2013-02-10 08:35:35
Φωτογραφία για Κύπρος: Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών
Με τον Θεόδωρο Ευθυμίου

Στις κρίσιμες μέρες που διέρχεται ο τόπος μας, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε ο εκσυγχρονισμός της ΚΥΠ, η σωστή στελέχωσή της και η εκπαίδευση του προσωπικού

Οι Κεντρικές Υπηρεσίες Πληροφοριών σε όλα τα δυτικού τύπου κράτη, έχουν ως αποστολή τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση πληροφοριών για λογαριασμό των εκάστοτε κυβερνήσεων, ώστε να μπορούν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να λαμβάνουν σωστές και έγκαιρες αποφάσεις αναφορικά με θέματα εθνικής ασφάλειας, οικονομικής ευρωστίας του κράτους και διαμόρφωσης της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σχεδίασης.

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν στραμμένη την προσοχή τους αποκλειστικά στο εξωτερικό και οι πληροφορίες που συλλέγουν αφορούν κυρίως τις σχέσεις του κράτους με άλλα κράτη, οργανισμούς, πολυεθνικές και αλλοδαπά άτομα. Σε καμία περίπτωση οι Υπηρεσίες Πληροφοριών δεν αναμειγνύονται στην εσωτερική πολιτική αλλά και ούτε έχουν αρμοδιότητα την εσωτερική ασφάλεια, καθήκον το οποίο αφορά την Αστυνομία και τις υπηρεσίες της. Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών υπάγονται κατευθείαν στον επικεφαλής του κράτους και για να μπορούν να εκτελούν την αποστολή τους, είναι ανεξάρτητες υπηρεσίες χωρίς καμία υπαγωγή σε οποιοδήποτε κρατικό αξιωματούχο πλην του Προέδρου της χώρας.


Πρότυπες Υπηρεσίες Πληροφοριών ανά τον κόσμο θεωρούνται η CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η SIS/M16 του Ηνωμένου Βασιλείου, η Mossad του Ισραήλ και η FSB (πρώην KGB) της Ρωσίας. Στην Κύπρο, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) υπάγεται κατευθείαν στον Πρόεδρο, ο οποίος την διοικεί μέσω του Πολιτικού Προϊσταμένου της, τον οποίο διορίζει ο ίδιος.

Η Κύπρος, πρωτοτυπώντας ως συνήθως, δεν έχει ακόμα ρυθμίσει νομοθετικά τη λειτουργία της ΚΥΠ, της τόσο νευραλγικής σημασίας Υπηρεσίας, η οποία καλείται να στηρίξει τον Πρόεδρο σε κάθε δύσκολη απόφασή του.

Αποτέλεσμα αυτής της αδιανόητης κατάστασης, η οποία συντηρείται εδώ και χρόνια (πιθανόν σκόπιμα για το βόλεμα κάποιων και την κομματική εξυπηρέτηση), είναι η ΚΥΠ να υπάγεται επιχειρησιακά στον Πρόεδρο, διοικητικά στην Αστυνομία και να επανδρώνεται από την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία, τη δημόσια υπηρεσία και από πολιτικό προσωπικό. Ένα συνονθύλευμα ατόμων με διαφορετική μόρφωση και εμπειρία, χωρίς νομοθετική ρύθμιση, χωρίς αποστολή και στόχους. Τελικά, αντί να έχουμε μια Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, που να αλωνίζει τις γύρω χώρες και να συλλέγει αξιόλογες πληροφορίες, οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και χάραξη στρατηγικής από τον Πρόεδρο, κατάντησε να ασχολείται με την εσωτερική έννομη τάξη, λειτουργώντας ως παράρτημα της Αστυνομίας.

Στις κρίσιμες μέρες που διέρχεται ο τόπος μας, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε ο εκσυγχρονισμός της ΚΥΠ, η σωστή στελέχωσή της, η εκπαίδευση του προσωπικού σε συνεργασία με Υπηρεσίες Πληροφοριών φίλων χωρών και οπωσδήποτε η νομική θεσμοθέτηση της λειτουργίας και αποστολής της.

Επιτακτική είναι και η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο πρότυπο του National Security Council των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ενός Συμβουλίου το οποίο θα αποτελεί το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του εκάστοτε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποτελεί μέρος του Γραφείου της Προεδρίας και σε αυτό θα συμμετέχουν ειδικοί σύμβουλοι που θα ορίζονται από τον Πρόεδρο, οι αρχηγοί Αστυνομίας και Ε.Φ., ο Πολιτικός και ο Επιχειρησιακός προϊστάμενος της ΚΥΠ και οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών.

Κάτω από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκροτούνται και θα επεξεργάζονται διάφορα θέματα οι Ομάδες Επισκόπησης (π.χ. θέματα ενέργειας, ΑΟΖ, συμμαχιών με γείτονες χώρες, στρατηγικές μελέτες, τρομοκρατίας, αμυντική σχεδίαση κτλ). Είναι καιρός πλέον να παρέμβουμε στον τρόπο λειτουργίας, στην αναγκαιότητα και τη βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους μας, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να καταστεί πιο ευέλικτος και αποδοτικός και να στηρίζει ουσιαστικά την πρόοδο, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των πολιτών. Είναι καιρός η δημόσια υπηρεσία να αποκτήσει τον πραγματικό της ρόλο ως ο «υπηρέτης» των πολιτών και όχι το «μεγάλο αφεντικό», το οποίο ταλαιπωρεί και απομυζά τους κόπους των πολιτών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Συνταγματάρχης (ε.α.)

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Λάδι με λίπασμα από νεκρούς
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λάδι με λίπασμα από νεκρούς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ