2012-08-23 14:09:24
Φωτογραφία για Αναταράξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις!
Την προηγούμενη εβδομάδα η τουρκική κοινωνία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία την απαγωγή ενός μέλους της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Λίγες ώρες μετά την άφιξη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και των υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Τουρκία, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα εισέβαλλε στα περίχωρα της επαρχίας Ντέρσιμ (Τούντζελι), πραγματοποίησε έλεγχο οχημάτων και ταυτοτήτων και στη συνέχεια έθεσε «υπό κράτηση» τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Χιουσεγίν Αϊγκιούν.

Η απαγωγή του βουλευτή της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμανε συναγερμό στην τουρκική πρωτεύουσα και σε ολόκληρη την Τουρκία. Οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι στην Άγκυρα έδωσαν μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι ο κ. Αϊγκιούν είναι μέλος της φυλής Ζαζά και της αλεβίδικης κοινότητας της Τουρκίας. Κατά την άποψη αυτών των κύκλων, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα έχει πλέον θέσει στο στόχαστρό του τους Αλεβίδες της Τουρκίας και αυτή είναι μια εξέλιξη, η οποία πρέπει να προβληματίσει την τουρκική κυβέρνηση
. Από την άλλη, σύμφωνα με κάποια στελέχη του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, τα οποία ξεχωρίζουν με το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η απαγωγή του κ. Αϊγκιούν ενδέχεται να είναι κομμάτι μιας μεγάλης συνωμοσίας, στο υπόβαθρο της οποίας βρίσκεται η συμφωνία και η συνεργασία των Κεμαλιστών της Τουρκίας με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα Η απαγωγή του κ. Αϊγκιούν προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και στους κόλπους του ίδιου του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Η πολιτική πτέρυγα του κινήματος διαφώνησε κάθετα με την ενέργεια των Κούρδων ανταρτών και ζήτησε από τη στρατιωτική ηγεσία του κινήματος να αφήσει ελεύθερο τον Τούρκο βουλευτή. Η στρατιωτική ηγεσία του κινήματος έλαβε υπόψη της τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία, καθώς και την αγανάκτηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας και στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας προχώρησε στην απελευθέρωση του κ. Αϊγκιούν.

Η απαγωγή ενός μέλος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες αδυναμίες του τουρκικού κρατικού μηχανισμού στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Οι πανίσχυρες δυνάμεις ασφάλειας της χώρας δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια ενός βουλευτή. Ακόμη, το αυτονομιστικό κίνημα έδειξε ότι είναι σε θέση να ελέγξει διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα αντιδρώντας σε αυτή τη νέα εξέλιξη, ένα σημαντικό στέλεχος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Νετζατί Τεκίν, ζήτησε την πρόωρη συνταξιοδότησή του.

H κορύφωση της έντασης στο Κουρδικό Ζήτημα έρχεται σε μια περίοδο που τα βλέμματα της πολιτικής ηγεσίας στην Άγκυρα είναι στραμμένα στο μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, τη Συρία και το Ιράν. Όλα δείχνουν ότι το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από την πολιτική γραμμή της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τον νέο γεωστρατηγικό χάρτη της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κ. Κλίντον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου. Στις συγκεκριμένες συναντήσεις έλαβαν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής προεδρίας και της τουρκικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσιγκτον περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος και την ανάπτυξη της στρατιωτικής και πολιτικής ακτίνας δράσης της συριακής αντιπολίτευσης. 

Παράλληλα, στο πεδίο των πυρηνικών φιλοδοξιών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η τουρκική πλευρά έδειξε ότι τη νέα περίοδο θα βρίσκεται στο πλευρό της αμερικανικής πλευράς και ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες της Δύσης.

Η αμερικανική πλευρά κατέγραψε με μεγάλη προσοχή τις θέσεις και τα αιτήματα της Τουρκίας. Παράλληλα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει τις δικές της, ιδιαίτερες προτεραιότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής.

Το συγκεκριμένο σημείο υπογραμμίζει μια νέα ανάλυση του κορυφαίου τουρκικού κέντρου στρατηγικών μελετών «USAK», σύμφωνα με το οποίο, η αμερικανική πλευρά διαφωνεί σε διάφορα σημεία με την πολιτική γραμμή της Τουρκίας στην κρίση της Συρίας. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του Κινήματος των Μουσουλμάνων Αδελφών της Συρίας. Ακόμη, δεν συμφωνούν με την άμεση απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Ασάντ από την πολιτική ηγεσία της Συρίας. Κατά την άποψη του «USAK», οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις στη νέα περίοδο χαρακτηρίζονται από αναταράξεις.

Η Άγκυρα, εκτός από τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, προβλήματα αντιμετωπίζει και σε ό,τι αφορά το μέλλον των ιρανοτουρκικών σχέσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, έχει αλλάξει τον τόνο της σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τεχεράνη. Η τουρκική πλευρά ασκεί έντονη κριτική στην Τεχεράνη εξαιτίας της στάσης της στο ζήτημα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Ισλαμικής Δημοκρατίας καθώς και της εμπλοκής της στην κρίση της Συρίας. Η ιρανική πλευρά, η οποία καταγράφει με μεγάλη προσοχή την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα και τόνισε ότι η κρίση της Συρίας ενδέχεται να επιφυλάσσει μεγάλες ανατροπές στο εσωτερικό πεδίο της Τουρκίας.  

http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=102148
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ