2012-10-13 08:43:14
Φωτογραφία για ΑΣΜΟΥΣΕΝ: ''Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ''
Προεξοφλώντας ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και εξελίξεις το ελληνικό χρέος θα είναι το 2020 αρκετά υψηλότερο του στόχου (για 120% του ΑΕΠ), ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, λέει ότι μια λύση θα ήταν η χώρα να επαναγοράσει ομόλογά της από τις αγορές, χρησιμοποιώντας μέρος των κεφαλαίων που δανείζεται. 

Βέβαια ο κ. Ασμουσεν δεν είναι διαφωτιστικός ως προς το ποιους πόρους ακριβώς θα μπορούσε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό, δεδομένου ότι τα δανειακά κεφάλαια καλύπτουν άλλους σκοπούς.

Αντίθετα σαφέστατος και κατηγορηματικός είναι στο ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναμειχθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο, ο Γ.Άσμουσεν λέει ότι θα μπορούσε να φανταστεί την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί κεφάλαια των δανείων για να επαναγοράσει κρατικό χρέος από τις αγορές προκειμένου να το μειώσει.


Σκοπός είναι, εξηγεί ο Άσμουσεν, όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα να βοηθηθεί να πετύχει το στόχο μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

«Όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι ο λόγος του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ θα είναι αρκετά υψηλότερος από το στόχο του 120% το 2020» αναφέρει ο κ. Άσμουσεν στη συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα.

«Ως εκ τούτου, κάποιος πρέπει να σκεφτεί τρόπους που θα μπορούσαν να κάνουν εφικτή την επίτευξη του στόχου. Μια πιθανότητα θα ήταν η επαναγορά χρέους» πρόσθεσε.

Ωστόσο, σχολιάζει το Reuters, o κ. Άσμουσεν δεν είναι καθόλου κατατοπιστικός ως προς το πού θα βρει η Ελλάδα τα κεφάλαια για την επαναγορά χρέους.

Αντίθετα είναι σαφής ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει και να αναλάβει μια τέτοια διαδικασία, τονίζοντας ότι η απόφαση αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δρομολογήσει μια τέτοια επαναγορά ομολόγων. Αυτό θα ήταν ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης» είπε.

Τα ελληνικά ομόλογα συναλλάσσονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία, επισήμανε ο Άσμουσεν, οπότε εάν η ελληνική κυβέρνηση άρχιζε να τα επαναγοράζει από τώρα, θα έπρεπε να πληρώσει μόνο 50 με 70 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας.

Ο λόγος του χρέους της Ελλάδας θα σημείωνε σημαντική υποχώρηση αν επαναγόραζε το χρέος της, τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ