2012-12-02 21:29:02
Φωτογραφία για Λιλλήκας: Πολλές οι ασάφειες στο Μνημόνιο Κυβέρνησης-Τρόικας σχετικά με την Υγεία
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση με την Τρόικα στα θέματα Υγείας, αντικατοπτρίζει μια αδύνατη διαπραγμάτευση του Μνημονίου με πολλές ασάφειες και ...μέτρα που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των Κυπρίων πολιτών αλλά και ανθρώπινες ζωές. Τα μέτρα για την Υγεία που συμπεριλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης (σελ. 18 -19, παρ. 3.2) είναι σαφώς χειρότερα από τα μέτρα που παρουσιάστηκαν πριν μερικούς μήνες.

Ειδικότερα:

1. H αναφορά για την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι διφορούμενη, αφήνοντας ανοικτό το θέμα της μη εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

2. Η ισοπεδωτική εξαφάνιση του δικαιώματος όλων των δικαιούχων Β να λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία είναι λανθασμένη, την στιγμή που η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς ΓΕΣΥ και με τις ψηλότερες δαπάνες υγείας από την τσέπη των πολιτών. (Σήμερα άνω του 50% των δαπανών στην Υγεία καταβάλλεται από τους πολίτες και με την συμφωνία, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί δραματικά)
. Πως θα μπορέσουν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, όταν από την μια τους μειώνεις δραματικά τις απολαβές τους και από την άλλη τους υποχρεώνεις να πληρώνουν από την τσέπη τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Προτείνουμε η απώλεια του δικαιώματος δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία να ισχύσει μόνο για τα υψηλά εισοδήματα και όχι για την μεσαία τάξη, πολύτεκνους και ασθενείς με χρόνιες ασθένειες.

3. Η συμφωνία δεν ξεκαθαρίζει ποιες χρόνιες ασθένειες δεν θα καλύπτονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης δεν είναι σαφής ο ρόλος που θα διαδραματίζει η σοβαρότητα της ασθενείας για αποκλεισμό των πολιτών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

4. Αντί εμπεριστατωμένης κοστολόγησης των υπηρεσιών Υγείας του δημόσιου τομέα, συμφωνήθηκε αυθαίρετη αύξηση των χρεώσεων κατά 30 %.

5. Ορθά συμφωνήθηκε η εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, αλλά αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνο στα πλαίσια της εφαρμογής ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, το οποίο δεν είναι πλέον ξεκάθαρο στη συμφωνία ότι θα εισαχθεί –παρά την τεράστια επένδυση άνω των 20 εκατ ευρώ που έχει κάνει η κυπριακή Πολιτεία μέχρι σήμερα.

6. Η εισαγωγή συμπληρωμής για φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις και άλλες υπηρεσίες υγείας, όπως έχει συμφωνηθεί, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο ώς αποτρεπτικό μέτρο κατάχρησης των υπηρεσίων και όχι αποτροπής χρήσης τους, γεγονός που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

7. Θετική είναι η συμφωνία για εισαγωγή DRGs στα νοσοκομεία, πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων.

8. Aπουσιάζει παντελώς από την συμφωνία στην Υυγεία η αναφορά για εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας π.χ. ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικού φακέλου υγείας που έχουν αποδεδειγμένα οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών (πχ Ελλάδα). Επίσης απουσιάζει η συγκεκριμένη αναφορά για εισαγωγή της αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (health technology assessment ) που υπήρχε στις προηγούμενες εισηγήσεις της Τρόικας και συμπεριλαμβάνεται και στις δικές μας προτάσεις για την Υγεία.

Θα αναμένουμε να δούμε το πλήρες κείμενο και το νομικό έγγραφο του Μνημονίου, το οποίο θα είναι και το δεσμευτικό έγγραφο για την Κυπριακή Δημοκρατία για την τελική μας τοποθέτηση και στα θέματα Υγείας. Καταλήγοντας, τονίζουμε ότι η φιλοσοφία των δικών μας προτάσεων, τις οποίες έχουμε ήδη καταθέσει, είναι να μειώσουμε το κόστος στην Υγεία αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
onlycy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ