2012-09-22 03:13:04
Φωτογραφία για Υπ.Οικονομικών-τρόικα διαψεύδουν το Reuters
Πιέσεις να αναβληθεί για μετά τις εκλογές των ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου η δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας... ασκούνται από Βρυξέλλες και Βερολίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαψεύδουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση Έλληνα αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο οι επιθεωρητές της τρόικας και η Αθήνα επιμένουν ότι η έκθεση δεν θα καθυστερήσει για μετά τις εκλογές των ΗΠΑ. «Το αρνούμαστε κατηγορηματικά. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι επικεφαλής της τρόικας που συναντούν τον υπουργό Οικονομικών αυτή την ώρα επίσης το αρνούνται» είπε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Μάλιστα κατά την έξοδο του από το υπουργείο Οικονομικών ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι αλήθεια».


Σε διάψευση του ρεπορτάζ προχώρησε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν. «Παντελώς ανυπόστατο» χαρακτήρισε ο Σάϊμον Ο’ Κόνορ το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων και διπλωματών στο Reuters, η έκθεση που αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο γίνεται προσπάθειες να καθυστερήσει προκειμένου να μην υπάρξει κανένα σοκ στην παγκόσμια οικονομία πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

«Οι διαφορές μέσα στην τρόικα για τον ακριβή έκταση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας σε συνδυασμού με την πολιτική πίεση να καθυστερήσει για μερικές ακόμη εβδομάδες, φαίνεται ότι πιθανότατα σημαίνουν μία καθυστέρηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα θα συντηρηθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομόλογων και οι τράπεζες της θα έχουν πρόσβαση σε έκτακτα κονδύλια από την ελληνική κεντρική τράπεζα» γράφει το πρακτορείο ειδήσεων.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει τίποτα σε μακροοικονομική κλίμακα που θα ταράξει τη παγκόσμια οικονομία πριν από τις 6 Νοεμβρίου» είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι και προηγούμενες εκθέσεις είχαν καθυστερήσει.

Αρκετές πηγές στο Βερολίνο είπαν στο πρακτορείο ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον έχουν ξεκαθαρίσει σε αρκετές συζητήσεις με τους ευρωπαίους και τους Γερμανούς εταίρους τους ότι θα προτιμούσαν να μην υπάρξουν εκπλήξεις πριν από την κούρσα των εκλογών στις ΗΠΑ, όπου Ομπάμα και Ρόμνεϊ δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

«Είναι πιθανό η έκθεση της τρόικας να καθυστερήσει για μετά την ημερομηνία των αμερικανικών εκλογών» είπε αξιωματούχος από το Βερολίνο. Όταν ρωτήθηκε εάν η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει κάτι τέτοιο είπε με νόημα: «Δεν θέλουν καμία έκπληξη».

Μία ακόμη πηγή είπε στο πρακτορείο ότι τα κίνητρα των Ευρωπαίων ηγετών δεν σταματούν στην οικονομία αλλά έχουν και πολιτικούς λόγους που δεν επιθυμούν να ταράξουν τα νέα πριν τις εκλογές των Αμερικανών. «Όσον αφορά τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν θέλουν τον Ρόμνεϊ έτσι πιθανότατα είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τον Ομπάμα» είπε ο Ευρωπαίους αξιωματούχος που ασχολείται με την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η έκθεση θα δείξει ότι είτε η Αθήνα είναι σε θέση να μείωση τα χρέη της κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020 είτε ότι δεν μπορεί τελικά να εκπληρώσει το στόχο. «Μία ενδεχόμενη αρνητική έκθεση της τρόικας θα πυροδοτούσε εκ νέου πιέσεις στην Αθήνα να εγκαταλείψει το ευρώ με πιθανότατα συγκλονιστικές συνέπειες για τα ευρωπαϊκά κράτη και την παγκόσμια οικονομία» γράφει το Reuters.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ