2012-09-17 10:07:36
Φωτογραφία για Οργή, εκρήξεις και προσχήματα
της Ελίνας Γαληνού

Οπωσδήποτε, το υπερχείλισμα οργής μπορεί να φέρει επικίνδυνη κοινωνική έκρηξη. Η δυνατότητα να προβλέπεται ποιά ακριβώς σταγόνα θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει, δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη. Και όποιος παίζει με τη φωτιά, δύσκολα θ΄αποφύγει να κάψει και τα δικά του φτερά!

Μ΄αυτές τις σκέψεις, παρατηρεί κανείς το πρόσφατο ξέσπασμα του μουσουλμανικού κόσμου, που είχε σαν πρώτο στόχο το αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης και τον Αμερικανό πρεσβευτή των ΗΠΑ.

Ακολούθησαν όμως σχεδόν ταυτόχρονα, κι΄άλλα τέτοια περιστατικά, όπου οι πιστοί του Ισλάμ στις χώρες της αραβικής άνοιξης, καίνε τις αμερικανικές σημαίες.. σαν να είναι χαρταετοί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βεβαίως, είναι ανάστατος, δεδομένου ότι μοιάζει αρκετά δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο μια τέτοιου είδους έκρηξη, όταν πυροδοτείται από θρησκευτικό φανατισμό. Και αυτό, δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο Ομπάμα τώρα μάλιστα που πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές Ωστόσο, τα μηνύματα που στάλθηκαν προς τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο γενικότερα, ήταν αρκετά προκλητικά
. "Obama there many Ossama!" που σημαίνει προφανώς ότι, ακόμα κι΄αν εξουδετερώθηκε ο Οσάμα Μπίλ Λάντεν, ή και ο βοηθός του μαζί, δεν άλλαξε τίποτα όσον αφορά τον ιερό πόλεμο Τζιχάντ, που ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να κηρύξουν οι μουσουλμάνοι. Και θα ήταν εντελώς αφελές να πίστευε κανείς ότι η ένοπλη επίθεση που στοίχισε τη ζωή του αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη αλλά και όσα επακολούθησαν, απλώς οφείλονταν στο υπερχείλισμα οργής που προκλήθηκε λόγω της ταινίας που έθιξε τη θρησκεία τους.

Η θρησκεία βέβαια είναι λεπτό ζήτημα και εξαιρετικά ευαίσθητο, οπότε καθένας ακόμα και μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας έκφρασης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του πόσο επικίνδυνο είναι να πυροδοτείται φανατισμός λόγω μιας ερμηνείας που θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβολή. Κάθε θρησκεία έχει τις ιδιαιτερότητές της και οι πιστοί της, κάποια στεγανά. Και θα έπρεπε να είναι μάλλον γνωστό, πόσο εύκολα οργίζεται και φανατίζεται ο μουσουλμανικός κόσμος, όταν αισθάνεται την παραμικρή προσβλητική αιχμή για την θρησκεία του. Οπότε, η προβολή της ταινίας σε μια τέτοια ευαίσθητη περίοδο όπου βράζει όλος ο αραβικός κόσμος, μοιάζει παράτολμη ή απερίσκεπτη, δεδομένου ότι δεν ακούσαμε να σημειώνει και καμία ιδιαίτερη επιτυχία, όταν προβλήθηκε ενάμιση χρόνο πρίν... Ηταν όμως αυτό η πραγματική αιτία για να ξεκινήσει νέα φάση Τζιχάντ προς τη Δύση, και ειδικά την 11η Σεπτεμβρίου; Τι σύμπτωση αλήθεια!

Κακά τα ψέμματα! Οταν θέλει κανείς να ξεσπάσει κάπου την οργή του, προσχήματα θα βρεί πάρα πολλά. Οπως και οι χριστιανοί Ορθόδοξοι της Συρίας ας πούμε, θα μπορούσαν να αντιδράσουν στις τόσες προσβολές που έχουν δεχτεί για τις δικές τους θεότητες.  Θα μου πείτε βέβαια, ότι ο δικός μας Θεός, μας διδάσκει την αγάπη και τη συγνώμη και όχι πώς να γινόμαστε αιμοδιψείς εκδικητές. Αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση. Εδώ στην περίπτωση της εκκίνησης του νέου ιερού πολέμου, φωτογραφίζονται άλλα δεδομένα, τα οποία θα έπρεπε να προβληματίσουν έντονα τη Δύση και τις ΗΠΑ...

Τι έγιναν οι "σύμμαχοι" που βοήθησαν να ανατραπεί και να τελειώνει ο Καντάφι, ο Μουμπάρακ ή ο Μπέν Αλί; Τι γίνονται τώρα οι επαναστάτες της Συρίας που εργάζονται εδώ και ένα χρόνο πυρετωδώς για την ανατροπή του Ασαντ; Αλήθεια, δεν ήταν αναμενόμενο, ότι με το που θα άναβε κάποια ισλαμική σπίθα, όλοι αυτοί θα συσπειρώνονταν και θα ακολουθούσαν το κίνημα μίσους κατά της Δύσης; Μπορεί οι χώρες της Δύσης να επαφίενται στο ότι οι σύμμαχοι που κατά περιόδους εμπιστεύονται και στηρίζουν (εάν φυσικά αυτό ισχύει), θα είναι πάντα εκεί, διαθέσιμοι. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν, ιδίως κατά την τελευταία δεκαετία με τους πολέμους στην Ασία, οι μουσουλμάνοι έχουν δείξει πως για μερικά ζητήματα, ο δικός τους κόσμος είναι υπεράνω όλων και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να τον προστατεύσουν.

Είναι γεγονός ότι ο κόσμος μας, έχει πάρα πολύ ανακατευτεί, καθώς όλο πληθαίνουν τα σκηνικά αναταρραχής, από τα τέλη του 20ου αιώνα και την πρώτη δεκαετία του 21ου. Και συνεχώς διαπιστώνεται εκ του αποτελέσματος, πόσο δύσκολο είναι να ελέγχονται τα πολλαπλά μέτωπα και πόσο καταστροφικές είναι οι άτσαλες κινήσεις και οι επίσης άτσαλοι πειραματισμοί. Εδώ που φτάσαμε, ο κύκλος βίας και αίματος που έχει ανοίξει, τρομάζει και τους πιό αισιόδοξους. Διότι πάνω απ΄όλα, είτε στην Οικονομία, είτε στη διπλωματία, ισχύει η αρχή κατά την οποία "ο κακός υπολογισμός μιας υπόθεσης, βγάζει τα λάθη στην εκτέλεση". Διαφορετικά, η καταστροφή είναι ο ευκολότερος δρόμος για να τελειώσουμε με όλα...  
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Μόνικα Λεβίνσκι ξαναχτυπά...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Μόνικα Λεβίνσκι ξαναχτυπά...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ