκιμή του – Είχε υψηλά ποσοστά παρενεργειών



 

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την ανάπτυξη της εκδοχής του πειραματικού χαπιού αδυνατίσματος στην εκδοχή των δύο δόσεων την ημέρα, καθώς παχύσαρκοι ασθενείς που το έλαβαν έχασαν πολύ βάρος, αλλά δυσκολεύθηκαν να το αντέξουν, στο μέσο στάδιο της κλινικής δοκιμής.





Η φαρμακοβιομηχανία παρατήρησε υψηλά ποσοστά παρενεργειών, οι οποίες ήταν εν πολλοίς ήπιες και γαστρεντερικές, μεταξύ των ασθενών. Σημαντικό ποσοστό ασθενών διέκοψε επίσης τη λήψη του φαρμάκου.

«Αυτή τη στιγμή, το σκεύασμα danuglipron στην εκδοχή της χορήγησης δύο φορές την ημέρα δεν θα προχωρήσει στην τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής», γνωστοποίησε η εταιρεία

. Ωστόσο, η Pfizer είπε ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει δεδομένα από τη δεύτερη φάση της κλινικής δοκιμής για άλλη έκδοση του φαρμάκου- που αφορά χορήγηση μια φορά την ημέρα – μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.





Ο φαρμακευτικός κολοσσός θα περιμένει να δει αυτά τα δεδομένα προτού αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει την τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής για το χάπι που χορηγείται μία φορά την ημέρα, το οποίο η Wall Street θεωρεί την πιο ανταγωνιστική μορφή θεραπείας.

Ισχυρή πίεση στην μετοχή

Οι μετοχές της Pfizer στις προσυνεδριακές συναλλαγές υποχώρησαν 4% στον απόηχο των ανακοινώσεων.Η μετοχή καταγράφει απώλειες της τάξης του 40% από τις αρχές του έτους.

Τα αποτελέσματα για το φάρμακο των δύο δόσεων την ημέρα διαψεύδουν ουσιαστικά τις ελπίδες της Pfizer να αποκτήσει μερίδιο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των φαρμάκων απώλειας βάρους, η αξία της οποίας είναι ήδη στα 10 δισ. δολάρια, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Άλμπερτ Μπουρλά, να υπολογίζει ότι θα αυξηθεί στα 90 δισ. δολάρια. Η εταιρεία πόνταρε σε ένα επιτυχημένο χάπι αδυνατίσματος να τη βοηθήσει να αντισταθμίσει την πτώση στη ζήτηση των σκευασμάτων για τον Covid.

Οι επενδυτές ήταν λιγότερο αισιόδοξοι από τον Ιούνιο, όταν η εταιρεία εγκατέλειψε ένα διαφορετικό χάπι (λήψη μία φορά την ημέρα) και τπροχώρησε τις δοκιμές για το λιγότερο ελκυστικό danuglipron. Τα σημερινά δεδομένα μεγαλώνουν την απόστασή της από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες, που ηγούνται στον τομέα της απώλειας βάρους αυτό το διάστημα, τις Eli Lilly και Novo Nordisk.

Πώς λειτουργούσε το χάπι της Pfizer

Να σημειωθεί ότι στη δεύτερη φάση της κλινικής δοκιμής της Pfizer συμμετείχαν 600 παχύσαρκοι ενήλικες, που δεν είχαν διαβήτη τύπου 2. Η κλινική δοκιμή παρακολουθούσε τα αποτελέσματα του φαρμάκου μετά από 26 ή 32 εβδομάδες σε διαφορετικές δόσεις, που κινούνταν από 40 έως 200 milligram. Όπως τα Wegovy και Ozempic της Novo Nordisk, έτσι και το χάπι της Pfizer μιμείται μία ορμόνη, που παράγεται στο συκώτι και ονομάζεται GLP-1, η οποία στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι το άτομο έχει χορτάσει και δεν θέλει να φάει άλλο.

Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή, που έπαιρναν το χάπι δύο φορές την ημέρα, έχασαν από 6,9% έως 11,7% του βάρους τους κατά μέσο όρο σε 32 εβδμάδες. Αντιθέτως όσοι έλαβαν το placebo είδαν το βάρος τους να αυξάνεται κατά 1,4% στο ίδιο διάστημα.

www.naftemporiki.gr


farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ