2012-10-24 03:28:03
Φωτογραφία για H ορθοστασία προκαλεί πόνους στην σπονδυλική στήλη
Πόνο στη σπονδυλική στήλη θα εμφανίσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% του γενικού πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του. Ο πόνος αυτός είναι το «τίμημα» της όρθιας στάσης αλλά και της κακής χρήσης της σπονδυλικής στήλης, καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος κάνει καθιστική ζωή, σηκώνει βάρη ή δεν ασκείται.

«Η καθημερινότητά μας είναι τέτοια που ουσιαστικά φορτίζει τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να την οδηγεί τουλάχιστον σε εκφυλιστικές παθήσεις. Αυτό το πρόβλημα, που μπορεί, άλλοτε να είναι σοβαρό και άλλοτε να μην είναι, θεωρείται ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα στον άνθρωπο. Όλοι οι πόνοι στην σπονδυλική στήλη δεν οφείλονται σε κάποια πάθηση.

Μπορεί να οφείλονται σε ακινησία, σε κακή καθιστική στάση κλπ» επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, νευροχειρουργός Ιωάννης Μάγρας μιλώντας στο ΑΜΠΕ με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης που θα πραγματοποιηθεί 25-28 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα.


Οι εκφυλιστικές παθήσεις αποτελούν το 60-70% των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, ενώ είναι πολύ πιο σπάνιο να έχει κανείς όγκο στη σπονδυλική στήλη. Η δισκοκήλη στην αυχενική ή την οσφυϊκή μοίρα είναι η πιο συχνή πάθηση που προκαλεί πόνο.

«Μόνο το 10% των περιπτώσεων όπου επίσημα έχει διαγνωστεί δισκοκήλη χειρουργούνται ενώ οι υπόλοιπες μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Από αυτό το 10% που θα εγχειριστούν, διεθνώς, ένα ποσοστό 1-2% δεν θα πάνε καλά και θα συνεχίσουν να πονάνε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο 'σύνδρομο αποτυχημένης μέσης', μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονές, σε ανάπτυξη συμφύσεων κ.λπ.» εξηγεί ο κ. Μάγρας.

Η ασφαλής χειρουργική σώζει ζωές

Επτά εκατ. ασθενείς κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές ύστερα από χειρουργική επέμβαση, μισές εκ των οποίων μπορούν να προληφθούν. Το 2008, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εφάρμοσε πιλοτικά το πρόγραμμα «Ασφαλής χειρουργική σώζει ζωές», με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας στο χειρουργείο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ομάδα ειδικών του ΠΟΥ ανέπτυξε μία λίστα ελέγχου, ως εργαλείο για τη μείωση του αριθμού των σφαλμάτων και των επιπλοκών που προκύπτουν ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Χειρουργείο και την Α' Νευροχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012, σε 297 περιπτώσεις επεμβάσεων σπονδυλικής στήλης, έδειξε ότι τα πλέον συνηθισμένα σφάλματα αφορούσαν την απουσία ή ελλιπή συναίνεση του ασθενή σε ποσοστό 11%, την πλημμελή αποστείρωση υλικών σε ποσοστό 10%, τη μη έγκαιρη χορήγηση αντιμικροβιακής χημειοπροφύλαξης σε ποσοστό 3%, τη λανθασμένη αναγραφή του ονοματεπώνυμου ή του είδους επέμβασης σε ποσοστό 2%, τα προβλήματα με τα δανειζόμενα εργαλεία κι εξοπλισμό σε ποσοστό 20%. Η μη συμμόρφωση του προσωπικού στην συμπλήρωση της λίστας ανέρχεται στο 7%.

«Η εφαρμογή της λίστας ελέγχου ασφαλείας είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για την ανίχνευση σφαλμάτων, την αποφυγή επιπλοκών και την αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης.

Οι χειρουργοί και οι νοσηλευτές χειρουργείου πρέπει να αναλάβουν δράση, προκειμένου να προβούν σε αλλαγές της καθημερινής πρακτικής στην προεγχειρητική περίοδο και να υιοθετήσουν ένα σύστημα ασφάλειας, που οδηγεί σε συστηματική καταγραφή των μετεγχειρητικών επιπλοκών και σφαλμάτων» επισημαίνει ο κ. Μάγρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ