2012-11-03 11:29:02
Φωτογραφία για Ειδική ομάδα σκύλων ψάχνει δηλητηριασμένα δολώματα - Τριάντα πέντε σκύλοι από την Ανδαλουσία «κυνηγούν το δηλητήριο» στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία
Ακολουθούν εκπαίδευση ισάξια με αυτή των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών, εκρηκτικών και αγνοουμένων. Παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα για το γενικότερο καλό κι έρχονται σε σύγκρουση με την ίδια τους τη φύση Θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε και «κυνηγούς δηλητηριασμένων δολωμάτων», αφού αυτή η ομάδα σκύλων η οποία ξεκίνησε να εκπαιδεύεται το 2005, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, είναι ειδικευμένη στον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων και πτωμάτων: ένα φαινόμενο που απασχολεί το νότο της Ευρώπης, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η έμπνευση για την ανίχνευση των δηλητηρίων μέσω σκύλων ανήκει στην Ισπανία, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στο κυνήγι.

Βέβαια εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς η κυνηγετική δραστηριότητα ασκείται σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτικές ελεγχόμενες περιοχές (ρεζέρβες), όπου σε περίπτωση εντοπισμού δηλητηριασμένων δολωμάτων αυτές αποκλείονται και μάλιστα «κλείνουν» για ένα χρονικό διάστημα το οποίο ορίζεται με δικαστική απόφαση!


Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι το δόλωμα/πτώμα αποτελεί και νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο εγκλήματος για αυτό και συντάσσεται επίσημη αναφορά μετακίνησης με ειδική μέριμνα κι όλες τις διοικητικές και νομικές διαδικασίες, προκειμένου να μην αχρηστευτεί το δείγμα!

Αυτοί οι σκύλοι πλέον θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί καθώς δίνουν μια γενναία μάχη ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηρίων.

Αποδεδειγμένα έχει μειωθεί το εμπόριο δηλητηριασμένων δολωμάτων, οι περιπτώσεις δηλητηριάσεων προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας, οι απώλειες λαγωνικών σκύλων, αλλά και τα θανατηφόρα κρούσματα δηλητηρίασης ανθρώπων της υπαίθρου.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση των σκύλων από τη γέννηση τους μέχρι τη στιγμή που είναι επιχειρησιακά έτοιμοι διαρκεί 18 μήνες και ακολουθείται η ίδια διαδικασία εκπαίδευσης με αυτή για τα σκυλιά που εργάζονται για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών ή εκρηκτικών υλών.

Πρόκειται για ράτσες που θεωρούνται υπάκουες, απόλυτα πειθαρχημένες και κυρίως χωρίς το ένστικτο του κυνηγιού, όπως Γερμανικά και Βέλγικα λυκόσκυλα, λαμπραντόρ, και μια ράτσα σκύλων από την Ισπανία που χρησιμοποιείται στο υδρόβιο κυνήγι.

Για παράδειγμα ο Κρητικός ιχνηλάτης δε θα μπορούσε να εκπαιδευτεί ή θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, διότι έχει αυξημένο το αίσθημα του κυνηγιού και θα στρεφόταν απο τη φύση του, στο θήραμα.

Πως εντοπίζεται το δόλωμα

Ο εκπαιδευτής των σκύλων, που συνοδεύεται πάντα από υπεύθυνους για τη συγκεκριμένη περιοχή που επιλέγεται να γίνει η ανίχνευση, απελευθερώνει το σκυλί. Ο σκύλος αρχίζει την αναζήτηση χωρίς να λαμβάνει οποιαδήποτε οδηγία από τους παρόντες.

Με μια οσφρητική ευαισθησία χίλιες φορές πιο δυνατή από την ανθρώπινη, ο σκύλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας ECT μπορεί να συλλάβει τις δυνατές οσμές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα δηλητηριασμένα δολώματα (μια αρκετά περιορισμένη οικογένεια εξαιρετικά τοξικών βιοκτόνων που συχνά χρησιμοποιούνται στη γεωργία) οι οποίες μεταφέρονται από τα ρεύματα αέρα και μαρτυρούν την προέλευσή τους.

Από τη στιγμή που ο σκύλος φτάσει κοντά στο δηλητηριασμένο δόλωμα ή στο πτώμα, αρχίζει να γαυγίζει δείχνοντας το σημείο.

Οι υπεύθυνοι μετακινού ντο δόλωμα/πτώμα και συντάσσουν επίσημη αναφορά μετακίνησης με ειδική μέριμνα σε όλες τις διοικητικές και νομικές διαδικασίες, προκειμένου να μην αχρηστευτεί το δείγμα, ως νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο εγκλήματος.

O σκύλος και ο εκπαιδευτής του συνεχίζουν τα καθήκοντά τους, υποδεικνύοντας στους υπεύθυνους που βρίσκονται τα δηλητηριασμένα δολώματα ή πτώματα που πρέπει να μετακινηθούν.

Αυτή η διαδικασία εκτελείται μία φορά το χρόνο, για 15 μέρες σε κάθε περιοχή, με στόχο να αναπτυχθεί μια συχνότερη επιθεώρηση σε συνεργασία με την εμπλεκόμενη περιβαλλοντική αρχή κάθε περιοχής.

Δημόσιες επιδείξεις

Μια άλλη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων είναι μία δημόσια επίδειξη κάθε χρόνο σε κάθε περιοχή, προκειμένου να παρουσιαστεί η ικανότητα των σκύλων στην εξεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τοποθετούνται «ψεύτικα» δολώματα με τοξικές ουσίες, κρύβονται και εντοπίζονται στη συνέχεια από τους σκύλους.

Αυτά τα «ψεύτικα» δολώματα – προετοιμάζονται αποκλειστικά για την εκπαίδευση - είναι μαρκαρισμένα και τοποθετημένα σε χάρτη, ούτως ώστε να είναι απολύτως σίγουρο ότι δε θα μείνει κανένα από αυτά στην περιοχή.

* Σημειώνεται ότι όλη αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων μέσω της συγχρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533], με ανάδοχο – συντονιστή την ισπανική οργάνωση GypaetusFoundation. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως εταίροι οι πορτογαλικές οργανώσεις Quercus– Εθνική Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και Κέντρο Μελέτης Ορνιθοπανίδας Ιβηρικής (CEAI), η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ).

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 5.660.886 € και θα υλοποιηθεί την περίοδο 1/10/2010 – 30/09/2015 (διάρκεια 5 χρόνια) σε 8 πιλοτικές περιοχές της Ισπανίας , της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.
MadeinCreta
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ