2012-10-02 14:25:06
Φωτογραφία για Το νέο Apple iPhone 5
Ο Οκτώβριος έφτασε και μαζί με αυτόν έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές του κόσμου και το νέο iPhone 5. Στα μέρη μας ακόμα η νέα συσκευή της Apple δεν έχει κυκλοφορήσει, καθώς δεν είμασταν μέσα στα δυο πρώτα γκρουπ χωρών. Πολλοί ισχυρίζονται πως θα το έχουμε κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, αλλά με βεβαιότητα δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Επειδή όμως δε μπορούσαμε να περιμένουμε, βρήκαμε ένα δείγμα του ολοκαίνουριου iPhone 5, περάσαμε μερικές μέρες μαζί του και πλέον ήρθε η ώρα να μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η συσκευή έρχεται σε μια συνήθη για τα δεδομένα συσκευασία, μόνο που είναι λίγο πιο μακριά από αυτές των iPhone 4/4S, ώστε να μπορέσει να χωρέσει το μακρύτερο iPhone 5. Καθώς εμείς είχαμε το μαύρο «πεντάρι», αντίστοιχα μαύρη είναι και όλη η συσκευασία. Ανοίγοντας το πάνω μέρος αποκαλύπτεται η συσκευή, ενώ από κάτω της είναι κρυμμένη μια θήκη που περιλαμβάνει ένα βασικό εγχειρίδιο καθώς και το γνωστό εργαλείο για να αφαιρούμε την -πλέον- nano sim
. Κάτω από τη θήκη έχουμε μερικά νέα πραγματάκια. Κατ’ αρχάς, έχουμε το φορτιστή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι αγγλικού τύπου, αφού από την εκεί αγορά προμηθευτήκαμε τη συσκευή. Ακριβώς δίπλα του, έχουμε το απαραίτητο ζευγάρι ακουστικών, το οποίο ωστόσο είναι για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια εντελώς νέο. Βρίσκεται μέσα σε μια ειδική θήκη με τα καλώδια να είναι καλά μαζεμένα.

Η σχεδίαση των ακουστικών είναι εντελώς νέα και θυμίζει περίεργα σετ ηχείων από κατασκευαστές όπως η B&O. Δεν ακολουθούν κάποια συνήθη μορφή σχεδίασης, με το design τους να είναι τέτοιο, ώστε οι ψείρες να μπαίνουν σχεδόν πλήρως μέσα στο αυτί. Σε γενικές γραμμές, κουμπώνουν στα αυτιά πολύ καλύτερα από τις παραδοσιακές (ψείρες), ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μη μπορεί κάποιος να τις τοποθετήσει σε αντίθετο αυτί. Κάτω από το τμήμα των ακουστικών, βρίσκουμε το ...καλώδιο USB που χρησιμοποιείται είτε για τη φόρτιση είτε για τη σύνδεση με τον υπολογιστή. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ολοκαίνουριο περιφερειακό, αφού πλέον ξεχνάμε το παλιό και αρκετά μεγάλο τριαντάπινο βύσμα για να συναντήσουμε ένα μικροσκοπικό που θυμίζει λίγο αυτό του micro USB, το Lightning.

Ήδη έχουμε γράψει μια σελίδα κείμενο και ακόμα για το iPhone 5 δεν έχουμε πει κάτι, κάτι που δείχνει ότι η συσκευή είναι η πρώτη εδώ και χρόνια που έχει κάνει ολόκληρη ανανέωση και όχι το γνωστό, ετήσιο lifting. Παίρνοντας στα χέρια την ίδια τη συσκευή, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια… σοκολάτα. Το iPhone 5 είναι ο ορισμός του candybar τηλεφώνου, αφού σχεδιαστικά η Apple προτίμησε να κρατήσει πάνω κάτω ίδιες τις γραμμές, ακριβώς ίδιο το πλάτος και να δώσει μεγαλύτερο ύψος. Ακόμα και μετά από αρκετές μέρες δε μπορούσαμε να συνηθίσουμε τη νέα του όψη, παρόλο που στο χέρι αφήνει τέλεια αίσθηση, ίσως την καλύτερη από κάθε άλλη συσκευή που έχουμε πιάσει στα χέρια και πιστέψτε μας, είναι πολλές. 

Το iPhone 5 είναι πραγματικά εξαιρετικά ελαφρύ και απίστευτα λεπτό σε βαθμό τέτοιο που νομίζει κανείς ότι είναι ψεύτικο. Αυτό που κάνει τη συσκευή να μεταφέρει στον κάτοχό της την αίσθηση του premium είναι τα ίδια τα υλικά κατασκευής, αφού μιλάμε για γυαλί και μέταλλο. Και το 4S ήταν έτσι, αλλά το περσινό μοντέλο της Apple φαντάζει υπερβολικά βαρύ δίπλα στο 5. Μια ακόμα διαφορά που πρέπει να αναφέρουμε σε σχέση με το 4S είναι το γεγονός ότι στο νέο iPhone είναι βαμμένο μαύρο και το περίβλημα. Η βαφή πάντως εκεί φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, κάτι που άλλωστε έχουν παρατηρήσει κάτοχοι του iPhone 5 σε διάφορες χώρες εδώ και αρκετές μέρες. 

Αφού συνηθίσουμε μετά από μερικά λεπτά το βάρος, ήρθε η ώρα της χρήσης. Εδώ, τα πράγματα είναι επίσης αρκετά διαφορετικά σε σχέση με το iPhone 4S. Ο Steve Jobs χρόνια τώρα μας έλεγε ότι οι 3,5’’ είναι ιδανική διαγώνιος για ένα τηλέφωνο ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί ο κάτοχός του με το ένα χέρι. Πηγαίνοντας πλέον στις τέσσερις ίντσες και αλλάζοντας επιπλέον την αναλογία πλευρών από 4:3 σε 16:9, το πλεονέκτημα χάνεται.

Μπορεί να μη φτάνουμε στις 4,7’’ των Android superphones, όμως ακόμα και έτσι ο αντίχειρας δυσκολεύεται να φτάσει στο πάνω αριστερό μέρος της συσκευής (αν αναφερόμαστε σε δεξιόχειρα που την κρατάει). Σε γυναικεία χέρια, είναι σχεδόν αδύνατο με τη δική μας Αναστασία να σχολιάζει σχετικά ότι μάλλον της φαίνεται πιο βολικό το iPhone 4/4S. Τα υπόλοιπα πλήκτρα πάντως -που είναι τοποθετημένα σε αντίστοιχα σημεία με τα προηγούμενα iPhones- είναι εύκολο να τα χειριστεί ο κάτοχος της συσκευής. Τα volume control πλήκτρα είναι δυο ξεχωριστά στην αριστερή πλευρά και από πάνω τους είναι το mute, ενώ στο πάνω μέρος της συσκευής και δεξιά είναι το power button. Η έξοδος για τα ακουστικά έχει φύγει από πάνω και βρίσκεται στο κάτω μέρος, ακριβώς δίπλα από το ηχείο και τη θύρα Lighting. Στην πρόσοψη και πάνω από το κεντρικό ακουστικό, εντελώς κεντρικά, υπάρχει η νέα Facetime camera, ενώ στο πίσω μέρος του iPhone 5, όπου δεσπόζει φυσικά το δαγκωμένο μήλο, βρίσκεται και η ανανεωμένη κάμερα του τηλεφώνου και δίπλα της συναντάμε το Led Flash.

Οι περισσότερες αλλαγές που έχει υποστεί το iPhone 5 σε σχέση με τους προκατόχους του οφείλονται στην οθόνη, η οποία μεγάλωσε και μεγάλωσε μαζί της και το iPhone. Πέρα από το να μακρύνει, προφανώς άλλαξε και ανάλυση για να μπορέσει να προσφέρει από τη μια αναλογία απεικόνισης αντίστοιχη με αυτή της οθόνης και από την άλλη πυκνότητα pixel επιπέδου Retina. Και τα δυο αυτά σημεία είναι checkpoints για την οθόνη, όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι μάλλον η οθόνη είναι η καλύτερη που έχουμε δει στο Enternity, ανεξαρτήτως συσκευής. Φωτεινότητα που βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, χρωματική απεικόνιση που εντυπωσιάζει και γωνίες θέασης τύπου… αυτοκόλλητου, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της. Είναι όντως εξαιρετικό επίτευγμα για την Apple να μπορέσει να αξιοποιήσει μια τέτοια οθόνη και να ταυτόχρονα να λεπτύνει τη συσκευή της. Κάτω από το φως του ήλιου, με τη φωτεινότητα στο μέγιστο, μπορούμε να βλέπουμε αρκετά καλά, κάτι που θα εκτιμήσει ο μέσος Έλληνας που θα σπεύσει να το αποκτήσει.

Από την άλλη ωστόσο, η νέα αναλογία της οθόνης έχει φέρει και μερικά… προβληματάκια, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους όταν φορτώσουμε αγαπημένες, αλλά κυρίως παλαιότερες εφαρμογές. Αν δεν έχουν αναβαθμιστεί για τη νέα ανάλυση και αναλογία πλευρών, κάτι πολύ πιθανό να μη γίνει και ποτέ, τότε η 16:9 τετρά-ιντση οθόνη γίνεται… 4:3 και 3,5’’, ακριβώς όπως των iPhone 4/4S, με το λειτουργικό iOS 6 να εμφανίζει την αντίστοιχη εφαρμογή στη native ανάλυσή της, στο κέντρο της οθόνης και με μαύρες μπάρες στις δυο πλευρές της. Το Twitter και το Facebook έχουν αναβαθμιστεί, όπως επίσης το Instagram το Jetpack Joyride και αρκετές ακόμα εφαρμογές και παιχνίδια. Από την άλλη όμως, ούτε το σχετικά πρόσφατο Tiny Troopers, ούτε η εφαρμογή πλοήγησης της TomTom, ούτε πολύ περισσότερο παλαιότερο παιχνίδια είχαν την τύχη της αναβάθμισης, μειώνοντας έτσι αρκετά το ωφέλιμο μέγεθος. Λογικά με το πέρασμα του χρόνου το πρόβλημα αυτό θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτή τη στιγμή είναι υπαρκτό και όχι αμελητέο.

Φεύγουμε από την οθόνη για να πάμε στην κάμερα, εδώ οι βελτιώσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με το software και τη ταχύτητα λειτουργίας τόσο της εφαρμογής όσο και του αισθητήρα, παρά με την απόδοση. Ο φακός είναι μια βελτιωμένη έκδοση αυτού του 4S, αλλά στο software έχουν γίνει πολλές αλλαγές. Κατ’ αρχάς έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να τραβάμε βίντεο και την ίδια ώρα να βγάζουμε φωτογραφίες, κάτι που τα high end Android smartphones κάνουν εδώ και καιρό. Επιπλέον, έχουμε αστραπιαία ταχύτητα λήψης φωτογραφιών, αφού τη στιγμή που αγγίζουμε το softbutton, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου η κάμερα έχει καταγράψει την εικόνα. Για κάποιο άγνωστο λόγο, η Apple αποφάσισε να μην ενσωματώσει λειτουργία burst, παρόλο που πατώντας συνεχώς ξανά και ξανά με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα γίνεται το soft button, η κάμερα τραβάει φωτογραφίες χωρίς καμία καθυστέρηση. Μάλλον θα είναι ένα από τα features που θα βάλει η Apple στο iPhone 5S του χρόνου…  Εξακολουθούμε φυσικά να μην έχουμε έλεγχο χρωμάτων και άλλων αντίστοιχων λειτουργιών κατά τη φωτογράφιση, τουλάχιστον όμως έχουμε τη δυνατότητα να τραβήξουμε πανοραμικές λήψεις.

Μια λειτουργία που υπάρχει χρόνια τώρα σε διάφορες συσκευές του ανταγωνισμού, ακόμα και σε Smartphones με πολύ χαμηλότερο κόστος, έκανε την εμφάνισή της στο iOS 6 και κατ’ επέκταση στο iPhone 5. Η λήψη πανοραμικών φωτογραφικών γίνεται κρατώντας τη συσκευή σε portrait mode (δηλαδή όρθιο) και όχι σε landscape. Στην οθόνη εμφανίζεται ένα βελάκι και μια γραμμή και εμείς πρέπει να μετακινούμε το τηλέφωνο πανοραμικά με το βελάκι να μετακινείται πάνω στη γραμμή και όλη η διαδικασία να υλοποιείται αργά. Αν κάποιος έχει την υπομονή και το σταθερό χέρι, μπορεί να βγάλει πολύ καλές πανοραμικές φωτογραφίες, αλλά εμείς στη προσπάθειά μας είδαμε να εμφανίζονται και προβλήματα, όπως για παράδειγμα την… επιμήκυνση του γραφείου κατά μιάμιση φορά επειδή η κίνηση του χεριού δεν ήταν όσο αργή έπρεπε. Πάντως, το τηλέφωνο από πλευράς ισχύος δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαχειρίζεται τις τεράστιες φωτογραφίες των 28Mpixels που δημιουργεί μετά την επιτυχημένη διαδικασία της πανοραμικής φωτογράφισης.

Και εδώ ερχόμαστε στον παράγοντα επιδόσεις. Γενικότερα, τα iPhones δεν είχαν ποτέ θέμα με την απόδοσή τους, αφού η κλειστή αρχιτεκτονική της Apple, επιτρέπει όλα αυτά τα χρόνια στην εταιρεία να διαχειρίζεται άνετα το θέμα. Ωστόσο, από πέρυσι με το iPhone 4S όσο κυρίως με την έλευση του νέου iPad, η Apple έχει όντως αρχίσει να κυνηγάει τα νούμερα των benchmarks, παρόλο που η ίδια δε συγκρίνει τον εαυτό της με προτάσεις άλλων κατασκευαστών. Και τα νούμερα δε τα κυνηγάει κάνοντας «κολπάκια», αλλά αξιοποιώντας τεχνολογίες που της δίνουν το πάνω χέρι.

Με το νέο iPad, η Apple αποφάσισε να αξιοποιήσει ένα από τα ισχυρότερα υποσυστήματα γραφικών που έχουν εμφανιστεί σε φορητή συσκευή, ούτως ώστε να μπορεί η συσκευή να κινήσει τα 3Mpixel που εμφανίζονται στη Retina οθόνη. Στο iPhone 5, παρόλο που δεν χρειάστηκε να αυξήσει πυρήνες και παρέμεινε με 2, κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του SoC, προσφέροντας διπλάσιες επιδόσεις, είτε μιλάμε για τυπική χρήση είτε για rendering γραφικών 3D. Στα δυο βασικά μας multiplatform τεστ που βασίζονται στους browser, το Browsermark και το Sunspider 0.9.1, το iPhone 5 σκόρπισε τον ανταγωνισμό. Είναι η πρώτη συσκευή που περνάει από το εργαστήριο του Enternity και πετυχαίνει σκορ στο Sunspider κάτω από τα 1000ms. Η αλήθεια είναι ότι σε λειτουργίες browsing, το iPhone 5 είναι αρκετά γρήγορο και δικαιολογεί έτσι τα νούμερα που είδαμε στα δυο benchmarks. Η άλλη σύγκριση που κάναμε, είναι με τον εσωτερικό ανταγωνισμό της Apple και κυρίως με το νέο iPad, αφού δεν είχαμε εύκαιρο ένα iPhone 4S.

Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήσαμε το Geekbench, το οποίο είναι αποκλειστικά για iOS συσκευές. Και εδώ, η διαφορά είναι χαοτική αφού σε σχέση με το εξαιρετικά γρήγορο Retina iPad, το Geekbench δίνει σχεδόν διπλάσιο σκορ (1231 έναντι 766). Οι διαφορές φαίνεται να βρίσκονται κυρίως στις επιδόσεις τύπου floating point και ακόμα περισσότερο στην απόδοση της μνήμης, με το iPhone 5 να είναι δυο φορές ταχύτερο. Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των γραφικών, χρησιμοποιήσαμε το GL Benchmark 2.5, το οποίο είναι το μοναδικό multiplatform 3D benchmark. Το τρέξαμε και στο νέο iPad ενώ έχουμε και μετρήσεις από Tegra 3 συσκευές όπως το HTC One X και το LG Optimus 4X HD. Το iPhone 5 καταφέρνει να αποδίδει αντίστοιχα με το νέο iPad ακόμα και όταν μιλάμε για την ίδια ανάλυση rendering (1080p), στην οποία οι συσκευές με το Tegra είναι πολύ πίσω. Δυστυχώς δεν είχαμε στη διάθεσή μας κάποιο Galaxy S3 για να συγκρίνουμε και με αυτό, καθώς το GL Benchmark 2.5 κυκλοφόρησε αφότου είχαμε επιστρέψει το δείγμα των δοκιμών μας στη Samsung. Ελπίζουμε σύντομα να το έχουμε πάλι, παρέα και με το Note II για να ανανεώσουμε τις μετρήσεις μας. Όπως και να το κάνουμε πάντως, το υποσύστημα γραφικών που διαθέτει το iPhone 5 είναι κατά πολύ ισχυρότερο από αυτό που ίσως χρειάζεται, καθώς καταφέρνει και κοντράρει τη GPU του νέου iPad, χωρίς όμως να έχει οθόνη που λειτουργεί σε τόσο υψηλή ανάλυση.

Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του κειμένου μας και πρέπει να καταγράψουμε τα συμπεράσματά μας για το νέο iPhone. Η Apple έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά και αυτό πρέπει να το παραδεχτεί ο οποιοσδήποτε, είτε μιλάμε για fanboys είτε για haters. Η συσκευή είναι άριστα κατασκευασμένη, είναι ελαφρύτερη και λεπτότερη από τη παλιά παρόλο που η οθόνη μεγάλωσε. Διαθέτει τρομερά γρήγορο επεξεργαστή και κυρίως GPU και η κάμερα που ενσωματώνει είναι επίσης βελτιωμένη, κυρίως όσον αφορά στην ταχύτητα λήψεων και όχι τόσο στη ποιότητα. Από την άλλη όμως η αλλαγή του βύσματος με το Lightning φέρνει κατόχους πολλών περιφερειακών σε απόγνωση λόγω αδυναμίας σύνδεσης εκτός και αν κάποιος αγοράσει το σχετικό μετατροπέα, ενώ αυτό που κάνει τη συσκευή να μη δείχνει τόσο φρέσκια, είναι τελικά το ίδιο το λειτουργικό.

Η συνεχής εξέλιξη του ανταγωνισμού (βλέπε Android) και το πραγματικά φρέσκο interface που έφεραν τα Windows Phone κάνουν το iOS, ακόμα και όταν προσφέρει μια παραπάνω γραμμή εικονιδίων χάρη στη μακρύτερη οθόνη, να έχει μείνει λίγο πίσω. Σίγουρα είναι λειτουργικό και εύκολο να το μάθει κανείς, προσφέρει μοναδικό integration με το Twitter, είναι γρήγορο, αλλά η εξέλιξή του δεν είναι η αναμενόνενη. Και τα γράφει αυτά κάποιος που χρησιμοποιεί iPhone από το πρώτο, το 2G. Όπως και να έχει, ανεξάρτητα του λειτουργικού, το iPhone 5 είναι το καλύτερο iPhone που έχει φτιαχτεί ποτέ, πλέον όμως ο ανταγωνισμός είναι πολύ εντονότερος σε σχέση με την εποχή του 3GS και του 4 και οι επιλογές που έχει κάποιος που θέλει να δαπανήσει €600+, είναι πολύ περισσότερες.
enternity
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ