2012-12-02 22:52:05
Φωτογραφία για Τρώνε πάλι τις συντάξεις
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ωραία, το εμπέδωσαν όλοι οι Ελληνες: Η «επαναγορά ομολόγων» του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, την οποία αποφάσισε το Eurogroup, σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη θα... ληστέψει και πάλι τα ήδη «κουρεμένα» ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων - όπως και των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων κ.λπ. Με άλλα λόγια, η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται να... μειώσει και πάλι δραματικά τις συντάξεις των Ελλήνων γερόντων. Να υποβαθμίσει εκ νέου τη δημόσια υγεία κλείνοντας κλινικές, κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Να ξανακάνει δυσβάστακτο βάρος τη μόρφωση των παιδιών βάζοντας λουκέτο σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΤΕΙ, πανεπιστήμια. Ο πρωθυπουργός τα θεωρεί όμως ασήμαντα όλα αυτά και πανηγυρίζει, γιατί... πήρε τη δόση του δανείου!

Ακόμη δεν πήρε τίποτα, είναι η αλήθεια, παρόλο που έχει «γδάρει» όλον τον ελληνικό λαό. Λεφτά θα πάρει μετά από δεκαπέντε μέρες τουλάχιστον και μάλιστα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει ο Αντώνης Σαμαράς να πάρει χρήματα χωρίς να τον υποχρεώσουν να πάρει και πρόσθετα μέτρα αμέσως τώρα κατά των Ελλήνων!


Το ΔΝΤ δεν πληρώνει το μερίδιο της δόσης που του αναλογεί, αν δεν φτάσουμε στις 13 Δεκεμβρίου. Οπως είπε ξεκάθαρα η Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντριά του, θα πληρώσει μόνο αφού προηγουμένως δει πόσο θα έχει μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος μετά την επαναγορά των ομολόγων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Αν η κυβέρνηση Σαμαρά έχει κατορθώσει να μειώσει το χρέος κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα αποφασίσει την εκταμίευση του μέρους της δόσης που του αναλογεί.

Ούτε ευρώ δεν θα δώσει όμως το ΔΝΤ, αν το ποσό είναι αισθητά μικρότερο από τα 20 δισεκατομμύρια. Ούτε καν θα συνεδριάσει. Θα συνέλθει μετά τις 3 Ιανουαρίου που λήγουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές του και θα απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, δηλώνοντας ότι χωρίς νέα μέτρα το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν βιώσιμο. Σαν να μην έφτανε αυτό, είναι άκρως αμφίβολο αν θα εκταμιεύσουν τα δικά τους μερίδια της δόσης η Γερμανία και οι χώρες της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνείται να πληρώσει, επειδή θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

Η κυβέρνηση εκβιάζει ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στην επαναγορά τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες. Οι τραπεζίτες αντιδρούν, αλλά αυτοί τουλάχιστον θα πάρουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πολύ περισσότερα από όσα θα τους πάρει η κυβέρνηση μέσω της επαναγοράς των ομολόγων. Αλίμονο στους ηλικιωμένους που θα τους κόψουν πάλι από τις συντάξεις τους, οδηγώντας τους στην οικονομική εξαθλίωση που νομίζαμε ότι ανήκει στο παρελθόν.

Το... «σοκ ρευστότητας (!)» με το οποίο μας «απειλούσαν» διάφοροι προπαγανδιστές της κυβερνητικής πολιτικής εννοώντας ότι θα πέσουν δισεκατομμύρια στην αγορά μόλις πάρει η κυβέρνηση τη δόση, φαίνεται ότι δυστυχώς το γλιτώσαμε πάλι! Στην αρχή κυκλοφορούσαν την «πληροφορία» ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει μέσα στον Δεκέμβρη τα 7,5 δισ. από τα 9,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς ιδιώτες. Επειτα έριξαν το ποσό στα 4,5 δισ., κατόπιν στα 3,5 και προχθές το είχαν κατεβάσει στα 2 δισεκατομμύρια. «Απ' τ' ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα» που έλεγε μια παλιά λαϊκή παροιμία.

Δεν λύθηκε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, όσο κι αν ο Αντώνης Σαμαράς υποκρίνεται ότι πανηγυρίζει για «θρίαμβο». Δεν είναι βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's μετά την απόφαση του Eurogroup. Προσωρινή ανάσα και μόνο δόθηκε στη χώρα μας. Δεν υπάρχει σωτηρία όσο κυριαρχεί η γερμανική γραμμή που αρνείται το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης. Δεδομένου ότι περίπου το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στην κατοχή επίσημων φορέων της ΕΕ, αποκλείεται να καταστεί βιώσιμο χωρίς διαγραφή μέρους αυτού του 70%. Aλλη λύση δεν υπάρχει.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ