2023-12-29 20:56:53
Φωτογραφία για Πού βρίσκονται οι πιο όμορφοι ευρωπαϊκοί σιδηροδρομικοί σταθμοί
Από έναν «καθεδρικό ναό σιδηροδρόμων» σε μια υπόγεια έκθεση τέχνης οι ταξιδιώτες μπορούν να ζήσουν την αίγλη της απόδρασης με τρένα στους πιο όμορφους σταθμούς της Ευρώπης.

Σύνταξη: tourismtoday.gr

Πού βρίσκονται αυτοί; Την απάντηση δίνει το euronews, που αποκαλύπτει τους πιο όμορφους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Γηραιά Ηπειρο.

Antwerpen-Centraal στην Αμβέρσα, Βέλγιο: Ένας ναός μεταφοράς

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αμβέρσας είναι ένας από τους σημαντικότερους κόμβους μεταφορών του Βελγίου, με υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας προς το Άμστερνταμ, το Παρίσι και τη Μασσαλία.

Στεγάζεται σε κτήριο που σχεδιάστηκε από τον Βέλγο αρχιτέκτονα Louis Delacenserie στα τέλη του 19ου αιώνα, ο οποίος βασίστηκε σε νεοαναγεννησιακό, αρ νουβό και μπαρόκ στυλ.

Ο τεράστιος θόλος πάνω από την αίθουσα αναμονής έχει χαρίσει στον σταθμό το παρατσούκλι του Spoorwegkathedraal δηλαδή «καθεδρικός ναός σιδηροδρόμου».


Μάρμαρα, πανύψηλες κολώνες και περίπλοκες σιδεριές πλαισιώνουν το ρολόι του σταθμού, δίνοντας τη θέση τους στις ψηλοτάβανες αίθουσες, οι οποίες αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να διαλύουν τον καπνό των ατμομηχανών.

Σταθμός Hungerburg στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας: Ένα αλπικό θαύμα

O Hungerberg, που εκτείνεται από το κέντρο του Ίνσμπρουκ μέχρι την αρχή του τελεφερίκ Seegrube, διέρχεται από τέσσερις σταθμούς που σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες Zaha Hadid του Λονδίνου που ωθούν τα σύνορα.

Ο φουτουριστικός σταθμός Hungerburg ξεχωρίζει στο φυσικό σκηνικό του Alpine Park Karwendel, προσφέροντας μια πύλη στα μονοπάτια πεζοπορίας, τις πίστες σκι και τα βουνά της Αυστρίας.

Η κυρτή γυάλινη οροφή του φαίνεται να επιπλέει επί τόπου, με τη ρευστή, παγωμένη επιφάνειά του να μιμείται τα βουνά στο βάθος.

Estación de Atocha στη Μαδρίτη, Ισπανία: Μια τροπική ζούγκλα

Ο πιο πολυσύχναστος σιδηροδρομικός σταθμός της Ισπανίας είναι επιβλητικός, αλλά όχι ιδιαίτερα αξιόλογος εξωτερικά. Ωστόσο, το εσωτερικό του είναι ένα τροπικό θερμοκήπιο.

Πριν κατευθυνθείτε στον σύγχρονο τερματικό σταθμό της διπλανής πόρτας για να πάρετε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας για τη Βαρκελώνη, τη Μάλαγα ή το Αλικάντε, πιείτε έναν καφέ και θαυμάστε τον καταπράσινο κήπο που γεμίζει το εγκαταλελειμμένο παλιό τμήμα του σταθμού.

Με χιλιάδες φυτά και λουλούδια από κάθε γωνιά του πλανήτη, θα σας δώσει μια αίσθηση γαλήνης καθώς ξεκινάτε το ταξίδι σας.

Gare do Oriente στη Λισαβόνα, Πορτογαλία: Ένα μοντερνιστικό θαύμα

Όσοι όμως φτάνουν στην πορτογαλική πρωτεύουσα με τρένο θα ζήσουν ένα λιγότερο γνωστό θέαμα, το Gare do Oriente.

Σχεδιασμένο από τον κορυφαίο Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, ο κόμβος διατροπικών μεταφορών κατασκευάστηκε εγκαίρως για την παγκόσμια έκθεση Expo 1998. Με το πλέγμα από γυαλί και μέταλλο, η μοντερνιστική δομή είναι εντυπωσιακή.

Στεγάζει σταθμό του μετρό της Λισαβόνας, γραμμές υψηλής ταχύτητας προαστιακού και περιφερειακού σιδηροδρόμου, σταθμό λεωφορείων και εμπορικό κέντρο.

Σταθμός King’s Cross στο Λονδίνο, Αγγλία: Ένα μάθημα αποκατάστασης

Ο σταθμός King’s Cross στο Λονδίνο κατατάσσεται στο Grade I, σηματοδοτώντας την εξαιρετική αρχιτεκτονική και ιστορική του σημασία. Αυτό έκανε τη σύγχρονη μεταμόρφωση του ακόμα πιο προκλητική και εντυπωσιακή.

Μια στέγη κυματοειδούς μορφής σαρώνει πάνω από το Western Concourse, αποκαλύφθηκε παράλληλα με την σχολαστικά ανακαινισμένη αρχική πρόσοψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Το έργο έχει πυροδοτήσει την αναγέννηση σε ολόκληρη την περιοχή την τελευταία δεκαετία, διασφαλίζοντας ότι ο σταθμός είναι γνωστός ως κάτι περισσότερο από μια πύλη προς τα βόρεια και η πλατφόρμας 9 το σπίτι του Χάρι Πότερ.

Σταθμός Toledo στη Νάπολη, Ιταλία: Τέχνη κάτω από τους δρόμους της πόλης

Μια λαμπερή θάλασσα από μπλε μωσαϊκό βαθιά κάτω από μια παλιά γειτονιά της Νάπολης έχει εμφυσήσει τη δημιουργικότητα στην περιοχή.

Ο σταθμός του μετρό Toledo, ο οποίος έχει πρόσβαση μέσω κυλιόμενης σκάλας μήκους 40 μέτρων, αποτελεί μέρος του έργου Stazioni dell’Arte της πόλης, που είδε διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να αφήνουν το στίγμα τους στους σταθμούς του μετρό της γραμμής 1.

São Bento στο Πόρτο της Πορτογαλίας: Για εκθαμβωτικό azulejo

Η Πορτογαλία είναι γνωστή για τα όμορφα πλακάκια azulejo της και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μπορείτε να τα βρείτε στον σιδηροδρομικό σταθμό São Bento του Πόρτο .

Περίπου 22.000 πλακάκια αποτελούν τα πάνελ του 551 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία απεικονίζουν σκηνές της πορτογαλικής ιστορίας και της αγροτικής ζωής.

Σχεδιάστηκαν και ζωγραφίστηκαν από τον διάσημο καλλιτέχνη και αγγειοπλάστη Jorge Colaço και αποκαλύφθηκαν το 1903.

Κεντρικός Σταθμός Rotterdam στο Ρότερνταμ, Ολλανδία: Ένας βιώσιμος κόμβος

Αφού καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ρότερνταμ αγκάλιασε το μέλλον και το μοντέρνο ντιζάιν.

Η τελευταία ενσάρκωση του Centraal Station, που αποκαλύφθηκε το 2014, διαθέτει μια επιβλητική γυάλινη και μεταλλική πρόσοψη που δίνει τη θέση της σε ένα ζεστό και φιλόξενο εσωτερικό από ξύλο.

Οι πλατφόρμες -που φιλοξενούν τρένα υψηλής ταχύτητας προς το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι – πλημμυρίζουν από φως από γυάλινες οροφές που είναι εξοπλισμένες με ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά έργα στην Ευρώπη.

Ο σταθμός προσφέρει χώρο στάθμευσης για περισσότερα από 5.000 ποδήλατα για να ολοκληρώσει τη βιώσιμη εικόνα.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ