2012-07-30 12:15:03
Φωτογραφία για Μέτωπο κατά της πρότασης για πλαφόν
Το μέτρο δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη, αναφέρουν σύλλογοι ασφαλισμένων και ειδικοί Αδιανόητο χαρακτηρίζεται από καρδιοπαθείς. Δεν συζητείται κάτι παρόμοιο σε κυβερνητικό επίπεδο επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος

Σύμφωνα με την πρόταση του ΚΕΠΕ προβλέπεται σε ετήσια βάση κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείας ύψους 1.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ τον χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο

Την έντονη αντίδραση ασθενών και ειδικών προκαλεί η πρόταση για ετήσιο «πλαφόν» 1.500 ευρώ στην ασφαλιστική κάλυψη δαπανών Υγείας.

Ο σύνδεσμος πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες τονίζει ότι το ετήσιο κόστος των ασθενών ξεπερνά κατά πολύ τα 1.500 ευρώ και πως οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή και στον θάνατο.

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη, παρά μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, με υποτυπώδεις υπηρεσίες περίθαλψης. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ανέφερε πάντως ότι δεν συζητείται κάτι παρόμοιο σε κυβερνητικό επίπεδο.


Η πρόταση έγινε από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και προβλέπει ότι κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται σε ετήσια βάση κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείας ύψους 1.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ τον χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο.

Αν ο λογαριασμός το ξεπεράσει, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 10 ευρώ για κάθε επιπλέον επίσκεψη σε γιατρό και το 15% των ημερήσιων νοσηλίων, αν χρειάζεται περισσότερες ημέρες νοσηλείας: «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», σχολίασε στο «Εθνος» ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου πασχόντων από καρδιοπάθειες, Κώστας Χόρτης, χαρακτηρίζει αδιανόητο και καταδικαστέο να διαρρέει μια τέτοια πληροφορία.

Είναι προφανές και αυταπόδεικτο ?τονίζει? ότι η ιατροφαρμακευτική δαπάνη για τη συντριπτική πλειοψηφία των καρδιοπαθών και των πασχόντων από χρόνια και ανίατα νοσήματα υπερβαίνει και μάλιστα κατά πολύ το προαναφερθέν ποσό.

Σύμφωνα με τον κ. Χόρτη, το θέμα δεν αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρία και τους πάσχοντες από χρόνιες και ανίατες παθήσεις.

Τεράστιο κόστος

Αφορά κάθε Ελληνα πολίτη, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναζητήσει υπηρεσίες φροντίδας Υγείας και δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο τεράστιο κόστος της νοσηλείας και της ιατροφαρμακευτικής του κάλυψης.

«Αντιστεκόμαστε σθεναρά στη λήψη οποιουδήποτε γενοκτονικού κυριολεκτικά χαρακτήρα μέτρου και στον έσχατο ευτελισμό της ίδιας μας της ύπαρξης», αναφέρει ο πρόεδρος του συνδέσμου καρδιοπαθών. Δεν είναι δυνατό ούτε καν να διανοηθούμε ?σημειώνει? ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη ενός απάνθρωπου μέτρου.

Παραιτήσεις στο Νοσοκομείο Σερρών

Σε οριακό σημείο οι εφημερίες στο ΕΣΥ

Με οριακό τρόπο πραγματοποιούνται οι εφημερίες των νοσοκομείων. Οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και υλικού βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το ΕΣΥ ως το έσχατο καταφύγιο για τη ζωή τους.

Στο Νοσοκομείο Σερρών παραιτήθηκαν οι δέκα από τους έντεκα παθολόγους, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους. Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής επιστρατεύτηκαν οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Τα περισσότερα νοσοκομεία οφείλουν στους γιατρούς χρήματα για εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ασθενείς κινδυνεύουν από τις ελλείψεις, θα αποδίδονται ευθύνες στο υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας εκτιμά ότι η κατάσταση είναι οριακή και πως η περικοπή των 300 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε δείχνει «άγνοια κινδύνου».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, οι ελλείψεις φαρμάκων και υλικών στο ΕΣΥ έχουν φτάσει στο κόκκινο, ενώ τα κονδύλια δεν επαρκούν για να καλυφθεί στοιχειωδώς η εφημέρευση και οι ελλείψεις προσωπικού έχουν κυριολεκτικά αποψιλώσει το σύστημα υγείας. Οι Ελληνες -σημειώνει- κινδυνεύουν πλέον σοβαρά, εάν τους συμβεί ατύχημα ή τους χτυπήσει βαριά ασθένεια.

Ευθύνες

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ προειδοποιεί ότι σε περιπτώσεις που ασθενείς κινδυνεύουν από τις παραπάνω αιτίες, θα ενημερώνονται οι ίδιοι και οι συγγενείς τους για αναζήτηση πολιτικών, αστικών και ποινικών ευθυνών για κίνδυνο ζωής ή θανάτου. Αναβρασμό προκαλούν και οι επικείμενες συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων.

Εως το τέλος του έτους, το ΕΣΥ θα λειτουργεί με 661 λιγότερα τμήματα, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στην τρόικα την περασμένη Παρασκευή. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συνεδριάζει αύριο, προκειμένου να πάρει σχετικές αποφάσεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει την αντίθεσή της στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Αντιδρά στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (προσλήψεις με μπλοκάκι) και ζητεί την καταβολή δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών.
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ