2012-07-11 16:27:02
Φωτογραφία για Βοσνία: Επέτειος μνήμης για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα
Σήμερα συμπληρώνονται 17 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Τον Ιούλιο του 1995 οι σερβικές δυνάμεις εισέβαλλαν στη Σρεμπρένιτσα, που είχε κηρυχτεί από τον ΟΗΕ ασφαλής ζώνη, και εκτέλεσαν περισσότερους από 8.000 άμαχους άντρες και έφηβους βοσνιακής – μουσουλμανικής εθνότητας και έριξαν τα πτώματα σε ομαδικούς τάφους. Για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα δικάζονται στη Χάγη ο τότε πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός διοικητής Ράτκο Μλάντιτς.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με απόφαση που έλαβε το 2007, χαρακτήρισε τη σφαγή «πράξη γενοκτονίας». Τον χαρακτηρισμό αυτό δεν αποδέχονται οι πολιτικοί ηγέτες των Σέρβων στη Βοσνία, αλλά και στην ίδια την Σερβία. Πρόσφατα μάλιστα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς με δηλώσεις του στον Τύπο αμφισβήτησε ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις κα προβληματισμό στη Δύση.

Μέχρι σήμερα ανακαλύφθηκαν σε ομαδικούς τάφους και αναγνωρίστηκαν 5.657 θύματα εκ των οποίων τα 520 βρέθηκαν τον τελευταίο χρόνο (από πέρυσι το Ιούλιο). Θα ενταφιαστούν σήμερα στο μνημειακό κέντρο Πότοτσαρι κοντά στηΣρεμπρένιτσα, εκεί δηλαδή όπου έχουν ενταφιαστεί όλα τα θύματα της σφαγής).

Στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στο Πότοτσαρι θα παραβρεθούν δεκάδες χιλιάδες συγγενείς των θυμάτων, απλοί πολίτες, η πολιτική ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και εκπρόσωποι ξένων κρατών.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ