2012-11-18 17:01:01
Φωτογραφία για Ο «τσιγκούνης»... νέος βασιλιάς του Lifestyle
Αντιπαθεί να επιδεικνύεται και αποφεύγει τις κοσμικές εμφανίσεις. Αρκείται στο να επενδύει στην ουσία και όχι στον εντυπωσιασμό. Την ώρα που οι εκδοτικοί κολοσσοί του Αντώνη Λυμπέρη και του Πέτρου Κωστόπουλου κατέρρευσαν, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής του lifestyle στις εβδομαδιαίες εκδόσεις, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, ο εκδότης που οι άσπονδοι φίλοι του χαρακτηρίζουν «τσιγκούνη», κατάφερε να παραμείνει ζωντανός παρά την «οικονομική κρίση» και να αποτελεί έναν από τους κυριάρχους του μιντιακού «παιχνιδιού».

Ίσως επειδή κατάλαβε έγκαιρα πως οι πολυτέλειες δεν ταιριάζουν στην επόμενη ημέρα του περιοδικού Τύπου.

Ο 45χρονος εκδότης αποφοίτησε από το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου το 1989. Από μικρός μεγάλωσε ανάμεσα σε εκδότες, δημοσιογράφους και πολιτικούς εξαιτίας του πατέρα του, Αλέκου, βετεράνου της ελληνικής δημοσιογράφιας. Εκτός από «πνευματικός» πατέρας της Ελευθεροτυπίας, ο Αλέκος Φιλιππόπουλος συνέδεσε το όνομά του με τις περισσότερες καινοτομίες του ελληνικού Τύπου. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες, κυριώς σε διευθυντικές θέσεις και έμεινε στην ιστορία ως ο δημοσιογράφος που εμπνεύστηκε την αλλαγή του σχήματος της εφημερίδας σε tabloid.


Για τον γιο του, Θεοχάρη, η ενασχόληση με την έντυπη ενημέρωση ήταν μονόδρομος. Σε ηλικία, μόλις 27 ετών, κληρονομεί από τον πατέρα του την εφημερίδα «Κεφάλαιο» και μέσα σε λίγα χρόνια καταφέρνει να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους εκδότες, κυρίως, γυναικείων περιοδικών. To 1994 ίδρυσε την εταιρεία Αττικές Εκδόσεις με αντικείμενο την έκδοση του γαλλικού τίτλου «Madame Figaro» στην Ελλάδα. Η μεγάλη επιτυχία του περιοδικού οδήγησε στη συνέχεια στην ανάληψη της ελληνικής έκδοσης του «Playboy», που έμελε να αναδειχθεί ως το κορυφαίου ανδρικό περιοδικό.

Η μιντιακή του αυτοκρατορία περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο γνωστούς τίτλους, όπως «Playboy», «Celebrity, Madame Figaro» και ακόμη 18 περιοδικά ενώ η επιχειρηματική του δράση επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, κυρίως της βαλκανικής χερσονήσου.

Ο δαιμόνιος εκδότης φαίνεται πως είδε από νωρίς τον «τυφώνα» της οικονομικής κρίσης που θα χτυπούσε τη διαφημιστική αγορά. Δεν είναι τυχαίο πως με επιστολή του προς τους εργαζόμενους του Ομίλου σχεδόν δυο χρόνια πριν, είχε ανακοινώσει, πρώτος από όλους, περικοπές στο μισθολόγιο, προειδοποιώντας ταυτόχρονα, για την... καταιγίδα που θα ερχόταν στα media, ζητώντας την κατανόησή τους.

Λίγο καιρό αργότερα, το όνομά του ακούστηκε εκ νέου όταν δημοσιεύματα τον ήθελαν να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Μάνια Τεγοπούλου για πιθανή εξαγορά της Ελευθεροτυπίας. Τελικά, οι επαφές δεν επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και η εφημερίδα έβαλε «λουκέτο».

Όταν, πριν λίγους μήνες, άρχισε να διαρρέεται πως ο Όμιλος του Πέτρου Κωστόπουλου οδηγείται σε πτώχευση, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος επιθυμούσε διακαώς την εξαγορά του τίτλου του περιοδικού «ΟΚ!». Άλλωστε, το ύφος του περιοδικού ήταν κάτι που έλειπε από την επιχείρησή του.

Ούτε, σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, το deal ευοδώθηκε και το περιοδικό πέρασε στα χέρια του Ομίλου Κυριακού. Η τρίτη επιχειρηματική απόπειρα ήταν τελικά και η... τυχερή. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες, που τα δημοσιεύματα περί κατάρρευσης του Ομίλου Λυμπέρη κάνουν την εμφάνισή τους και το ραντεβού μεταξύ του Αντώνη Λυμπέρη και του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου κλείνεται σε γνωστό ξενοδοχείο των βορείων προαστίων. Μέσα σε λίγες ώρες, η συμφωνία είναι γεγονός και στις 6 Νοεμβρίου η είδηση «σκάει» στα δημοσιογραφικά γραφεία ως μία «νέα συμμαχία στον περιοδικό τύπο».

Τα περιοδικά «7 Μέρες TV», «Τηλεκοντρόλ», «Hello!» και «ΕΓΩ» του Αντώνη Λυμπέρη περνάνε τελικά στην υπό σύσταση εταιρεία «Alpha Editions» στην οποία συμμετέχει με 95% ο Δημήτρης Κοντομηνάς και με 5% ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Ο τελευταίος, ωστόσο, διατηρεί το management της εταιρείας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αποκτήσει εντός τριετίας το 50% των μετοχών.

Ο τρόπος ζωής του, ωστόσο, δεν φάνηκε να συνάδει ποτέ με την πολυτέλεια που αποτυπώνεται στις λαμπερές σελίδες των περιοδικών του. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το κτίριο όπου στεγάζονται οι «Alpha Editions». Δεν είναι τυχαίο πως οι εργαζόμενοι που μετακόμισαν από τα πολυτελή γραφεία του Αντώνη Λυμπέρη στα νέα γραφεία τους στην οδό Κηφισίας, αναφέρουν στις μεταξύ τους συζητήσεις πως ο νέος χώρος εργασίας θυμίζει περισσότερο παλιά πολυκατοικία.

Ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει, επίσης, στους κοσμικούς κύκλους, η επιλογή του να μην αγοράσει σπίτι στην Μύκονο, όπως συνηθίζεται, αλλά να νοικιάζει, κάθε φορά που επιλέγει το νησί των Ανέμων για ολιγοημέρες διακοπές. Άλλωστε, τον περισσότερο χρόνο βρίσκεται στο γραφείο του, κλείνοντας μεγάλες συμφωνίες και προετοιμάζοντας τα επόμενα τεύχη των περιοδικών του.

«Θεωρώ πως για έναν επιχειρηματία, η δημοσιότητα όχι μόνο δεν κάνει καλό, αλλά είναι αρνητική», είχε απαντήσει κάποτε όταν τον ρώτησαν γιατί δεν δίνει συνεντεύξεις.

«Η επίδειξη έχει αρνητικά αποτελεσματα», τόνισε ο εκδότης και εάν κρίνουμε από την κατάληξη των, μέχρι πρότινος, ανταγωνιστών του, μάλλον φαίνεται να δικαιώνεται Γωγώ Κυριαζή-newpost
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μέγας σόουμαν ο Νόλε (vids)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μέγας σόουμαν ο Νόλε (vids)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ