2012-10-09 23:22:03
Φωτογραφία για Στηρίζει ο Κάμερον δημοψήφισμα για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ
Εν μέσω ισχυρών πιέσεων από την ευρωσκεπτικιστική δεξιά πτέρυγα των Τόρις ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι ένα δημοψήφισμα είναι ορθότερος τρόπος για τον καθορισμό των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντούτοις, «φρενάρει» από μία ρητή δέσμευση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να αναφέρεται σε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα, ούτε και στο ερώτημα που μπορεί να τεθεί στους Βρετανούς ψηφοφόρους.

Μιλώντας στο BBC στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε στο μέλλον των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ επισημαίνοντας ότι «όταν φθάσουμε σε αυτή τη διευθέτηση, θα χρειαστεί συναίνεση είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών».

«Ειλικρινά, το δημοψήφισμα είναι προφανώς ο πιο ξεκάθαρος, απλός και λογικός» τρόπος για μία νέα συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.


Ωστόσο, δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ούτε κάποια ένδειξη σχετικά με το ερώτημα που μπορεί να τεθεί. Ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι αντιτίθεται σε ένα δημοψήφισμα «εντός ή εκτός» της ΕΕ.

Ο Κάμερον τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά με επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμμετοχής της τη στιγμή που και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αναπροσαρμόζουν τους μεταξύ τους δεσμούς προς διευθέτηση της κρίσης χρέους.

Η ευρωσκεπτικιστική δεξιά πτέρυγα των Τόρις κλιμακώνει τις πιέσεις για την επανάκτηση εξουσιών από τις Βρυξέλλες. Ορισμένοι ζητούν μία ψηφοφορία με το ερώτημα της παραμονής ή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, φοβούμενοι ότι το κόμμα μπορεί να χάσει ψήφους από αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας στην εκλογική αναμέτρηση του 2015.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά το 2015 για όποια μελλοντική Συνθήκη της ΕΕ, και έχει δεσμευτεί να αποφύγει να εμπλακεί σε δαπανηρές λύσεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να επιχειρήσει να «επαναπατρίσει» ορισμένες εξουσίες από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, αρκετοί Συντηρητικοί θέλουν η Βρετανία να επαναδιαπραγματευτεί άμεσα τη σχέση της με την ΕΕ, εκφράζοντας απογοήτευση από την στροφή που έκανε ο Κάμερον από την προεκλογική του υπόσχεση για δημοψήφισμα επί της Συνθήκης της Λισαβόνας.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ