2012-07-02 16:26:05
Φωτογραφία για Η ανισότητα εισοδημάτων προσεγγίζει τα ποσοστά ρεκόρ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Ο Καθηγητής Danny Dorling του Πανεπιστημίου του Sheffield κατά την διάρκεια Ομιλίας του στα Πλαίσια της Μνήμης του Beveridge προς την Στατιστική Υπηρεσία της Βασιλικής Κοινότητας (Royal Statistical Society), δήλωσε ότι... το πλουσιότερο ένα τοις εκατό των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνει το 15 τοις εκατό του συνολικού εισοδήματος, συγκριτικά με το 6 τοις εκατό για το 1979.

Ο Καθηγητής Dorling, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ανισοτήτων, δήλωσε σχετικά: "Εάν εξετάσουμε την πορεία των ανισοτήτων για τα τελευταία 100 χρόνια, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η εισοδηματική ανισότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισε μία σημαντική μείωση στα 70 χρόνια μεταξύ 1910-1979. Περισσότερο από το μισό ποσοστό αυτής της μείωσης έλαβε χώρα πρίν το 1939. Όμως, από το 1979 έως σήμερα οι εισοδηματικές ανισότητες αυξήθηκαν δραματικά, και η αύξηση αυτή συνεχίζεται αμείωτη.

"Η τελευταία φορά που οι πλουσιότεροι πολίτες ελάμβαναν τόσο μεγάλο μερίδιο του συνολικού εισοδήματος όσο στις ημέρες μας ήταν το 1940, δύο χρόνια προτού εκδοθεί η Έκθεση Beveridge η οποία αποτέλεσε τη βάση για το κράτος πρόνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου ύστερα από τον τερματισμό του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.’’


Σύμφωνα με δημοσίευμα της guardian που αναμεταδίδει το pentapostagma.gr για τους αναγνώστες του, ο Καθηγητής Dorling αναφέρει ότι για να εισέλθει κάποιος στον όμιλο του ανώτερου εισοδηματικού στρώματος του 1 τοις εκατό απαιτείται ένα ετήσιο συνολικό εισόδημα περίπου 120.000 λιρών και η συγκεκριμένη τάξη των σούπερ-ελίτ έχει καταφέρει να λαμβάνει τεράστιες χρηματικές αυξήσεις εν μέρει για αντισταθμίσει την υποτίμηση της στερλίνας σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.

"Οι υπερπλούσιοι του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται υπό το συγκριτικό πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ και η υποτίμηση της στερλίνας σημαίνει ότι χάνουν έδαφος σε σχέση με τους ομόλογούς τους στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Έτσι, βλέπουμε ότι οι τραπεζίτες και οι ανώτατοι διευθύνοντες σύμβουλοι λαμβάνουν μεγάλες χρηματικές αυξήσεις. Βέβαια, δεν πρέπει να ισχύει αυτή η κατάσταση καθώς στην Ελβετία και την Ολλανδία το ανώτατο ένα τοις εκατό λαμβάνει το 6% του εθνικού εισοδήματος και όχι το 15%. Οι ελίτ της χώρας μας είναι βουτηγμένοι στην απληστία’’, ανέφερε χαρακτηριστικά o Dorling.

Οι συγκεκριμένες ανισότητες εισοδήματος θα πρέπει να μας επιστήσουν ακόμη μία φορά την προσοχή για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την απληστία και τεράστια επιρροή της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ: οι τραπεζίτες και οι ανώτατοι διευθύνοντες σύμβουλοι αποκτούν οικονομικά προνόμια και εισοδήματα που αποτελούν μία τεράστια κοινωνική πρόκληση, ενώ τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα είναι αναγκασμένα να υποβάλλονται σε εξοντωτικές θυσίες ώστε να καλύψουν τα ελλείματα και χρέη των υπερελίτ pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Ελλάδα σε ταχυπαλμία
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Ελλάδα σε ταχυπαλμία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ