2012-07-30 12:18:03
Φωτογραφία για «Ανατροπή και πέναλτι» στις συντάξεις και στα όρια συνταξιοδότησης με εντολή τρόικας
Με στόχο να ανακόψουν την αύξηση των συνταξιούχων, αλλά και να περιορίσουν έμμεσα τις συντάξεις τρόικα και κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζουν την εφαρμογή σε... προγενέστερο χρόνο των αλλαγών που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος για τις συντάξεις και τα όρια συνταξιοδοτήσεων, με έτος καθολικής εφαρμογής το 2015.

Σύμφωνα με σχέδια που διαρρέουν φέρουν την κυβέρνηση να συζητά με την τρόικα την εφαρμογή από το 2013 την καθολική εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου όσων αφορά τόσο τα όρια για την συνταξιοδότηση όσο και για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι που σχεδίαζαν να βγουν στην σύνταξη με τις μεταβατικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου χάνουν το δικαίωμα αυτό. Συγκεκριμένα από το 2011 ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας, ώστε σταδιακά το 2015 η έξοδος να γίνεται με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών (το όριο ηλικίας, ανεξάρτητα των χρόνων ασφάλισης πάει στα 65). Έτσι μελετάτε να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτών των διατάξεων από το επόμενο έτος , το 2013, με αποτέλεσμα η έξοδος για συνταξιοδότηση να γίνεται μόνο με 40 έτη δουλειάς σε ηλικία 60 ετών.


Στο ίδιο σχέδιο είναι η μεταφορά μέσα στην επόμενη χρονιά και των αλλαγών στους υπολογισμούς των συντάξεων, καθώς για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2014 ισχύει υπολογισμός του συντάξιμου μισθού με το παλαιό καθεστώς. Και από το 2015 ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται στη βάση των χρόνων ασφάλισης-εισφορών, σε συνδυασμό με μια κατώτατη βασική σύνταξη ( περίπου στα 350 ευρώ)

Με την μεταφορά της ισχύς της σχετικής διάταξης από το 2013 χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης θα λαμβάνουν συντάξεις που θα είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που λαμβάνουν όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με το παλαιό καθεστώς και θα απαιτούνται περισσότερα χρόνια ασφάλισης για να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

asfalisinet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ