2012-12-02 23:59:03
Φωτογραφία για Κάβος (Σκόπια) εν όψει για  τη κυβέρνηση Σαμαρά
Σε μία εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις χειμωνιάτικες Βρυξέλλες θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Έξωσης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας τόσο προς την Τουρκία και την Ισλανδία όσο και προς τα Δυτικά Βαλκάνια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα Σκόπια.

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε και φέτος, όπως κάνει συνεχώς από το 2009 και έχει απορριφθεί ομοφώνως από τους υπουργούς Εξωτερικών, να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Μάλιστα, στην Έκθεση Προόδου που παρουσίασε η Επιτροπή κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια να προβληθεί το… μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, η Αθήνα δεν θα πρέπει να ανησυχεί για αυτό, αλλά για την πρόθεση της Κομισιόν να εισέλθει στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία, κάτι που εκφεύγει από τις αρμοδιότητές της
. Μπορεί στον Τύπο να κυριάρχησε η αναφορά στο επίθετο «μακεδονικός», όμως το μυστικό κρύβεται αλλού και συγκεκριμένα στην παρακάτω παράγραφο: «Μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνεισέφερε στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξεύρεση λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει χωρίς καθυστέρηση μία πρόταση για ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο επίσης θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να λυθεί το θέμα του ονόματος σε πρώιμο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε είχε καταστήσει σαφές ήδη από την επίσκεψή του στην Αθήνα και στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι θα τηρήσει σκληρή στάση κατά την κατάθεση της έκθεσής του. Στη Βασιλίσσης Σοφίας τόσο ο κ. Αβραμόπουλος όσο και οι στενοί συνεργάτες του ήταν ενήμεροι εδώ και καιρό ότι οι πιέσεις στο Σκοπιανό θα αυξηθούν όχι μόνο από την πλευρά των Αμερικανών (κινήσεις γίνονται, προς το παρόν όμως πολύ διακριτικά) αλλά και από τους Ευρωπαίους. Το περιβάλλον που είχε δημιουργηθεί οδήγησε, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, στην κίνηση για την κατάθεση του Μνημονίου Κατανόησης. Σκοπός ήταν να υπάρξει κινητικότητα και η Αθήνα να δείξει εποικοδομητική διάθεση σε ένα ζήτημα που πλήττει την αξιοπιστία της στα Βαλκάνια, εν όψει της ευρωπαϊκής προεδρίας του 2014 (όπου η Αθήνα έχει να ασχοληθεί και με την αμφιβόλου αξίας «Ατζέντα 2014» για τα Δυτικά Βαλκάνια).

Αυτό όμως δεν απέτρεψε την Επιτροπή. Διπλωματικοί κύκλοι αναρωτιούνται τι ακριβώς δουλειά έχει η Κομισιόν να υπεισέρχεται στο ονοματολογικό, με τον κ. Φούλε να σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει το δικό του πλαίσιο για την επίλυση του ονοματολογικού παράλληλα με τις ενταξιακές συνομιλίες.

Επιπλέον, στην Έκθεση Προόδου η Επιτροπή κάνει σαφή αναφορά στην παραβίαση από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όπως απεφάνθη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν θεωρούν ότι από τη στιγμή που η έκθεση κάνει καταγραφή όλων των γεγονότων του προηγούμενου έτους, η απόφαση της Χάγης δεν θα μπορούσε να μη συμπεριληφθεί. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα θα έπρεπε να επιμείνει περισσότερο στο αν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η αναφορά και εφόσον δεν γινόταν να αποφευχθεί αυτό, στον τρόπο διατύπωσής της.

tanea-london.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ