2012-07-30 13:34:03
Φωτογραφία για Πράσινο φως για συμβασιούχους στα κέντρα υποδοχής αλλοδαπών
του Παναγιώτη Στάθη

"Ναι" υπό προϋποθέσεις για την πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ώστε να επανδρωθεί και να λειτουργήσει η υπηρεσία πρώτης υποδοχής αλλοδαπών, πάνω στην οποία προφανώς θα στηριχθεί η δημιουργία των Κέντρων υποδοχής μεταναστών, είπε μετά την υποβολή σχετικού προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την έγκρισή του, αποκαλύπτοντας έτσι ουσιαστικά την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει συμβασιούχους, για τους οποίους τόνοι μελάνης και δικαστικής ύλης έχουν ξοδευτεί και ουσιαστικά, με τις κυβερνητικές εξαγγελίες είχαν εξοβελιστεί εκτός δημοσίου. Η αιτούμενη άδεια όμως ουσιαστικά σημαίνει πώς το κόστος επανέρχεται στη λύση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, γι’ αυτό και το ανώτατο δικαστήριο σπεύδει να χαράξει τις κόκκινες γραμμές:


Τρεις περιπτώσεις

Το Σύνταγμα σύμφωνα, με την γνωμοδότηση του ΣτΕ, επιτρέπει σε τρεις περιπτώσεις να προσλαμβάνονται σε οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα συμβασιούχοι για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών. Βασική προϋπόθεση όμως είναι σε κάθε περίπτωση να έχει εκδοθεί νόμος που θα καθορίζει με σαφήνεια τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων για την αποφυγή... παρεξηγήσεων του παρελθόντος όταν το δημόσιο απέλυε και η δικαιοσύνη επαναπροσλάμβανε. Προϋπόθεση επίσης είναι, κατά το ΣτΕ, η παντελής απαγόρευση μονιμοποίηση των συμβασιούχων ή η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Οι τρεις περιπτώσεις που επιτρέπει το σύνταγμα είναι:

- Συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών και μόνον, για μη νομοθετημένες οργανικές θέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι για την σύναψή των εν λόγω συμβάσεων έχει εκδοθεί νόμος που καθορίζει με σαφήνεια τη διάρκειά τους

- Συμβάσεις είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου για την κάλυψη είτε απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών είτε παγίων και διαρκών αναγκών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι:

α) οι προσληφθέντες καταλαμβάνουν νομοθετημένες οργανικές θέσεις

β) ότι ανήκουν είτε στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό είτε στο τεχνικό-βοηθητικό προσωπικό.

- Συμβάσεις ορισμένου χρόνου (και μόνον) για την κάλυψη νομοθετημένων οργανικών θέσεων με πρόσωπα που δεν ανήκουν στο ειδικό επιστημονικό ή στο τεχνικό-βοηθητικό προσωπικό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι για την σύναψή των εν λόγω συμβάσεων έχει εκδοθεί σχετικός νόμος για τη διάρκειά τους.

Επικαλούνται τον Ευ. Βενιζέλο

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τρίτη αυτή περίπτωση οι Σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται τα όσα είπε στη Βουλή για τις συμβάσεις αυτές, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος: «Διευκρινίζω στα πρακτικά ότι όταν λέμε σύμβαση ορισμένου χρόνου εννοούμε την κλασική σύμβαση ορισμένου χρόνου, δηλαδή σύντομο χρόνο, για να μη βρεθεί ποτέ στο μέλλον κάποιος, ο οποίος θα θελήσει να καταστρατηγήσει τη διάταξη αυτή. Για φανταστείτε, κύριοι συνάδελφοι, συμβάσεις ορισμένου χρόνου τριακονταπενταετούς διάρκειας».
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ