2013-03-02 08:10:48
Φωτογραφία για Κύπρος: Κορυφαίος στόχος η αντιμετώπιση της ανεργίας
Κορυφαίος στόχος της νέας διακυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, δήλωσε ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως... δεν υπάρχουν ούτε εύκολες, ούτε γρήγορες λύσεις και πως θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια.

Ο κ. Γεωργιάδης, που μιλούσε κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής του Υπουργείου από την απερχόμενη Υπουργό Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι «αναλαμβάνω πολιτική ευθύνη για ένα δύσκολο και ευαίσθητο τομέα της διακυβέρνησης, σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή». Θεωρώ, πρόσθεσε, «ότι η ανεργία αποτελεί την πιο οδυνηρή συνέπεια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και είναι ασφαλώς η αντιμετώπισή της κορυφαίος στόχος της νέας διακυβέρνησης».

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε ότι «πρέπει συλλογικά και αποφασιστικά να δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική». Πρέπει, ανέφερε, «να κινηθεί η αγορά. Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, πρέπει να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις του τόπου για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας». Μόνο έτσι, σημείωσε, «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα της ανεργίας».


Ο νέος Υπουργός Εργασίας προειδοποίησε παράλληλα ότι «τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να διορθωθούν από τη μια μέρα στην άλλη». Δεν υπάρχουν, είπε, «ούτε εύκολες, ούτε γρήγορες λύσεις». Πρόσθεσε ότι «και η απερχόμενη Κυβέρνηση και η απερχόμενη Υπουργός αν υπήρχαν εύκολες λύσεις θα τις είχε επιχειρήσει». Τα πράγματα, ανέφερε, «είναι δύσκολα, θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια», προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως να χειροτερέψουν προτού αρχίσουν να βελτιώνονται».

Είναι γι' αυτό το λόγο, εξήγησε, «που το κοινωνικό δίκτυ προστασίας - ενόσω δηλαδή αυτή η δύσκολη περίοδος συνεχίζεται – πρέπει να είναι αποτελεσματικό και να καλύπτει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη». Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του πως «μέσα απ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα τα καταφέρουμε».

Αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις, πίστωσε εργαζόμενους, εργοδότες αλλά και τους φορείς που τους εκπροσωπούν «πως έχουν την ωριμότητα και τη σοβαρότητα που οι καιροί επιβάλουν και προσβλέπω στη στενή και συστηματική συνεργασία μαζί τους». Πάνω απ' όλα, είπε, «προσβλέπω στην καθημερινή και αποτελεσματική συνεργασία με όλους εσάς τα στελέχη ενός τόσο σημαντικού Υπουργείου».

Ευχαρίστησε την κ. Χαραλάμπους, λέγοντας ότι «διαφωνίες για τις πολιτικές επιλογές που ίσως θεωρούμε ως τις πιο αποτελεσματικές τις έχουμε». Θεωρώ όμως, πρόσθεσε, «πως οι δικές σας προσπάθειες ήταν και ειλικρινείς και σημαντικές και σας εύχομαι κάθε καλό».

Ευχαρίστησε θερμά το Γενικό Διευθυντή και την απερχόμενη Υπουργό «για τα πολύ καλά λόγια, για το καλωσόρισμα και για τις ευχές», προσθέτοντας ότι «θα τις χρειαστούμε».

Από την πλευρά της, παραδίδοντας το Υπουργείο στον κ. Γεωργιάδη η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «παραλαμβάνεις σήμερα ένα Υπουργείο το οποίο είναι δύσκολο αλλά και ωραίο Υπουργείο». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προέκυψαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση «που έχει πλήξει και το δικό μας τον τόπο». Αυτό το Υπουργείο, είπε, «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γιατί αφορά και μεγάλα θέματα πολιτικής όπως είναι η αγορά εργασίας, αφορά πάνω απ' όλα τους πολίτες και την ποιότητα ζωής των πολιτών με ό, τι αυτός ο όρος περικλείει».

Η κ. Χαραλάμπους συνέχισε λέγοντας ότι «παραλαμβάνεις ένα Υπουργείο, το οποίο έχει πολλά, καλά, άξια στελέχη, τα οποία έχουν βαθειά επιστημονική και τεχνοκρατική κατάρτιση και τα οποία έχουν αποδείξει αυτά τα πέντε χρόνια ότι ξέρουν τραβούν το κουπί των δυσκολιών». Και το Υπουργείο μας αυτά τα πέντε χρόνια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτών των δυσκολιών.

Συγχάρηκε τον κ. Γεωργιάδη εκφράζοντας την ευχή «ό, τι καλύτερο στην εκπλήρωση των στόχων που θα θέσεις». Εύχομαι κάθε επιτυχία, πρόσθεσε, «για το καλό του τόπου».

Αναφερόμενη στο έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας της, είπε ότι «προσπαθήσαμε αυτά τα πέντε χρόνια μέσα σ' ένα περιβάλλον δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις να διαχειριστούμε τα καθημερινά που ήταν πολλά και δύσκολα και ταυτόχρονα να καταθέσουμε τους θεμελιούς για κάποιες πολιτικές». Με τη συνδρομή της Διοίκησης του Υπουργείου, πρόσθεσε, «μπορέσαμε παρά τις δυσκολίες να ανοίξουμε καινούριους δρόμους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θέματα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με τη δημιουργία νέων πολιτικών για τα άτομα με αναπηρίες και προσπαθήσαμε ταυτόχρονα να στηρίξουμε την αγορά εργασίας της Κύπρου μέσα σε μια δύσκολη περίοδο».

Αναφέρθηκε και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια, «στις σημερινές συνθήκες έχουν τεράστια σημασία στην κοινή προσπάθεια που πρέπει όλοι να καταβάλουμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες». Είναι, σημείωσε, «το Υπουργείο του διαλόγου, το Υπουργείο του διαλόγου, το Υπουργείο που προσπαθεί μέσα από τις αντιθέσεις να συνθέτει για το κοινό συμφέρον και το κοινό καλό και προσπαθήσαμε αυτά τα πέντε χρόνια στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων να ενεργούμε πάντοτε καταλυτικά για να υπάρχει εργασιακή ειρήνη».

Απευθυνόμενη προς το Γενικό Διευθυντή και όλο το προσωπικό, είπε «ένα μεγάλο ευχαριστώ». Υπενθύμισε όλους πως «από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Υπουργείο σας είπα να με λέτε 'η Σωτηρούλα'», κάτι που όπως ανέφερε φάνηκε σε κάποιους παράξενο. «Ήρθα η Σωτηρούλα και φεύγω η Σωτηρούλα», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για το Υπουργείο.

Σε δική του αρχική παρέμβαση και απευθυνόμενος προς την απερχόμενη Υπουργό, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Παπαγεωργίου την ευχαρίστησε εκ μέρους του προσωπικού «θερμά για την εξαίρετη συνεργασία που είχαμε στα πέντε χρόνια της εδώ παρουσίας της». Από τη Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε, «κρατούμε την εργατικότητά της, τον αυθεντικά ανθρώπινο χαρακτήρα της, την απλότητα και την αμεσότητα που τη διακρίνουν, την ευθύτητα του λόγου της, αλλά και εκεί που χρειάστηκε, την αποφασιστικότητα της».

Παρόλο, είπε, που το Υπουργείο Εργασίας «ήταν σε μεγάλο βαθμό ο κύριος αποδέκτης των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης δώσαμε υπό την καθοδήγησή της τη μάχη για να περιορίσουμε στο μέτρο του δυνατού τις αρνητικές συνέπειες τόσο στον τομέα της απασχόλησης, όσο και στον τομέα της κοινωνικής συνοχής». Αναφέρθηκε και στο έργο που επιτεύχθηκε κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Συγχαίροντας το νέο Υπουργό, είπε ότι «γνωρίζουμε ότι η περίοδος που διάγουμε είναι – με εξαίρεση το 1974 – η χειρότερη στην ιστορία μας». «Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στον τιτάνιο αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε είναι το ανθρώπινό μας δυναμικό», είπε, διαβεβαιώνοντας τον κ. Γεωργιάδη ότι «το Υπουργείο μας διαθέτει και βαθειά γνώση και πλούσια εμπειρία». Μαζί, ανέφερε, «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε τον τόπο μας».

Την τελετή παραλαβής παρακολούθησε το προσωπικό Διοίκησης, οι Διευθυντές των τμημάτων του Υπουργείου και ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Γιώργος Όξινος.
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ