2012-12-21 16:30:17
Φωτογραφία για Τακτικός ανακριτής στην Αθήνα χειρίζεται ταυτόχρονα 1200 υποθέσεις..
Έγγραφο δείχνει την ασφυξία της Θέμιδος και τους κινδύνους που απορρέουν.

Η Θέμιδα ασφυκτιά και οι δράστες σοβαρών εγκληματικών πράξεων μένουν ατιμώρητοι. Κάθε τακτικός ανακριτής της Αθήνας χειρίζεται ταυτόχρονα ούτε λίγο, ούτε πολύ 1200 δικαστικούς φακέλους. Ο απίστευτος αυτός αριθμός αποκαλύπτεται σε έγγραφα που αποστέλλουν οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί στην Εισαγγελία Εφετών και στις οποίες απευθύνουν «έκκληση» για αρωγή στη διερεύνηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων. Οι ανακριτές αναφέρονται σε κινδύνους παρέλευσης του 18μηνου και μιλούν για καταστάσεις «ασφυξίας» που μπορεί να οδηγήσουν στην ελευθερία δράσης υπευθύνων, σοβαρών εγκληματικών ενεργειών. Και όλα αυτά όταν μέχρι προ μερικών ετών ο κάθε τακτικός ανακριτής στην Αθήνα χειριζόταν από 50-90 υποθέσεις Το αναλυτικό έγγραφο που στάλθηκε - στις αρχές Δεκεμβρίου- στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών από τακτικό ανακριτή είναι εντυπωσιακό
. Ο δικαστικός λειτουργός ενημέρωνε τους προϊσταμένους του ότι ερευνά, τις τελευταίες εβδομάδες, 60 φακέλους που τους είχε παραδώσει ο προκάτοχός του, 610 υποθέσεις που είχαν ανακύψει από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, άλλες 220 από τα αιτήματα δικαστικών συνδρομών ξένων αρχών και άλλους 295 φακέλους από την συμμετοχή του στις διαδικασίες του Αυτοφώρου. Ο τακτικός ανακριτής με το έγγραφό του φέρεται να εφιστά την προσοχή ότι λόγω αυτού του τεράστιου όγκου υποθέσεων ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν σφάλματα και μοιραίες παραλείψεις.

Οπως ανέφεραν δικαστικοί κύκλοι «αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες με τις ανακρίσεις είναι ανεπανάληπτο. Αν υποθέσει κανείς ότι η έρευνα σε κάθε μια από αυτές τις καταθέσεις προϋποθέτει ή απαιτεί κατά μέσο όρο την λήψη καταθέσεων από 3-4 σχετιζόμενους με την υπόθεση, τότε κάθε μέρα λειτουργίας του ανακριτικού γραφείου πρέπει να δίνουν καταθέσεις περισσότεροι από 20 μάρτυρες! Πως μπορεί ένας άνθρωπος να παρακολουθεί την εξέλιξη, να συντάσσει έγγραφα και να θυμάται τις ιδιαιτερότητες 1200 υποθέσεων ταυτόχρονα; Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω αυτού του όγκου δικαστικών εργασιών οι αρμόδιοι δικαστές προωθούν την διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης, χωρίς να διαβάσουν σχεδόν κανένα από τα έγγραφα της…».

Από την άλλη πλευρά ο ποινικολόγος κ. Παναγιώτης Μιχαλόλιας επισημαίνει ότι «η κατάσταση στα ανακριτικά γραφεία είναι διαρκώς επιδεινούμενη. Δεν υπάρχει φίλτρο στην διαδικασία των μηνύσεων, ζητούνται προανακριτικές πράξεις με εντυπωσιακή ευκολία, οι ανακριτές έχουν επιβαρυνθεί με τα φορολογικά ζητήματα ενώ απέτυχε και η διαδικασία των εξωδικαστικών συμβιβασμών. Εκτός των άλλων, λόγω έλλειψης χρόνου των δικαστών και αυτής της "πνιγηρής κατάστασης" παραβιάζονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων αφού, εκτός των άλλων, δεν εξετάζονται πολλά από τα έγγραφα που προσκομίζουν. Ετσι εκατοντάδες υποθέσεις φτάνουν στα ακροατήρια με ελλιπή στοιχεία».
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ