2012-12-23 15:42:31
Φωτογραφία για Francis Fukuyama: Δεν αποκλείεται μία κοινωνική εξέγερση στο εσωτερικό της Κίνας
Σύμφωνα με κατά καιρούς δημοσιεύματα ορισμένοι κύκλοι επιδιώκουν πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της Κίνας. Ένα χρόνο πριν οι Financial Times έγραψαν:

«Ο λαός στην Κίνα μοιάζει με καζάνι που βράζει, με την ελίτ της χώρας να συζητά κατ’ ιδίαν το ενδεχόμενο επανάστασης καθώς συντρέχουν πια όλες οι προαπαιτούμενες προϋποθέσεις. Η διαφθορά έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που θεωρείται πως αν δεν υπάρχει πολιτική σύνδεση δε μπορεί να ολοκληρωθεί καμία εργασία, η απόσταση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς μεγαλώνει και αν υπάρξει ένα οικονομικό σοκ η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί εν μέσω τεράστιας πολιτικής αστάθειας». 

Διαβάστε περισσότερα Σε ερώτηση Κινέζων φοιτητών στον Αμερικανό πολιτικό και επιστήμονα Francis Fukuyama για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψει και στην Κίνα μια …«αραβική» άνοιξη, ο ίδιος απάντησε: «Η Κίνα, σε γενικές γραμμές έχει φερθεί στους πολίτες της με περισσότερη κατανόηση από ότι έχουν κάνει οι αραβικές χώρες, όσον αφορά πάντα την απασχόληση και την οικονομική τους ασφάλεια
. Ωστόσο, καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 10% σε ετήσια βάση. Κάποια στιγμή η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα θα μειωθεί δραματικά και τότε θα υπάρξει κίνδυνος η όλη κατάσταση να χαρακτηριστεί ως μια μεγάλη φούσκα και να επέλθει η κατάρρευση. Κάτι σχετικό με τη περίπτωση της Ιαπωνίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε δεν αποκλείεται υπό το καθεστώς μιας παρατεταμένης ανασφάλειας οι πολίτες της Κίνας να αρχίσουν να αντιδρούν με τη σειρά τους».  

GEOPOLITICS & DAILY NEWS
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οκτώ στα οκτώ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οκτώ στα οκτώ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ