2012-12-06 11:56:02
Φωτογραφία για Αποζημιώσεις σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος στη Λιθουανία
Οι Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος και των σοβιετικών προγραφών στη Λιθουανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα λάβουν εντός του 2013 μία αποζημίωση από το κράτος της βαλτικής, ανακοίνωσε...στο Βίλνιους ο Άντριου Μπέικερ, της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής Τρία εκατ. λίτα (870.000 ευρώ) θα αποτελέσουν «ένα συμβολικό ποσό προς του Λιθουανούς επιζώντες από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα», επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο Μπέικερ.

Σύμφωνα με τη Φάινα Κουκλιάνσκι, υπεύθυνη της ολιγάριθμης εβραϊκής κοινότητας στη Λιθουανία, περίπου χίλιοι άνθρωποι θα επωφεληθούν από τη συμβολική αυτή αποζημίωση τον επόμενο χρόνο.

«Είναι μία συμβολική χειρονομία, η οποία αποδεικνύει πως οι Εβραίοι της Λιθουανίας είναι μέλη ολόκληρης της, ανεκτικής και ανοικτής, κοινωνίας της Λιθουανίας», πρόσθεσε η ίδια.

Τα τρία εκατ. λίτα αποτελούν μέρος του λιθουανικού ταμείου από 128 εκατ. λίτα (37 εκατ. ευρώ) για την αποζημίωση των εβραϊκών περιουσιών που είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις οποίες σφετερίστηκαν στη συνέχεια και οι σοβιετικές αρχές.


Η χορήγηση των αποζημιώσεων θα γίνει μέσα σε μία 10ετία αρχής γενομένης από το 2013, με βάση σχετικό νόμο που ψήφισε το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2011.

Σύμφωνα με τον Μπέικερ, τα χρήματα αυτά «θα επιτρέψουν να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα η εβραϊκή ταυτότητα στη Λιθουανία.

Το ειδικό αυτό ταμείο θα ελέγχεται από την κυβέρνηση και θα διευθύνεται από τις εβραϊκές οργανώσεις στη Λιθουανία και θα κονδύλια θα διατεθούν για την ενίσχυση πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και ιατρικών πρωτοβουλιών στη Λιθουανία.

Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περίπου 220.000 Εβραίοι ζούσαν στη Λιθουανία, με το Βίλνιους να χαρακτηρίζεται ως «Ιερουσαλήμ του Βορρά» για τον πλούτο της εβραϊκής πολιτιστικής της ζωής. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το 95% των Εβραίων της χώρας εξολοθρεύτηκε, ώστε σήμερα το εβραϊκό στοιχείο να μην ξεπερνά τις 5.000 ψυχές σε μία χώρα που αριθμεί 5 εκατ. πληθυσμού.

dimotikosafari.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ