2012-12-06 07:17:04
Φωτογραφία για Πάτρα: Τα Προσφυγικά των αγώνων και θυσιών τιμούν τους ήρωες του Μπλόκου
"Κανείς να μην λείψη το Σάββατο από την περικύκλωση της Πλ. Ελευθερίας στις 5.30 το απόγευμα και την Κυριακή στις 10 το πρωί"

Του Κ. Πελετίδη Προέδρου του Δ.Σ του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων

Στις 27/10/1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους προδότες έλληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν σε μπλόκο στην περιοχή των Προσφυγικών. Συγκέντρωσαν περί τους 2.500 χιλιάδες άνδρες σε διάφορα σημεία της περιοχής. Με βάση τις υποδείξεις των ελλήνων συνεργατών τους, οδήγησαν στις φυλακές του Λυμπερόπουλου πάνω από διακόσους αγωνιστές που, στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ.

Αρκετοί από τους συλληφθέντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αργότερα με την βοήθεια των οργανώσεων του ΕΑΜ.

Στις 4/12/1943 εκτέλεσαν 84 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων 63 από το Μπλόκο των Προσφυγικών.

Η επιδρομή των γερμανών έγινε με στόχο την τρομοκράτηση του λαού μας, αλλά και μετά από πληροφορίες που τους είχε δώσει η τοπική ειδική Ασφάλεια, ότι υπήρχαν εκεί κρυμμένα από τους αντιστασιακούς πολλά όπλα και πολεμοφόδια.


Από το δεύτερο τρίμηνο του 1943 οι οργανώσεις του ΕΑΜ αναπτύσσονταν με γρήγορους ρυθμούς και έμπαιναν επικεφαλής του αγώνα του λαού, για την καθημερινή του επιβίωση και την απελευθέρωσή του. Η αναγραφή αντιχιτλερικών συνθημάτων, το μοίρασμα προκηρύξεων, το σαμποτάζ σε γερμανικούς στόχους, ήταν καθημερινή δράση. Τα Προσφυγικά ήταν στο κέντρο της αντίστασης. Το λεβεντόπαιδο των Προσφυγικών, ο Νίκος Πολυκράτης, γνωστός ως καπετάν Νικήτας, ηγετική μορφή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, οργάνωνε τους αγώνες στα Προσφυγικά.

Στα Προσφυγικά έγιναν τρία ακόμη Μπλόκα των Γερμανών, σε συνεργασία με τα Τάγματα Ασφαλείας. Στις 23 Μαρτίου 1944, στις 27 Μάρτη του 1944 και στις 14 Απρίλη 1944.

Οι Γερμανοί προχωρούσαν σε συλλήψεις, ενώ οι συνεργάτες τους «έλληνες» των Ταγμάτων Ασφαλείας έκαναν κατά τις συνήθειές τους και κλέψιμο τιμαλφών.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον βρώμικο ρόλο των ταγματασφαλιτών, που σήμερα είναι τα ινδάλματα των φασιστών της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ». Οι ιδέες των ταγματασφαλιτών συνέπιπταν με αυτές των ναζί. Ο όρκος του ταγματασφαλίτη δείχνει τον πατριωτισμό τους.

«Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ (…). Γνωρίζω καλώς δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθεί παρά των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών».

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε επίσης ότι ένα τμήμα των βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων συνεργάστηκε ανοικτά με τις δυνάμεις κατοχής. Ήταν οι γνωστοί δοσίλογοι που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις.

Έφτιαξαν ολόκληρες περιουσίες από την εκμετάλλευση και την πείνα του λαού. Αυτοί δημιούργησαν τα τάγματα ασφαλείας που δρούσαν σε ανοιχτή συνεργασία με τους Γερμανούς ενάντια

στους Έλληνες αγωνιστές.

Ένα άλλο τμήμα τους, εγκατέλειψε τη χώρα και το λαό και ραδιουργούσαν, σχεδιάζοντας «την επόμενη μέρα».Αγωνιούσαν για το πώς θα πάρουν την εξουσία μετά τον Πόλεμο.

Αυτά δείχνουν και τον πατριωτισμό τους Σήμερα που η κρίση, έχει φέρει μπροστά μας, με οξύτητα το θέμα των πολιτικών αλλαγών, καταλαβαίνουμε πολύ καλά την αγωνία του κυρίαρχου συστήματος. Φοβούνται μην συναντήσει η φτώχεια των προσφύγων, του λαού τις επαναστατικές ιδέες και γίνει ένα μίγμα φλογερό που θα κάψει αυτούς που τότε και τώρα ζουν από τον ιδρώτα του.

Η Θυσία των αγωνιστών του Μπλόκου των Προσφυγικών και το όραμά τους, είναι για μας παρακαταθήκη, οδηγός και καθοδηγητής στους καθημερινούς μας αγώνες.

Ο δρόμος του αγώνα μπορεί να έχει θυσίες, πισωγυρίσματα, ήττες, αλλά είναι ο μόνος ανθρώπινος. Ανοίγει δρόμους για την νίκη του λαού, για να σταματήσουν τα βάσανα, και να μπορέσει να απολαύσει τον καρπό του καθημερινού του αγώνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Ø 4ήμερο Αντιφασιστικό φεστιβάλ Κινηματογράφου

5 έως 8 Δεκέμβρη Ώρα Έναρξης 8 Βράδυ (αίθουσα Παμμικρασιατικού)

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στην Πλ. Ελευθερίας

Ø ΣΑΒΒΑΤΟ 8 Δεκέμβρη Ώρα 5.30 το απόγευμα

Ανακαλούμε στην μνήμη μας τους ήρωες μας

Ø ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Δεκέμβρη

10 πρωί: Προσέλευση στο Μνημείο των εκτελεσμένων

Ø Ομιλία εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ

Ø Ομιλία εκπροσώπου του Παμμικρασιατικού

Ø Προσκλητήριο εκτελεσμένων

Ø Κατάθεση στεφάνων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ

ü 4ήμερο Αντιφασιστικό φεστιβάλ Κινηματογράφου

5 έως 8 Δεκέμβρη Ώρα Έναρξης 8 Βράδυ (Αίθουσα Παμμικρασιατικού)

ΤΕΤΑΡΤΗ: 5/12 ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ / COME Σκηνοθεσία: Έλεμ Κλίμοφ

ΠΕΜΠΤΗ: 6/12 Η ΓΚΕΡΝΙΚΑ / THE GUERNIKA Σκηνοθεσία: Ά. Ρενέ

TA ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ Σκηνοθεσία: Ταρκόφσκι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 7/12 ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ Σκηνοθεσία: Άδωνι Κύρου

ΣΑΒΒΑΤΟ: 8/12 ΤΟ ΚΥΜΑ Σκηνοθεσία: Ντενίς Γκάνσελ

ü Διήμερο Εκδηλώσεων 8-9 Δεκέμβρη

στο Χώρο του Μνημείου (Πλ. Ελευθερίας)

Ø ΣΑΒΒΑΤΟ 8 Δεκέμβρη Ώρα 5.30 το απόγευμα

Ανακαλούμε στην μνήμη μας τους ήρωες μας

Σε συνεργασία με το χορευτικό τμήμα του Δήμου:

περιδιαβαίνουμε τα τετράγωνα της συνοικίας,

φωτίζουμε τα προσφυγικά με τους φανούς μας και την ψυχή μας καταλήγουμε στην Πλ. Ελευθερίας και την περικυκλώνουμε συμβολικά…

Ø ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Δεκέμβρη Κεντρική Εκδήλωση

10 πρωί: Προσέλευση στο Μνημείο των εκτελεσμένων

Ø Ομιλία εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ

Ø Ομιλία εκπροσώπου του Παμμικρασιατικού

Ø Προσκλητήριο εκτελεσμένων

Ø Κατάθεση στεφάνων
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ